Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ!... ΣΠΑΣΙΜΠΑ, ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε!

ΠΑΛΑΙΟ ΤΡΟΠΑΡΙ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΝΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ΠΟΔΑΡΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΣ ΟΡΟΣ...

Η monidadias-news υπογραμμίζει:

Ενώ ο Πατριάρχης της Ρωσίας βρίσκεται στην Αθήνα , ένα εξαπτέρυγό του, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, βρήκε την ευκαιρία να "ξεράσει" τους μύχιους πόθους των Σλάβων να καταλάβουν το Αγ. Όρος , ακόμη και το... Οικουμενικό Πατριαρχείο, με χίλια δυό επιχειρήματα...που ορέγονται να βάλλουν στο θρόνο του ...Ρώσο Πατριάρχη! Δηλαδή ούτε καν τάκτ..έχουν οι Μοσχοβίτες παπάδες, όντας φιλοξενούμενοι στην Ελλάδα! Θέλουν κι αυτοί να αρπάξουν...Προαιώνιο τροπάρι των Σλάβων...
Αλλά κρατούν γερά οι φύλακες-θεματοφύλακες μας...
Έτσι για να ξέρετε και τους φίλους μας Ρώσους, που επίσης μας εποφθαλμιούν... Ο στρατάρχης Τίτο, επί χούντας εδώ, έκανε το παν για να πετύχει την εισβολή Ρώσσων ...μοναχών ... υποτίθεται με το πρόσχημα ότι τα Ιστορικά αρχεία τους είχαν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του...Χίτλερ, και πως στις Σλαβικές μονές του Αγ. Όρους... υπάρχουν πολλά ιστορικά ντοκουμέντα που ήθεναν...λέει να μελετήσουν. Κούνια που τους κούναγε. Ένα θέλουν μόνο: Την κατάληψη του Αγίου Όρους!.. Αλλά οι καλόγεροι μας...δεν χαμπαρίζουν!  alt
Ενόχληση σε  κύκλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και σε Αγιορείτες μοναχούς προκαλούν οι δηλώσεις  του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα που έκανε λόγο για έλλειψη κατανόησης από   το Φανάρι για την εγκαταβοίωση Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, εκπρόσωποι των οποίων μίλησαν στο ''Αγιορείτικο Βήμα'' ,υπογραμμίζεται ότι’’ Είναι μία περίεργη υπόθεση.  Το Σύνταγμα - 105  άρθρο προβλέπει ότι  από τη στιγμή που προσλαβαίνεται κάποιος δόκιμος μοναχός αποκτά αυτοδικαίος την ελληνική ιθαγένεια.

Το αρμόδιο όργανο όμως που ερμηνεύει το Σύνταγμα που είναι  το Συμβούλιο Επικρατείας δίνει άλλη διάσταση.
Το Συμβούλιο επικρατείας λέει ότι πρέπει να συμπράξει και το Οικουμενικό πατριαρχείο στην εγκαταβοίωση αλλοδαπών μοναχών στον Άθωνα, σε Μονές ή σε Κελιά. . Απαιτείται  λοιπόν να υπάρχει και η  έγκριση  του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το συμβούλιο της επικρατείας έχει δημιουργήσει νομολογία για αυτό το θέμα’’.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η πλειοψηφία του Αγίου Όρους, δεν συμφωνεί με αυτή τη νομολογία,σύμφωνα με πληροφορίες του ΄΄Αγιορείτικου Βήματος΄΄

Την ίδια ώρα  Αγιορείτης Μοναχός εξηγεί ΄΄Αυτά είναι  θέματα που άπτονται  των σχέσεων του Οικουμενικού  Πατριαρχείο, της ελληνικής πολιτείας και του Αγίου Όρους και αντιμετωπίζονται με κοινή συνεργασία των τριών πλευρών  σε επίπεδο πατριαρχικών εξαρχιών με πρωτοβουλία ενός από αυτά και δεν χωρά καμία παρέμβαση αυτή τη στιγμή του από τη πλευρά του φιλοξενούμενου Προκαθημένου της ρωσικής Εκκλησίας’’ .

Εν τω μεταξύ, έκπληξη προκάλεσαν στο Οικουμενικό πατριαρχείο και στους Αγιορείτικους κύκλους οι δηλώσεις αυτές.

Φωνη  διαμαρτυρίας από Ρώσο μοναχό

΄΄ Πρέπει κι εμείς να αποκτήσουμε επιτέλους το δικαίωμα να μονάζουμε στο Αγιο Όρος και να μη κρυβόμαστε στα κελιά. Τι εννοώ κρυβόμαστε; Είμαι σε κελί στη Βόρεια πλευρά του Αγίου Όρους και ο γέροντας μου δεν μου εμφανίζει στα χαρτιά επειδή υπάρχει ακόμα ένας ρώσος στην αδελφότητα. Καθώς από τους δέκα μοναχούς μόνο ο ένας πρέπει να είναι ρωσικής καταγωγής…..΄΄, εξηγεί Ρώσος μοναχός που εγκαταβοιεί σε κελί.

Η επίμαχη δήλωση

«Θέλουμε απλώς εκείνοι οι μοναχοί, που το επιθυμούν, να μπορούν να ζήσουν στα μοναστήρια του Άθω με την ευλογία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και να κοινωνούν τη μακραίωνη πνευματική παράδοση, η οποία συνεχίζει να υπάρχει στο Άγιο Όρος και η οποία επί αιώνες ασκούσε ευνοϊκή επίδραση και στο ρωσικό μοναχισμό», είπε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, επισημαίνοντας ότι «αυτή δεν είναι μια απλή διαδικασία: είναι συχνά τα περιστατικά, που συστήνουμε κάποιον μοναχό για να μεταβεί στη Μονή Παντελεήμονος, αλλά από την πλευρά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αντιμετωπίζουμε έλλειψη κατανόησης».

Όπως είπε ο μητροπολίτης Ιλαρίων, τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο Πατριαρχείων αποκαταστάθηκαν «καλές και εποικοδομητικές σχέσεις», αλλά σε όσον αφορά τα «επώδυνα σημεία» που υπάρχουν, είναι απαραίτητος ο μόνιμος διάλογος «και προσπαθούμε να τον διεξάγουμε σε πνεύμα χριστιανικής αγάπης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου