Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΤΡΟΠΆΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ ΜΑΣ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΚΙ ΑΛΛΆΞΤΕ ΡΟΤΑ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΗ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ!

ΑΝ ΞΕΡΑΤΕ ΠΟΣΑ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ...


  • 8ον-ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ π.ΑΝΤΩΝΙΟΥ:
    Δυσκοιλιότητα…μια ‘δημοφιλέστατη πάθηση’- 
  • ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 5-ΥΠΟΦΕΡΕΙ
  • ο Άγιος Ιπποκράτης έλεγε: “ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ …Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ’..δυστυχώς την σήμερον ημέραν..έχουμε παλαβώσει, αποτρελαθεί τελείως… ο νευρωτικός τρόπος ζωής μας, μας οδήγησε στις ηλιθιότητες του σάντουϊτς και του γρήγορου (fast) φαγητού… Τρέχουμε…τρέχουμε για να προλάβουμε τι; Προφανώς το ...φέρετρό μας προ ώρας του.
  • ΜΈΣΑ στις δυό λέξεις αυτές εμπεριέχεται όλη η φιλοσοφία περί υγείας.Ο κορυφαίος, ο πατήρ της ιατρικής… το προλάλησε πριν 2000 χρόνια …Το φάρμακό σου …η τροφή σου! ΄Ετσι τόσο απλά!
  • Πριν προχωρήσουμε στα …θεραπευτικά της δυσκοιλιότητας, θα ήθελα να έχετε κατά νου και τα παρακάτω;


  • ΠΡΟΣΟΧΗ……ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ;
    Πριν καταφύγουμε στο φαρμακείο,(προσοχή δεν απορρίπτουμε τα επίσημα φάρμακα παντελώς) ας δοκιμάσουμε όμως τα αθώα βότανα. Έχουν ένα ψεγάδι: Είναι αποτελεσματικά μεν , αλλά βραδύφλεκτα… χρειάζεται χρόνος για να θεραπεύσουν..Καμιά φορά χρειάζεται να παίρνεις ένα βότανο σταθερά επί ένα τρίμηνο, καμιά φορά και περισσότερο… Αλλά έστω κι έτσι τα βότανα καθαρίζουν ,απολυμαίνουν τον οργανισμό μας και το φέρνουν στα επίπεδα της φυσικής του λειτουργίας!
  • Ένα άλλο που πρέπει να ξέρετε είναι το ότι πολλά διαφορετικά βότανα, έχουν όμοια ιδιοσυστασία και ευεργετούν πολλαπλές παθήσεις.. χρειάζεται συνεπώς να πειραματισθούμε σε ένα ή δυό από αυτά για να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα του στη συγκεκριμένη πάθηση που μας απασχολεί.Δεν συνιστάται να τα παίρνουμε ΟΛΑ μαζί ..Αλλά ένα –δύο από αυτά και με τη μικρότερη δυνατή δόση… διαφορετικά , θα έχουμε μπερδέματα!..
  • Το ίδιο ισχύει και με τα κλασσικά φάρμακα. Στα φαρμακεία υπάρχουν πολλά φάρμακα για την ίδια πάθηση. Κάποια από αυτά είναι αποτελεσματικότερα σε ορισμένους οργανισμούς, και σε άλλους όχι…Δεν πρέπει δε να μας διαφεύγει ότι ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι τελείως διαφορετικός από εκείνον που κουβαλάει ο γείτονάς μας….κι άρα το βότανο ή το φάρμακο που κάνει για μένα, δε κάνει στον άλλον.. Συνεπώς ας είμαστε προσεκτικοί, απέχοντες από τις συστάσεις φίλων μας που μας υποδεικνύουν ως ασφαλή το δείνα φάρμακο ή βότανο.Μπορεί όντως τα υποδεικνυόμενα να κάνουν θαύματα…Μα μόνο στον οργανισμό του καλοπροαίρετου φίλου μας… Αλλά εμείς είμαστε ένας άλλος οργανισμός που έχει τα δικά του τερτίπια, και αλλιώτικες λειτουργικές ιδιορυθμίες! Ας ΜΗ ΞΕΧΝΆΜΕ αυτή την υπέροχη, μοναδική ιδιαιτερότητά μας και να την αντιμετωπίζουμε με φρόνηση!
  • ΠΕΡΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ!
  • Η δυσκοιλιότητα οφείλεται συνήθως σε δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ο Ιπποκράτης συνήθιζε να δίνει βασιλικό στους παθόντες που τον επισκέπτονταν.Σε μεγάλο βαθμό σίγουρα έχει συμβάλλει στην εξάπλωση της πάθησης και η βιομηχανοποίηση των τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι στα αστικά κέντρα ανά τον κόσμο. Για να μην έχω δυσκοιλιότητα πρέπει να προσέχω τι τρώω και να έχω ένα καλό μέτρο για την ποσότητα. Επίσης, στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας βοηθούν και τα πολλά μικρότερα γεύματα διότι εξασκούν το πεπτικό χωρίς να το επιβαρύνουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητη η καθημέρινη κένωση του εντέρου. Στη σημερινή εποχή, δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί από άγχος ή στρες, από διάφορες δίαιτες αλλά και από την ίδια τη σύσταση των τροφών που καταναλώνουμε. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποβεί επώδυνη για τον παθόντα, προκαλώντας ναυτία και κωλικούς.
    Το φαρμακείο της φύσης μας εχει χαρίσει πολλαπλούς τρόπους αντιμετώπισης.


  • 1) Αφήνουμε τη ρίζα του αγριμόνιου για πολλή ώρα στο νερό να μουλιάσει και κατόπιν σουρώνουμε και πίνουμε το αποτέλεσμα καθημερινά, μέχρι να περάσει η δυσκοιλιότητα.
  • 2) Ο προτεινόμενος και από τον Ιπποκράτη βασιλικός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόν το σκοπό με δυο τρόπους: σαν έγχυμα ή σαν αφέψημα. Για την πρώτη περίπτωση, βάζουμε ένα κουταλάκι ξερού βασιλικού σε ένα φλυτζάνι καυτό νερό και σκεπάζουμε για 15 λεπτά να βγουν όλες οι ουσίες. Σαν αφέψημα, βράζουμε ένα κουταλάκι ξερού βασιλικού και το πίνουμε μετά το φαγητό σιγά-σιγά, κρατώντας τις γουλιές στο στόμα για λίγο πριν καταπιούμε
    3) Να τρώμε μπόλικο ωμό ελαιόλαδο διότι βοηθά πολύ στη δυσκοιλιότητα και γενικά μόνο καλό μας κάνει.
    4) 20 γραμμάρια μάυρες ρώγες ζαμπούκου καθημερινά το πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο, θα διώξουν τη δυσκοιλιότητα. Στίβουμε και πίνουμε το χυμό τους.
    5) Μια όχι και τόσο διαδεδομένη αντιμετώπιση, είναι ο βρασμός περίπου 40 γραμμαρίων φλούδας από ιτιά σε νερό. Πίνουμε ένα κρύο νεροπότηρο κάθε βράδυ μετά το φαγητό.
    6) Το βάμμα από φύλλα καστανιάς καταπολεμά και τη δυσκοιλιότητα και τη δυσεντερία. Βράζουμε μπόλικα φύλλα καστανιάς σε νερό για περίπου 15 λεπτά. Πίνουμε 2-3 μισά ποτήρια νερού τη μέρα.
    7) Βράζουμε μαλλιά καλαμποκιού σε νερό για 15 περίπου λεπτά. Πίνουμε ένα μισό νεροπότηρο νηστικοί κάθε πρωί. Αν εξακολουθήσουμε τη θεραπεία για αρκετές ημέρες, καλό είναι να συνδυάσουμε και αγριάδα για να μην υπερλειτουργούν τα νεφρά καθημερινά.
    8) Το μαρούλι είναι γνωστό ότι βοηθά στην καλή πέψη της τροφής. Αν βράσουμε 10 αποξηραμένα φύλλα σε μισό λίτρο νερού, θα έχουμε ένα εξαιρετικό έγχυμα κατά της δυσκοιλιότητας. Η συχνή κατανάλωση λάχανου και μαρουλιού, επίσης βοηθά.
    9) Μια πολύ ωφέλιμη σε πολλά πράγματα πρωινή συνήθεια, είναι να στύψουμε ένα φρέσκο χυμόπορτοκάλι, να του βάλουμε άλλο τόσο χλιαρό νερό και μια κουταλιά μέλι και να το ευχαριστιόμαστε καθημερινά, πριν από οτιδήποτε άλλο.
    10) Η κατανάλωση μιας χούφτας καρπών γκότζι καθημερινά, εκτός της ευεργετικής επίδρασης που έχει στη συνολική υγεία μας, βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

    Δυσκοιλιότητα; ανακούφιση με βότανα.

    Δεν είναι μόνο μεγάλη ταλαιπωρία η δυσκοιλιότητα, αλλά προκαλεί κι ένα σωρό προβλήματα Οι τοξίνες που δεν αποβάλλονται, δηλητηριάζουν τον οργανισμό και με τον καιρό, επιδρούν και στο χαρακτήρα. Ο δυσκοίλιος είναι δύσθυμος, μελαγχολικός, νευρικός. Τα δυσκοίλια παιδιά γίνονται γκρινιάρικα.
    Οι δυσκοίλιοι πρέπει να τρώνε τις κατάλληλες τροφές. Μπορούν όμως να βοηθήσουν τη λειτουργία του εντέρου και διάφορα φυτά. Η φύση μας δίνει πλήθος βοτάνων που είναι ελαφρά υπακτικά. Το φαρμακευτικό καθάρσιο μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο των εντέρων.

  • ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
    1) Βάζουμε να μουσκέψουν για πέντε ώρες σε δυο ποτήρια νερό, έξι κουταλιές λιναρόσπορο. Πίνουμε το αφέψημα το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Αν χρειαζόμαστε κανονικό καθαρτικό, πίνουμε ένα ποτήρι. Αν θέλουμε μόνο κάτι βοηθητικό, πίνουμε λιγότερο. Επειδή όμως ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, μόνοι μας θα καταλάβουμε, ύστερα απ' την πρώτη δοκιμή, πόσο μας χρειάζεται. Το λιναρόσπορο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε κλύσμα.
    2) Βάζουμε να μουσκέψουν για πέντε ώρες σε ζεστό νερό, φύλλα συναμικής. Πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.
    3) Βάζουμε να μουσκέψουν για πέντε ώρες σ' ένα ποτήρι καυτό νερό 3 γρ απ' τη ρίζα του φυτού, που είναι γνωστό με το όνομα ρεβέντι. Πίνουμε το αφέψημα χλιαρό το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.
  • ΑΝΘΗ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ
    4) Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 20 γρ από άνθη ροδακινιάς. Μετά από δέκα λεπτά, τα σουρώνουμε. Πίνουμε ένα ποτήρι στη διάρκεια της μέρας κι ένα το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Είναι ελαφρύ καθαρτικό. Συνίσταται για τα παιδιά. Δίνουμε στα παιδιά ένα ποτήρι απ' το αφέψημα μαζί με ζάχαρη. Αν δε φέρει αποτέλεσμα, του δίνουμε και το άλλο ποτήρι. Επειδή τα άνθη της ροδακινιάς, κάνουν τα νευρικά παιδιά να ηρεμούν, οι μητέρες θα πρέπει να έχουν πάντα απόθεμα απ' αυιά. Ας μαζέψουν τα άνθη που έπεσαν απ' τις ροδακινιές. Μετά θα τα απλώσουν σε πιατέλες, σε μέρος ευάερο και μετά θα τα αφήσουν να ξεραθούν, γυρίζοντας τα συχνά. Ύστερα θα τα φυλάξουν σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς.
  • ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
    5) Βράζουμε 15 γρ άνθη και φύλλα φασκόμηλου σε τρία ποτήρια νερό, προσθέτουμε και ζάχαρη και πίνουμε ένα ποτήρι το πρωί νηστικοί κι από ένα μεσημέρι και βράδυ, μετά το φαγητό.
  • ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ
    6) Σε δυο ποτήρια καυτό νερό, ρίχνουμε 15 γρ φύλλα βατομουριάς. Πίνουμε ένα το πρωί, νηστικοί κι ένα αργότερα. Το έγχυμα αυτό είναι πολύ ήπιο καθαρτικό.
    7) Βράζουμε 8-10 γρ από τη ρίζα της λουτσιάς σ' ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε το πρωί νηστικοί. Είναι πολύ δραστική για τη δυσκοιλιότητα.
    8) Βράζουμε 20 γρ ξερού φλοιού βουρβουλιάς σ' ένα ποτήρι νερό και το πίνουμε το πρωί, νηστικοί. Τονίζουμε, ότι το φλοιό της βουρβουλιάς δεν πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ χλωρό, επειδή τότε είναι τοξικός. Ας φροντίσουμε να προμηθευτούμε μια ποσότητα, να την ξεράνουμε και να την φυλάξουμε. Είναι θαυμάσιο καθαρτικό.
  • ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΚΡΕΜΥΔΙΑ
    9) Τα βρασμένα κρεμμύδια είναι εξαίρετο φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα. Είναι μάλιστα μια νόστιμη σαλάτα με ξύδι και λεμόνι. Οι δυσκοίλιοι θα έπρεπε να τη συνηθίσουν στο βραδινό τους φαγητό. Τα κρεμμύδια πρέπει να βράζονται με λάδι και λίγη ντομάτα, μέχρι να λιώσουν. Με το ζουμί τους είναι μια πολύ ωφέλιμη τροφή για τα παιδιά, αφού βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, καθαρίζουν το αίμα και είναι τονωπκά.
  • ΜΠΑΜΙΕΣ
    10) Οι μπάμιες επίσης βοηθούν στη δυσκοιλιότητα. Επειδή όμως είναι κάπως βαριές, καλύτερα να τις αποφεύγουν, όσοι υποφέρουν από δυσπεψία.
  • ΚΑΡΟΤΑ
    11) Επίσης τα καρότα βοηθούν στη δυσκοιλιότητα. Προτιμότερο είναι να τρώγονται ωμά.
    12) Εκτός απ' τα ραδίκια, βοηθάει και το ραδικόζουμο. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο χυμό λεμονιού.
    13) Επίσης βοηθάνε και τα μούρα. Πρέπει να τρώγονται το πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο.
    14) Το πεπόνι επίσης βοηθάει. Προτιμότερο είναι να τρώγεται πριν απ' το φαγητό με λίγο αλάτι.
    15) Τα δαμάσκηνα κομπόστα με αρκετή ζάχαρη, μετά το βραδινό φαγητό.
    16) Κι οι φράουλες βοηθούν πολύ στην δυσκοιλιότητα.
    Πηγή: lakonika-proionta.gr
    Βότανα και δυσκοιλιότητα
    δυσκοιλιότητα....
    οι έρευνες λένε ότι αφορά έναν στους πέντε Έλληνες!!!!
    οι έρευνες λένε ότι φταίει η αστικοποίηση!!!!
    βέβαια η δυσκοιλιότητα ως δυσλειτουργία - γιατί δυσλειτουργία είναι - του πεπτικού συστήματος ήταν γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη....
    τότε που ο μεγάλος γιατρός σαν φάρμακο χορηγούσε το βασιλικό....




  • ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ
    Σήμερα όμως το πρόβλημα έχει ενταθεί....
    -η αλλαγή του τρόπου ζωής....
    -η απομάκρυνσή μας από την φύση...
    -η καθιστική ζωή....
    -η ανεξέλεγκτη κατανάλωση κρέατος....

    -το γρήγορο φαγητό χωρίς θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες...
    -το μη ελεγχόμενο άγχος και στρες....
    -η απουσία φρούτων από το διαιτολόγιό μας....
    -η καθημερινή λήψη αναψυκτικών που αντικατέστησε τα ροφήματα από βότανα
    ( υπάρχει η αντίληψη ότι τα ροφήματα από βότανα τα πίνουμε όταν είμαστε άρρωστοι ή τα πίνουν μόνο οι "γέροι".....πόσες φορές δεν έχω ακούσει το: μα "γέρος" είμαι να πιω χαμόμηλο;)....

    -η ανεξέλεγκτη λήψη φαρμάκων...
    -διάφορες δίαιτες....
    πολλοί λοιπόν και διάφοροι οι παράγοντες και πολλές φορές ασαφείς οι αιτίες της χρόνιας δυσκοιλιότητας διότι η δυσκοιλιότητα διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
    -στην χρόνια και στην...
    -περιστασιακή....
    η περιστασιακή μπορεί να εμφανιστεί:
    -κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού... (φαινόμενο σύνηθες που το βιώνω κι εγώ όταν λαχαίνει τα ταξιδεύω…)
    -σε περιόδους που βιώνουμε μεγάλη πίεση και άγχος...
    -στην διάρκεια μιάς δίαιτας...
    -στην διάρκεια λήψης φαρμάκων.....
    η χρόνια διαρκεί μεγάλα χρονικά διαστήματα κάποιες δε περιπτώσεις είναι αρκετά σοβαρές.....

    εμείς κατά πρώτον πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τους παράγοντες και ει δυνατόν να μειώσουμε τις αιτίες που προκαλούν την δυσκοιλιότητα και κατά δεύτερον -αφού έχει δημιουργηθεί- να την θεραπεύσουμε.....
    πάντα - είναι καλό να το γνωρίζουμε αυτό -είναι πιο εύκολο να μην αφήσουμε κάτι να συμβεί θέτοντας δικλίδες ασφαλείας παρά να το αφήσουμε να παγιωθεί και να γίνει μία χρόνια ανεξέλεγκτη κατάσταση....
    αναθεώρηση λοιπόν εκ βάθρων της διατροφής μας και της καθημερινότητάς μας....
    -δεν κάνουμε καθιστική ζωή ή φροντίζουμε να περπατάμε καθημερινά....
    -καταναλώνουμε κάθε μέρα φυτικές ίνες-αδιάλυτες και διαλυτές-...οι φυτικές ίνες πρέπει να προέρχονται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε μιά ποσότητα περίπου 25γρ την ημέρα το οποίο αντιστοιχεί σε πέντε με έξι φρούτα και δύο πλούσιες-πλούσιες σαλάτες....
    από τα φρούτα και λαχανικά προτιμάμε:

    -τα δαμάσκηνα...
    -τα σύκα...
    -το ψητό κυδώνι....
    -τα μήλα...
    -τα βερίκοκα...
    -τα ροδάκινα..
    -τα αχλάδια...
    -τα ακτινίδια...
    -τα πορτοκάλια....
    -τα κεράσια....
    -τα βλίτα...ωμά σαλάτα...
    -τα ραδίκια....ωμά σαλάτα...
    -το σπανάκι...ωμό σαλάτα...με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σεφυτικές ίνες...
    -τις μπάμιες....
    -τα μαρούλια....
    -τη ντομάτα....
    -το καρότο...
    -το λάχανο...
    -το ραπανάκι...
    -το κρεμμύδι...
    -το πράσο....
    -τα μπιζέλια...
    -το μπρόκολο....
    πίνουμε τα πρωινά το χυμό ενός φρέσκου λεμονιού σε μισό ποτήρι νερό ή σκέτο αν θέλουμε....
    πίνουμε πολύ νερό....
    πίνουμε πολλά και διάφορα αφεψήματα ή εγχύματα βοτάνων τα οποία είναι ειδικά στην πρόληψη και στην θεραπεία της δυσκοιλιότητας όπως:
    -το χαμόμηλο....το έγχυμά του είναι μαλακτικό και ηρεμιστικό....
    -το ταραξάκο....το οποίο καταπολεμά την δυσκοιλιότητα και τονώνει το συκώτι με μαλακτική δράση...
    -η τσουκνίδα....το έγχυμα της έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην δυσκοιλιότητα...
    -το λάπαθο...από τα ήπια υπακτικά....
    - η αγκινάρα....το αφέψημα των φύλλων της άγριας αγκινάρας είναι από τα πολύ αποτελεσματικά χωνευτικά....το έγχυμά της πριν το φαγητό είναι άκρως αποτελεσματικό....
    -ο γλυκάνισος...το έγχυμα του γλυκάνισου έχει σπασμολυτικές και ήπιες καθαρτικές ιδιότητες...το πίνουμε πάντα πριν το φαγητό....
    -το βιβούρνο....το αφέψημα του βιβούρνου ενδείκνυται για τις χαλαρωτικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες...το πίνουμε πριν το φαγητό....
    -ο δυόσμος....το έγχυμά του είναι ιδανικό για όσους πάσχουν και από σπαστική κολίτιδα...
    -η γλυκόριζα...έχει επουλωτικές ιδιότητες αλλά πρέπει να πίνεται με μέτρο και να αποφεύγεται από του υπερτασικούς....
    -λιναρόσπορος....τους σπόρους του τους αφήνουμε να μουσκεύψουν όλη νύχτα και το πρωί σουρώνουμε και πίνουμε το ζωμό κατά την διάρκεια της ημέρας....η ποσότητα είναι:δύο κουταλιές της σούπας σπόροι σε ενάμιση λίτρο νερό....το λιναρόσπορο δεν πρέπει να τον χρησιμοποιούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα άτομα που έχουν παθήσεις του θυρεοειδή...
    ένα άλλο φυτό που οι σπόροι του είναι αποτελεσματικότατοι στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι το plandago psyllium....
    οι σπόροι του φυτού αυτού -οι σπόροι ψύλλιου- προστατεύουν το γαστρεντερικό σύστημα λόγω της ποσότητας των φυτικών ινών και το θεραπευτικών στοιχείων που περιέχουν.....
    οι σπόροι του ψύλλιου απορροφούν το νερό και σχηματίζουν μιά μεγάλη μάζα....
    η μάζα αυτή σε άτομα με δυσκοιλιότητα διεγείρει το έντερο και το αναγκάζει να κινηθεί...
    το ψύλλιο πρέπει να συνοδεύεται από μεγάλη ποσότητα νερού( σε επόμενη ανάρτηση θα αναφερθώ στις πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες φαρμακευτικές ιδιότητες του plandagopsyllium).....
    ερχόμαστε τώρα στα ισχυρά υπακτικά τα οποία είναι:
    -η σέννα(τα γνωστά μας φύλλα Αλεξανδρείας) και....
    -το καστορέλαιο....
    τα δύο αυτά ισχυρά υπακτικά-καθαρτικά πρέπει να λαμβάνονται πάντα με την συμβουλή και την επίβλεψη ειδικού....
    βέβαια μέσα σε όλα αυτά δεν ξεχνάμε το λάδι και το μέλι.....
    το λάδι και το μέλι πρέπει να βρίσκονται παρόντα στην καθημερινή μας διατροφή.....
    και δεν θα σταματήσω να το επισημαίνω:
    προσοχή στις αλλεργίες μας...........
    thalia

    Δυσκοιλιότητα καθορίζεται η κατάσταση η οποία προέρχεται από μειωμένη συχνότητα αφόδευσης, ανεπαρκή ποσότητα κοπράνων ή παραγωγή σκληρών και στεγνών κοπράνων.
    Η πιο υγιής και η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι η υιοθέτηση σωστών διατροφικών (και μη) συνηθειών.
    Γενικές οδηγίες
    1. Καθημερινή άσκηση για να τονωθούν οι κοιλιακοί μυς
    2. Λήψη μεγάλης ποσότητας νερού (8-10 ποτήρια ημερησίως).
    3. Επιβάλλεται η λήψη άπεπτων φυτικών ινών που αυτά επιτυγχάνεται με κατανάλωση πιτυρούχων δημητριακών, όσπριων και ξηρών καρπών με την φλούδα και ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών.
    4. Τα δυσκοίλια άτομα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να παίρνουν ακατέργαστο πίτυρο με το πρωινό τους.
    5. Οπωσδήποτε το καθημερινό μενού πρέπει να περιέχει 2-3 σαλάτες και 2-3 φρούτα κατανεμημένα μέσα στην ημέρα.
    6. Αποφυγή άγχους - στρες που θεωρούνται βασικές αιτίες δυσκοιλιότητας.
    Τροφές που πρέπει να υπερκαταναλώνονται μέσα στη γενική δίαιτα
    1. Δημητριακά: βρώμη, και μη ραφιναρισμένα δημητριακά
    2. Φρούτα: τρία φρούτα την ημέρα τα 2 ωμά. Όλα τα είδη φρούτων βοηθούν, ειδικά τα σύκα, μήλα, σταφύλια, χουρμάδες, δαμάσκηνα (με το φλοιό τους) και ακτινίδια.
    3. Χυμοί: Όλα τα είδη και κυρίως από δαμάσκηνα και πορτοκάλια.
    4. Λαχανικά: Όλα τα είδη λαχανικών βοηθούν σε ποσότητα 2-3 μερίδων την ημέρα.
    5. Ψωμί: Από πιτυρούχο σιτάλευρο, σίκαλη, φρυγανιές, παξιμάδια ολικής αλέσεως.
      6. Γενικά βοηθά επίσης το πλήρες γάλα, αφρόγαλα, τα ροφήματα από διάφορα βότανα ειδικά, μαρμελάδες, σούπες.
    Τα βότανα κατά της δυσκοιλιότητας

    Τα βότανα κατά της δυσκοιλιότητας
    Τρώτε φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβάνετε συχνά τα δημητριακά στη διατροφή σας και παρόλα αυτά εξακολουθείτε να υποφέρετε από δυσκοιλιότητα.Αντιμετωπίστε λοιπόν την επίμονη και επίπονη δυσκοιλιότητα και αποκαταστήστε τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου σας χρησιμοποιώντας τα βότανα που μας προσφέρει η φύση.
    Λάπαθο
    Το λάπαθο είναι ένα βότανο πασίγνωστο για τις «καθαριστικές» του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα υπακτικό όχι τόσο γνωστό, αφού συστήνεται κυρίως σε δυσκοιλιότητα ήπιας μορφής. Οι υπακτικές και καθαριστικές του ιδιότητες οφείλονται στις ανθρακινόνες, οι οποίες σε μεγάλες δόσεις έχουν καθαρτική επίδραση στο κόλον.
    Συνταγή: Βάλτε το λάπαθο μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα και σκεπάστε το με νερό. Αφήστε το να βράσει και μετά σε χαμηλή φωτιά αφήστε το για άλλα 20-30 λεπτά. Σουρώστε το αφέψημα σε μια κούπα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πιείτε πριν κοιμηθείτε.
    Ταραξάκος
    Πρόκειται για ένα ήπιο καθαρτικό, το οποίο έχει καλά αποτελέσματα.. Ο ταραξάκος είναι ισχυρό διουρητικό, το οποίο όμως περιέχει και σημαντικές ποσότητες καλίου στα φύλλα του. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο του ή σε συνδυασμό με γλυκόριζα και λάπαθο.
    Συνταγή: βάλτε 20γρ. ρίζα ταραξάκου σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 750ml νερό. Αφήστε το να βράσει και μετά σε χαμηλή φωτιά αφήστε το για άλλα 20-30 λεπτά. Σουρώστε το αφέψημα σε μια κούπα και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πιείτε κάθε μέρα. Αν δεν είναι αποτελεσματικό, τότε ρίξτε ρίζα ταραξάκου, λάπαθου και γλυκόρριζας σε μια κατσαρόλα και αφήστε να βράσει. Αφήστε το σε χαμηλή φωτιά για άλλα 20-30 λεπτά και σουρώστε το σε μια κανάτα. Πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.
    Σέννα και τζίντζερ
    Είναι ίσως το πιο γνωστό φαρμακευτικό βότανο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και στη συμβατική ιατρική. Είναι το πιο αποτελεσματικό καθαρτικό και ιδιαίτερα χρήσιμο σε έντονες κρίσεις δυσκοιλιότητας. Επειδή όμως μπορεί να προκαλέσει πόνο στο έντερο και κολικούς πρέπει να λαμβάνεται μαζί με αρωματικά βότανα, όπως το τζίντζερ, που χαλαρώνουν τους μυς των εντέρων.
    Συνταγή: μουσκέψτε σε 150ml νερού 3-6 λοβούς σέννας και 2-3 φέτες τζιντζερ. Αφήστε το για λίγο και μετά πιείτε το ρόφημα.
    Tip
    -Επειδή η σέννα είναι ισχυρό υπακτικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 5 ετών και για μεγαλύτερο διάστημα από 10 ημέρες.
    -Όλα τα παραπάνω βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής και τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικεςστην Ελλάδα την έχει αντιμετωπίσει, έστω και μία φορά στο παρελθόν. Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα, που δεν έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, και είναι είτε ελλιποβαρείς είτε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
    Ως δυσκοίλιος χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα. Συνήθως στη δυσκοιλιότητα τα άτομα αισθάνονται φούσκωμα και τα κόπρανα είναι σκληρά, ξηρά, μικρά σε μέγεθος και δύσκολο να αποβληθούν, ενώ συχνά η κένωση συνοδεύεται από πόνο. Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Αν κατανοηθεί η αιτία της, μπορεί να προληφθεί.
    Για να καταλάβουμε τη δυσκοιλιότητα, πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί το παχύ έντερο. Καθώς η τροφή διέρχεται μέσα από το παχύ έντερο, απορροφώνται τα υγρά της από το βλεννογόνο και σχηματίζονται τα κόπρανα. Τότε η σύσπαση των μυών ωθεί το περιεχόμενο προς το ορθό. Μόλις τα κόπρανα φτάσουν στο ορθό είναι πια σκληρά, γιατί το περισσότερο μέρος του νερού τους έχει απορροφηθεί. Η δυσκοιλιότητα προκαλείται είτε όταν ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου απορροφά πολύ νερό, είτε όταν η κινητικότητα των μυών είναι αργή, με αποτέλεσμα, τα κόπρανα να καθυστερούν να βγουν και να γίνονται ακόμα πιο σκληρά και ξηρά.
    Τα αίτια της αύξησης της συχνότητας της δυσκοιλιότητας, τα τελευταία χρόνια, αν και δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκάθαρα, φαίνεται να εξαρτώνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής όσον αφορά στη διατροφή, κυρίως με τη μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών και την αύξηση του σωματικού βάρους, την καθιστική ζωή, το άγχος και στα πιεστικά επαγγελματικά ωράρια, που δεν επιτρέπουν στον εργαζόμενο να πάει «τουαλέτα» την ώρα που θέλει.
    Η δυσκοιλιότητα πρέπει να διαγνωστεί από τον ειδικό γιατρό και να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά. Παρόλα αυτά, επειδή πολλές φορές η κατάχρηση κάποιων φαρμάκων (υπακτικών) μπορεί να αποτελέσει αιτία της δυσκοιλιότητας, γι‘ αυτό και εμείς θα αναφερθούμε στη συνέχεια σε φυσικούς και απλούς τρόπους αντιμετώπισης, αλλά κυρίως στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
    Το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε, για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα, είναι να προσθέστε ή να αυξήστε την κατανάλωση των διαιτητικών (ή φυτικών) ινών. Ένας ενήλικας πρέπει να προσλαμβάνει ημερησίως 25 – 30 γρ. φυτικών ινών. Οι ίνες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και κάνουν τα κόπρανα, πιο υδαρή και μαλακά. Προτιμήστε ινώδη λαχανικά, όπως είναι το μαρούλι από τα ωμά και τα χόρτα από τα βραστά. Ορισμένα λαχανικά, ευεργετικά για τον οργανισμό, αλλά όχι για τη δυσκοιλιότητα είναι το λάχανο, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια, το καρότο, γι’ αυτό και θα πρέπει να περιορίζονται την περίοδο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Από φρούτα, προτιμήστε αυτά που έχουν σποράκια (όπως το ακτινίδιο, η φράουλα, τα σύκα) ή φρούτα που μπορείτε να φάτε με τη φλούδα, όπως το ροδάκινο. Επίσης, αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, σύκα και σταφίδες.Ακόμη, μπορείτε να προτιμήσετε χυμούς ή ροφήματα φρούτων και λαχανικών πλούσια σε φυτικές ίνες. Προκειμένου να αυξήστε τις ίνες στη διατροφή σας, προτιμήστε τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής αλέσεως, καθώς και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως. Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το απλό σταρένιο ψωμί και τις φρυγανιές, τα μπισκότα, τα κέικ και γενικώς ό,τι περιέχει επεξεργασμένο λευκό σιτάρι, καλαμπόκι, καθώς και το ρύζι και την πατάτα. Από φαγητά προτιμήστε τα λαδερά, όπως το σπανάκι, τα φασολάκια, τις μπάμιες και τα όσπρια. Ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι τους «βοηθάει» στην κένωση η πρόσληψη καφέ ή και το μέλι. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι αν κάποιος είναι δυσκοίλιος πίνοντας ήδη καφέ ή τρώγοντας μέλι ότι θα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωσή τους. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως οι ξηροί καρποί, παρόλο που είναι καρποί και περιέχουν λίπος, εντείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ένα τρόφιμο που βοηθάει κάποιον στις κενώσεις του, πιθανόν να μη βοηθάει κάποιον άλλον.
    Δεύτερο βήμα: Πιείτε άφθονα υγρά και κυρίως νερό. Τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια την ημέρα, προκειμένου να εξασφαλίστε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και συνεπώς και των κοπράνων σας. Αυξήστε την πρόσληψη χυμών, καθώς και υδαρών φαγητών, όπως σούπες, όχι όμως των αναψυκτικών.
    Προσέξτε στην κατανάλωση καφέ και τσαγιού, γιατί παρόλο που θεωρούνται υπακτικά, μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και κυρίως το τσάι.
    Σε κάποιους επίσης το γάλα μπορεί να εντείνει τη δυσκοιλιότητα, ενώ άλλους να τους βοηθήσει.
    Τρίτο βήμα: Μειώστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και fast – food, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα, γιατί φαίνεται ότι δυσχεραίνουν τη δυσκοιλιότητα. Παρ’ όλα αυτά μην αποκλείετε το λίπος από τη διατροφή και προπαντός την περίοδο που αντιμετωπίζετε τη δυσκοιλιότητα, μην κάνετε αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα, η οποία θα οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη λίπους, ινών και ίσως και υγρών, άρα θα χειροτερέψει την κατάσταση. Από τα έλαια, προτιμήστε το ελαιόλαδο, γιατί όπως όλα τα λίπη, διεγείρει την έκκριση χολοκυστοκινίνης και της χολής, η οποία ως πλούσια σε αλάτι κάνει τα κόπρανα πιο υδαρή και επομένως ανακουφίζει από τη δυσφορία.
    Τέταρτο βήμα: Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών. Ως προβιοτικά ορίζονται ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν χορηγηθούν σε επαρκή ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι βοηθάνε και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μέσω της ρύθμισης του pH στο κόλον, βελτιώνοντας την κινητικότητα του παχέος εντέρου και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης της τροφής. Προτιμήστε τρόφιμα όπως το κεφίρ και διάφορα γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα σε προβιοτικά, κυρίως γιαούρτια.
    Πέμπτο βήμα: Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση και στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για αφόδευση κάθε φορά που δημιουργείται το αίσθημά της, προκειμένου να μην καταπιέζεται και αδρανεί η όλη λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου.
  • Για να έχετε όλο το βιβλίο του μοναχού π. Αντωνίου για την υγεία σας, πάτε στην ενότητα ΥΓΕΙΑ, στη μπάρα κάτω από τον τίτλο της ιστοσελίδας ...υπάρχουν τα πάντα!
  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου