Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΙΕΡΩΝΥΜΕ ... ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΘΕΟΥ ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ; ΚΙ ΌΧΙ ΠΟΛΛΆ ΧΑΜΌΓΕΛΑ ΜΕ ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!


Δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των Θρησκευτικών διαβεβαίωσε ο Φίλης


Δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των Θρησκευτικών διαβεβαίωσε ο Φίλης
      
Στη δυνατότητα συνεργασίας και συναντίληψης στο πλαίσιο διακριτών ρόλων και προς την κατεύθυνση συναινετικής επίλυσης όποιων ζητημάτων ανακύπτουν μεταξύ Εκκλησίας - Πολιτείας, επικεντρώθηκαν στη συνάντησή τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. 

«Κλειδί» σε αυτό αποτελεί η προσωπική επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Παιδείας και η συνέχιση λειτουργίας της Επιτροπής Σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας, η οποία έχει συσταθεί από την εποχή κατά την οποία υπουργός Παιδείας ήταν η 'Αννα Διαμαντοπούλου.  

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, που ανέκυψε μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Μακαριώτατος είπε ότι διοικεί την Εκκλησία με το Ευαγγέλιο, το Σύνταγμα και τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας που ψήφισε η Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους, τον 590/1977.

Ο ίδιος ο καταστατικός χάρτης επιτάσσει συνεργασία για τη χριστιανική διαπαιδαγώγηση της νεότητας Εκκλησίας και κράτους. Ενδιαφέρονται και οι δύο, προσέθεσε, να προαχθεί ο άνθρωπος και εκεί συναντώνται.

Ο κ. Φίλης, από τη μεριά του, χαρακτήρισε ειλικρινή και γόνιμη τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία και τη σχέση της με την Πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι ρόλοι είναι διακριτοί και τόνισε ότι «θέλουμε να υπάρξει συνεργασία, όχι ευκαιριακή αλλά μόνιμη, εφ' όλων των ζητημάτων».

Αναφερόμενος στο θέμα των Θρησκευτικών, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι υπάρχει συναντίληψη και δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. «Πιστεύουμε ότι η αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, που έχει τεθεί και από εκπαιδευτικούς και από τα αρμόδια όργανα της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, μπορεί να επιτευχθεί» σημείωσε και συμπέρανε πως «οφείλουμε να δώσουμε έμφαση και να δούμε τι σημαίνει η διδασκαλία των Θρησκευτικών στη σημερινή πραγματικότητα, με σεβασμό στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης του καθενός».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας -Πολιτείας, τους οποίους, όπως είπε, σεβόμαστε και στο πλαίσιο αυτών επιδιώκουμε τη συνεργασία προς όφελος όλου του ελληνικού λαού.

Τέλος, όσον αφορά τον ρόλο της Εκκλησίας, τόνισε ότι είναι ηθικός και αγαθός και διαβεβαίωσε πως θα «έχουμε συνεργασία προς όφελος του ελληνικού λαού».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο είπε ότι «δίνουμε μάχη να ανοίξουν όλα τα σχολεία και κυρίως να υπάρξει λειτουργία της ειδικής εκπαίδευσης».

Ωστόσο, η γενική εικόνα είναι, όπως σημείωσε, πως δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία και ότι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε μεγάλο βαθμό έχει ικανοποιηθεί η ανάγκη για διδακτικό προσωπικό. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανέφερε πως είναι θέμα ημερών και εκεί να υπάρξει εξομάλυνση.

Έως το τέλος Οκτωβρίου η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί, επισήμανε και ανακοίνωσε ότι σήμερα-αύριο αναρτώνται οι πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Όπως τόνισε ο υπουργός, το θέμα αφορά πολλές χιλιάδες παιδιά τα οποία έχουν μεγάλα προβλήματα και πρέπει «κατά προτεραιότητα να δώσουμε αυτή τη μάχη ως υπουργείο». Όλα τα άλλα στον καιρό τους, συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας πίστωση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ήδη 4.000 θα προκριθούν ως αναπληρωτές για τα σχολεία και ίσως χρειαστεί, όπως επισήμανε, «να δούμε και μια επιπλέον διαδικασία για την ειδική αγωγή».

Σε ερώτηση για τον φόρο 23% στη ιδιωτική εκπαίδευση, τόνισε πως είναι θέμα που έχει να κάνει με τη γενικότερη οικονομική πολιτική και δεσμεύτηκε πως «ό,τι μπορούμε θα κάνουμε για να μην επιβαρυνθεί το λαϊκό και οικογενειακό εισόδημα, διότι η επιβάρυνση του 23% δεν αφορά κάποιους προνομιούχους συμπολίτες μας, αφορά οριζόντια την οικογένεια».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό θέμα, είπε ότι δεν συζήτησε αναλυτικά με τον Αρχιεπίσκοπο γι' αυτό το θέμα, αλλά πως υπήρξε μια αναφορά ότι «είμαστε σε κοινή πορεία αντίληψης και αντιμετώπισης του ζητήματος». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου