ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html
10ον-Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
Γίνεται σαφές από τα όσα έχω εμφανίσει εδώ πως τα βότανα ή εν γένει τα φυσικά προϊόντα (φρούτα λαχανικά) είναι ασυγκρίτως πιο αποτελεσματικά, από τα βιομηχανικά φάρμακα, των οποίων η σύνθεση βασίζεται στις χημικές ουσίες των φυσικών προϊόντων…Ναι μεν αλλά δε… Υπάρχουν φάρμακα για όλα τα γούστα και τις παθήσεις …που όμως επειδή η σύνθεσή τους είναι ενισχυμένη και συμπυκνωμένη δημιουργούν και παρενέργειες. Αντίθετα τα βότανα δεν επιφέρουν παρενέργειες, αρκεί να μην το παρακάνουμε. Ακολουθούν και συμπλέουν με τους κανόνες του οργανισμού μας.
Ο φυσικός κόσμος που μας περιβάλει τα έχει όλα κι εν αφθονία για μια φυσιολογική και ΥΓΙΕΙΝΉ ΖΩΗ
Το πρόβλημα είναι πως θα ξεφύγουμε από την παγίδα συνηθειών που αποκτήσαμε, με αποτέλεσμα όλος οργανισμός μας να είναι οξειδωμένος, δηλητηριασμένος και κάθε λίγο μας βγάζει κι ένα κουσούρι, ένα σπυρί ένα πόνο…
Χρειάζεται να αλλάξουμε κυρίως διατροφική ρότα.Δεν είναι εύκολο, να περάσεις από τη μια συνήθεια σε μια άλλη. Αντί να τρώμε καθημερινά κρέας, ας τρώμε μια φορά την εβδομάδα.. Τα πτωχά ψαράκια (σαρδέλα, γαύρος) προσφέρουν απίστευτες ευεργεσίες στον οργανισμό μας..Να μη σας υπενθυμίσω τα όσπρια και τα σπουδαία λαχανικά της ελληνικής γης.
Αντί να πίνεις τα εμφιαλωμένα ζουμιά –αναψυκτικά, προτίμησε να στύβεις πορτοκάλια, λεμόνια κ.λ.π. Ναι αλλά το στύψιμο χυμών είναι χρονοβόρο και εσύ δεν έχεις χρόνο…Τρέχεις για να προλάβεις, χωρίς να ξέρεις τι κυνηγάς! Τέλος πάντων ο Θεός βοηθός… Μην περιμένεις θαύματα από το Θεό, όταν σε έχει προικίσει με ένα νιονίο, που αν το χρησιμοποιείς σωστά αυτό θα σε οδηγήσει σε ορθές λύσεις κι όχι να καταφεύγεις σε σνακς -πατατάκια, κρουασανάκια, γκοφρετάκια κι ένα σωρό άλλα που στολίζουν τις προσόψεις των περιπτέρων και τις μαρκέτες…
Αν και κάτι ακόμη, που θα το ξεχνούσα: Θα έχεις προσέξει ότι τελευταία γίνεται τηλεοπτικός βομβαρδισμός για φάρμακα κι αλοιφές κι ένα σωρό άλλα λαντζούνια, που εξαφανίζουν τον πόνο ή σας αδυνατίζουν εν τάχει… Να είστε επιφυλακτικοί… αυτό μόνο σας λέω.Φαντασθείτε το δράμα μας: Αποφεύγουμε το θαυματουργό ΣΚΟΡΔΟ…γιατί λέει…μυρίζει η αναπνοή μας!
ΘΩΡΑΚΙΣΤΕ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΑΣ
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό του συκωτιού σας, το οποίο κακοποιούμε με όλα αυτά τα ανθυγιεινά, αλλά νόστιμα, που καταναλώνουμε καθημερινά;
Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι εκτός από την κάθαρση, οι τροφές αυτές τονώνουν και τη φυσική ικανότητά του να απαλλάσσει το σώμα από τις τοξικές ουσίες.
-Σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά:
Σκόρδο
Ενεργοποιεί τα ηπατικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να «ξεπλύνει» τις τοξίνες. Επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δύο φυσικών ενώσεων που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος.
Γκρέιπφρουτ
Καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, επιταχύνει τις διεργασίες καθαρισμού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της παραγωγής των ενζύμων αποτοξίνωσης.
Καρότα και παντζάρια
Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη που βοηθά στην βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του ήπατος.
Πράσινο τσάι – εξαιρετικά ευεργετικό!
Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, που έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες ότι βοηθούν στη λειτουργία του ήπατος.
Πράσινα λαχανικά
Η εξαιρετικά υψηλή τους περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, τα κάνει να απορροφούν τις τοξίνες από το αίμα. Με τη διακριτή ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα, τα χημικά και τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα αυτά αποτελούν έναν ισχυρό προστατευτικό μηχανισμό για το συκώτι.
Αβοκάντο
Συμβάλλει στην παραγωγή γλουταθειόνης από τον οργανισμό, κύρια αποστολή της οποίας είναι να διασπά και να απομακρύνει από το σώμα όλες τις δυνάμει επικίνδυνες τοξίνες.
Μήλα
Πλούσια σε πηκτίνη, τα μήλα έχουν εκείνα τα χημικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να καθαρίσει και να απελευθερώσει τις τοξίνες από το πεπτικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ευκολότερο για το συκώτι να χειριστεί το τοξικό φορτίο.
Ελαιόλαδο
Τα οργανικά έλαια βοηθούν το σώμα, παρέχοντας μία βάση λιπιδίων, που έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν τις βλαβερές τοξίνες στο σώμα. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνουν ένα μέρος της δύσκολης δουλειάς που έχει το ήπαρ από την άποψη της τοξικής υπερφόρτωσης.
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν το μεταβολισμό του λίπους, τη λειτουργία του ήπατος και την αποσυμφόρησή του.
Σταυρανθή λαχανικά
Τρώγοντας μπρόκολο και κουνουπίδι, θα ενισχύσετε το ποσό της γλυκοζινόλης στον οργανισμό, αυξάνοντας την παραγωγή ενζύμων στο ήπαρ, που βοηθούν στην απομάκρυνση των καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών από το σώμα.
Λεμόνι
Περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία βοηθά τον οργανισμό στη σύνθεση των τοξικών υλικών σε ουσίες, που μπορούν να απορροφηθούν από το νερό.
Καρύδια
Πλούσια σε αργινίνη, βοηθούν το ήπαρ στην απομάκρυνση της αμμωνίας.
Λάχανο
Όπως και το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το λάχανο βοηθά στην τόνωση της ενεργοποίησης δύο σημαντικών ηπατικών ενζύμων που βοηθούν στην αποτοξίνωση των τοξινών
Αντιφλεγμονώδεις Τροφές
Ανάλογα λοιπόν με τις τροφές που τρώμε, ακόμη και εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας κυμαίνονται στα φυσιολογικά επίπεδα όταν είμαστε νηστικοί, μπορεί να έχουμε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και προδιάθεση για φλεγμονή.
Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών είναι μια κατηγοριοποίηση των τροφών ανάλογα με την ταχύτητα που ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα μας.
Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι επωφελής για την υγεία μας και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Τέτοιες τροφές είναι τα μήλα, τα πράσινα λαχανικά, το λάδι ελιάς, τα βιολογικά αυγά, τα κρίθινα παξιμάδια.
Οι μη επεξεργασμένες τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τροφές όπως αυτές που ανέφερα, αλλά και οι ωμοί ξηροί καρποί, τα ψάρια, οι σπόροι, τα μούρα όπως και βιολογικές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν φυσικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτείνες, καλά λίπη και ένζυμα τα οποία παρέχουν στο σώμα μας τις βασικές πρώτες ύλες και εξασφαλίζουν μια καλή υγεία.
Σε περιπτώσεις φλεγμονωδών νοσημάτων η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη C και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη, το άλφα λιποϊκό οξύ, η κουερσετίνη και οι φαινόλες από το πράσινο τσάι μπορούν σύμφωνα με μελέτες να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής.
Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση και ενισχύετε τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς το σώμα σας βιώνει μείωση της φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι νοιώθετε καλύτερα, έχετε περισσότερη ενέργεια και κάνετε ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για μια πιο όμορφη και υγιή ζωή.
Οι κορυφαίες τροφές που «σβήνουν» τις φλεγμονές Τα 10 τρόφιμα που ακολουθούν καταπολεμούν τις φλεγμονές και μας προστατεύουν από πολλές σύγχρονες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, η αρθρίτιδα ή το Αλτσχάιμερ . Πολλές φορές μάλιστα οι τροφές αυτές είναι εξ ίσου αποτελεσματικές με τα φάρμακα. Μπορεί να μην μας θεραπεύουν όταν ήδη υποφέρουμε από κάποια πάθηση, είναι ωστόσο ιδιαίτερα ωφέλιμες μιας και η αξία τους έγκειται στην πρόληψη. Αξίζει να διαβάσετε ποιες είναι , πώς, γιατί και από ποιες παθήσεις μας προστατεύουν αλλά και με ποιες ποσότητες θα αποκομίσετε τα ευεργετικά τους οφέλη.
Ελαιόλαδο:Το extra παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, τα λεγόμενα καλά λιπαρά. Πρόκειται για λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές στα κύτταρα και τις αρθρώσεις. Σύμφωνα με έρευνες, το ελαιόλαδο είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο και ορισμένα γνωστά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, για να αποκομίσετε τα οφέλη του ελαιολάδου αρκούν 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
Δείτε ακόμη: Ελαιοθεραπεία: Αποτοξίνωση από το στόμα με τη χρήση λαδιού!Και: Το ελαιόλαδο διαθέτει & χημειοπροστατευτικὲς ιδιότητες!
Μαύρη σοκολάτα Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων, ιδιότητα που περιορίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, πνευμονικής εμβολής και καρδιακής προσβολής.
Επειδή είναι πλούσια σε θερμίδες, περιοριστείτε στην κατανάλωση μιας μικρής μπάρας μαύρης σοκολάτας την ημέρα που να περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο.
Δημητριακά ολικής άλεσηςΤα δημητριακά ολικής άλεσης όπως το μαύρο ρύζι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες περιορίζουν τις φλεγμονές και κρατούν την καρδιά και το έντερο υγιή. Προσέξτε όμως γιατί δεν είναι όλα τα ψωμιά ή οι φρυγανιές που διαφημίζονται ως ολικής άλεσης υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Διαβάζετε τις ετικέτες με προσοχή λοιπόν και αναζητάτε τα συστατικά που περιέχουν και σε τι επίπεδα. Συνήθως τα προϊόντα που δεν είναι ολικής άλεσης περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους που επιδεινώνει τις φλεγμονές.
ΚεράσιαΣύμφωνα με έρευνα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των Η.Π.Α., τρώγοντας 45 κεράσια την ημέρα περιορίζεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουμε τενοντίτιδα, αρθρίτιδα, θυλακίτιδα και ουρική αρθρίτιδα. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου. Για μια εξαιρετική γευστική εμπειρία συνδυάστε τα με γιαούρτι.
Κουρκουμάς Μπαχαρικό χαρακτηριστικό της ινδικής κουζίνας, ο κουρκουμάς περιέχει την ουσία κουρκουμίνη, η οποία εκτός του ότι του προσδίδει την πικάντικη γεύση και το χαρακτηριστικό χρώμα του, διαθέτει επίσης αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι έχει ακόμη την ιδιότητα να εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας που σχετίζεται με παθήσεις των αγγείων και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μισή κουταλιά της σούπας θα δώσει χρώμα και γεύση στο ψάρι ή το κοτόπουλο.
Δείτε περισσότερα: Κουρκούμη ή κουρκουμάς: Το περιζήτητο μπαχαρικό!
Λιπαρά ψάριαΤο σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός και τα υπόλοιπα «παχιά» ψάρια περιέχουν υψηλή δόση ω3 λιπαρών οξέων τα οποία προστατεύουν την καρδιά, τους πνεύμονες , τις αρθρώσεις και τον εγκέφαλο. Αποφύγετε τα ψάρια ιχθυοτροφείου καθώς περιέχουν μη αποδεκτά επίπεδα ω6 λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο λίπος αυτών των ψαριών μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για να αποκομίσετε τα οφέλη τους τρώτε 4 μερίδες την εβδομάδα.
ΛιναρόσποροςΕίναι πλούσιος σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες ενώ συνδυάζεται τέλεια με το γιαούρτι και τα δημητριακά πρωινού. Μπορείτε ακόμη να βρείτε το λάδι του σε υγρή μορφή ή κάψουλες. Είναι πλούσιος σε Ω-3 άλφα-λινολεϊκό οξύ που είναι ωφέλιμο για την καρδιά και για αυτό βρίσκεται δεύτερο στην λίστα των ωφέλιμων για την καρδιά τροφίμων μετά τα παχιά ψάρια. Αποτελεί ακόμη εξαιρετική τροφή για τον εγκέφαλο. Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του λιναρόσπορου αρκεί μια κουταλιά της σούπας την ημέρα.
ΑμύγδαλαΑποτελούν ένα ενεργειακό σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε κακή χοληστερόλη, πλούσιο σε φυτικές στερόλες και ωφέλιμο για τους διαβητικούς εξαιτίας της ιδιότητας του να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι ακόμη πλούσια τροφή σε αμινοξέα τα οποία ενισχύουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα. Καταναλώνετε το 1/3 του φλιτζανιού αμυγδάλωνμε τη φλούδα τους την ημέρα.
ΜήλαΈνα μήλο την ημέρα …περιορίζει τα οιδήματα όλων των μορφών χάρις σε ένα φλαβονοειδές που περιέχει, την κουερσιτίνη, η οποία περιέχεται ακόμη στη φλούδα του κόκκινου κρεμμυδιού. Η συγκεκριμένη ουσία περιορίζει επίσης τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών, καρδιακού επεισοδίου, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και καρκίνου του προστάτη και των πνευμόνων. Προτιμήστε τα κόκκινα μήλα επειδή περιέχουν περισσότερα φλαβονοειδή.
Δείτε περισσότερα: Οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου!
ΑνανάςΠεριέχει βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και ένζυμα. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ από αντιφλεγμονώδη για όλο τον οργανισμό. Επιπλέον προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την αρθρίτιδα και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Καταναλώνετε μισό φλιτζάνι, ανανά 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
Δείτε περισσότερα: Η διατροφική αξία του ανανά!
Αντιφλεγμονώδη βότανα:
Φασκόμηλο το βότανο της αθανασίας!
Γαϊδουράγκαθο, ο άγγελος της υγείας σου!
πιπέρι καγιέν
Τζίντζερ
Βαλσαμόχορτο και βαλσαμόλαδο το θαυματουργό!
Δεντρολίβανο το εξαιρετικό!
Αλόη
Χαμομήλι
Σκόρδο, το πανάρχαιο θεραπευτικό βότανο
ρίγανη
Κουρκούμη ή κουρκουμάς – Το περιζήτητο μπαχαρικό!
Αστράγαλος ο μεμβρανώδης
Αχιλλέα – Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις!
Καλέντουλα: Ιδιότητες, χρήσεις και συνταγές!
Ginkgo Biloba (Τζίνγκο Μπιλόμπα) – Το βότανο της μνήμης!
πράσινο τσάι – Θεραπευτικές ιδιότητες
φυτολάκα-Phytolacca americana
σπειραία ή φιλλιπέντουλα-Filipendula ulmaria
ιτιά-Salix spp – Ιδιότητες
Το σέλινο ως φαρμακευτικό φυτό – Χρήσεις – Ιδιότητες.
γωλθερία-Gaultheria procumbens – Ιδιότητες
Αρπαγόφυτο (Devil’s Claw) – Ιδιότητες
Read more: http://www.proionta-tis-fisis.info/antiflegmonodis-trofes-ke-votana.html#ixzz2yeIOAn4x
Πράσινο τσάι – Θεραπευτικές ιδιότητες.
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) και τεΐνη (αλκαλοειδές). Εκτός από το πράσινο τσάι, πολυφαινόλες έχουν επίσης τα μήλα, τα κρεμμύδια, το μαύρο τσάι, το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα κ.α. Επίσης εντοπίζονται και στο φλοιό της ιτιάς. Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες πιστεύεται ότι προκαλούν πολλές ασθένειες. Όλα τα αφεψήματα με μεγάλη περιεκτικότητα πολυφαινολών, δεν έχουν αντίστοιχη αντιοξειδωτική ικανότητα. Αντιστοιχία βρίσκουμε μόνο στο πράσινο τσάι που έρχεται πρώτο σε περιεκτικότητα πολυφαινολών και σε αντιοξειδωτική ικανότητα.
Κύρια συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες όπως Ταννίνες (κατεχίνες, επιγαλλοκατεχίνη (epigallocatechin gallate, EGCG), Φλαβονόλες (κερκετίνη, καιμπφερόλη), άλλα φλαβονοειδή, θεογαλίνη, γαλλικό οξύ, κινινικό οξύ, θεαννίνη, μεθυλοξανθίνες, Θεοφλαβίνες, καφεΐνη, αρωματικά έλαια, χρωστικές ουσίες, σαπωνίνες, αμινοξέα και επίσης μέταλλα (Σίδηρο, Χαλκό, Ψευδάργυρο, Κάλιο, Φώσφορο, Φθόριο), Βιταμίνες (Κ, Α, Β, Ε, C) κ.α.
Ποια είναι όμως τα νοσήματα που προλαμβάνουν αλλά και ενδεχομένως θεραπεύουν τα αφεψήματα και ειδικότερα το πράσινο τσάι:
- Οξειδωτικό στρες (υπερβολική οξείδωση στον οργανισμό και κυρίως των λιπιδίων)
- Καρδιαγγειακά, (θρομβώσεις, συσσώρευση αιμοπεταλίων, αθηρωμάτωση) επιτυγχάνοντας χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν υψηλά επίπεδα HDL «καλής» χοληστερόλης
- Νόσος Αλτσχάιμερ (αναχαιτίζει τη δραστηριότητα του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση που διασπά την ακετυλοχολίνη)
- Νόσος του Parkinson (μειώνει τη συγκέντρωση σιδήρου στους νευρώνες συγκεκριμένης περιοχής)
- Παθήσεις του ήπατος. Η λειτουργία του συκωτιού ελέγχεται συχνά με εξετάσεις αίματος, που καταμετρούν τα επίπεδα συγκεκριμένων ένζυμων στο συκώτι.
- Φλεγμονές (αρθρίτιδες)
- Ασθένειες του κολλαγόνου
- Καρκίνος (πνεύμονα, δέρματος, παχέος εντέρου, στομάχου, οισοφάγου, χοληδόχου κύστης, παγκρέατος, μαστού, προστάτη)
- Μικροβιακές λοιμώξεις (αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων που προκαλούν διάρροια, καταπολεμούν ιούς της γρίπης και πνευμονικούς).
- Καταρράκτης (επιβραδύνει την εξέλιξη της θάμπωσης των φακών)
- Παχυσαρκία Η δράση του εντοπίζεται στην ικανότητα του πράσινου τσαγιού να δημιουργεί θερμογένεση, διαδικασία κατά την οποία ο οργανισμός καίει θερμίδες. Οφείλεται στην παρουσία της κατεχίνης (EGCG, epigallocatechin gallate) και τη συνεργασία της με την καφεΐνη. Η μείωση της απορρόφησης του λίπους από τον οργανισμό και η μεγιστοποίηση της καύσης του λίπους επιτυγχάνεται χάρη στην παρουσία αυτών των δύο συστατικών στο πράσινο τσάι.
- Διαβήτης (αυξάνει τη δράση της ινσουλίνης και μερικά ενισχύουν τα υπογλυκαιμικά φάρμακα)
- Τερηδόνα (εμποδίζει την προσκόλληση στα δόντια μας του Streptococcus mutans που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία της)
Οι περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι για να επιτύχουμε τα πλήρη ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, θα πρέπει να πίνουμε πάνω από δέκα φλιτζάνια τη μέρα (!). Κι αυτό γιατί χρειαζόμαστε καθημερινά περίπου 300-350 mg πολυφαινολών, ενώ τα διάφορα φακελάκια περιέχουν περίπου 30 mg.
Σημειωση δική μου; Θεωρώ υπερβολική τη δόση και εκ του φόβου, ποτέ δεν είσαι βέβαιος αν μια υπερβολική δοσολογία, πότε θα χτυπήσει και πού. Δύο ή τρία ποτηράκια τη μέρα φαίνονται λογικά.
Σήμερα υπάρχει μια εναλλακτική λύση
Το απόσταγμα πράσινου τσαγιού: Το υγρό απόσταγμα περιέχει συμπυκνωμένες τις ωφέλιμες ουσίες του πράσινου τσαγιού. Περιέχει όλα τα συστατικά του πράσινου τσαγιού, προσφέρει μεγαλύτερη δόση και απορροφάται έως 400% ταχύτερα από τον οργανισμό. Πέντε (5) σταγόνες του αποστάγματος σε ένα ποτήρι νερό, 3 φορές τη μέρα πριν το φαγητό, είναι η προτεινόμενη δοσολογία, την οποία συνιστούμε να μην υπερβείτε.
Πράσινα τσάγια: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Η δημοτικότητα των πράσινων τσαγιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Τα πράσινα τσάγια έχουν θεωρηθεί από καιρό πολύ χρήσιμα για όσους κάνουν δίαιτα. Πρόσφατα, πολλές επιχειρήσεις έχουν κατασκευάσει και έχουν διανείμει αυτά τα προϊόντα, επονομαζόμενα «πράσινο τσάι» για εκείνους που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Όλα αυτά τα τσάγια προωθούν το μήνυμα ότι πίνοντας το ποτό αυτό, χάνετε βάρος. Εντούτοις, πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι αυτό που πραγματικά πίνετε από αυτά τα προϊόντα είναι ένα φυτικό καθαρτικό που μπορεί να προκαλέσει ορισμένες διαταραχές.
Αυτά τα προϊόντα παράγονται από φυτά και έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλά χρόνια για τη δυνατότητά τους να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα και να προωθήσουν τις κινήσεις του εντέρου. Κρίνονται αποτελεσματικά για τέτοιους λόγους με περιστασιακή χρήση. Η Διοίκηση τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής (FDA) τόνισε ότι καθαρτικά τσάγια και τα σχετικά διαιτητικά συμπληρώματα είναι εκείνα που περιέχουν μια ή περισσότερες από τις ουσίες, aloe, senna, καστορέλαιο και cascara. Όταν τα επονομαζόμενα «πράσινα τσάγια» χρησιμοποιούνται υπερβολικά, βασιζόμενα στην παρερμηνεία ότι οι συχνές κινήσεις του εντέρου αποτρέπουν την απορρόφηση των θερμίδων, έχουμε σαν συνέπεια να αρχίσουν να εμφανίζονται τα προβλήματα. Οι πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η διάρροια που προκαλείται από τη λήψη καθαρτικών, δεν μειώνει σημαντικά την απορρόφηση των θερμίδων γιατί τα καθαρτικά δε δρουν στο λεπτό έντερο, όπου απορροφώνται οι θερμίδες.
Όταν το πράσινο τσάι λαμβάνεται περισσότερο από την προτεινόμενη δοσολογία, μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Για εκείνους που πίνουν για πρώτη φορά πράσινο τσάι, οι κοινές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστούν και να διαρκέσουν για αρκετές ίσως ημέρες είναι:
- πόνος του στομαχιού,
- εμετός,
- ναυτία και
- διάρροια.
Είναι σημαντικό ότι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα πράσινα τσάγια για οποιοδήποτε σκοπό, να διαβάσουν προσεκτικά και να ακολουθήσουν πιστά τις συνιστώμενες οδηγίες και δοσολογία, διαφορετικά μπορεί να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Γενικά, τα πράσινα τσάγια εφόσον χρησιμοποιούνται κατάλληλα και στη συνιστώμενη δοσολογία, είναι ασφαλή.
Το πρόβλημα της αρθρίτιδας αναμένεται να «χτυπήσει» την πόρτα σε περίπου 70 εκατομμύρια ενήλικες μέχρι το 2030 σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών και το πράσινο τσάι έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας, η οποία μακροπρόθεσμα εξασθενεί τον οργανισμό. Οι κατεχίνες (EGCG) του πράσινου τσαγιού βρέθηκε ότι μπλοκάρουν την παραγωγή των μορίων που βλάπτουν τους χόνδρους και τα οστά, έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο πάσχων από τους πόνους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, μια μελέτη του 2008 πάνω σε ποντίκια έδειξε ότι το πράσινο τσάι μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, βελτιώνοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού και καταστέλλοντας τις φλεγμονώδεις ουσίες που υπάρχουν στο σώμα, αυξάνοντας τις αντιφλεγμονώδεις, ενώ από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι το πράσινο τσάι, λόγω των αντιοξειδωτικών του, μπορεί ακόμη και να μας κάνει λιγότερο ευπαθείς απέναντι στην εν λόγω ασθένεια. Βάλτε το τσάι στην καθημερινότητά σας, πίνοντας 1 με 3 κούπες, προσέξτε μόνο την κατανάλωσή του αν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη, καθώς περιέχει περίπου το 1/3 της ποσότητας καφεΐνης που βρίσκουμε σε 1 κούπα καφέ.
Πηγή: www.invivo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου