Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΣΗΜΕΡΑ: ΟΙ ΦΛΟΥΔΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΠΟΥ …ΠΕΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ …ΑΠΟ Ό,ΤΙ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΟΥΣ!
ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο>http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες
Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου


ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ: ΟΙ ΦΛΟΥΔΕΣ ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΜΗΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΤΕ!

Κοντολογής ΟΛΟΙ μας ξεφλουδίζουμε τα φρούτα μας, τις οποίες και πετάμε στον κάδο. ΄Ετσι μας μάθανε… οι σοφές γιαγιάδες μας. Κι όμως οι φλούδες αυτές (από μήλο, πορτοκάλι έως… μπανανόφλουδα) είναι πολύ πιο ευεργετικές της θωράκισης της υγείας μας, απ΄ότι ο ίδιος ο καρπός του φρούτου.Δεν το ήξερα, γιατί σάμπως το ξέρατε εσείς. Κάποιες χοντράδες μόνο ξέρουμε και συνεχίζουμε …πατροπαράδοτα να καθαρίζουμε τα φρούτα μας, πετώντας τις πολύτιμες φλούδες.
Πριν από ένα χρόνο αγόρασα ένα μαραφέτι, αποχυμωτή το λένε και μ,΄αυτό κάνω χυμό… τα αγγουράκια, τα λεμόνια,τις ντομάτες κ.λ.π.και δείχνω ενθουσιασμένος με τα ζουμιά. Μπελαλίδικο μηχάνημα, αλλά πάντως μου παίρνει λιγότερο χρόνο από το να κάθομαι να ξεφλουδίζω τα φρούτα.
( Μια διευκρίνιση για να μη σκανδαλίζονται κάποιοι. Ο μοναχισμός είναι επιλογή κυρίως αυτοβασανισμού. Ο καλόγερος απορρίπτει τα εγκόσμια και επιλέγει τις στερήσεις. Στο καλύβι του δεν έχει πολλά. Μπορεί και ζει με λίγο νεράκι κι ένα ξεροκόματο. Χορταίνει με τις αξίες της πίστης του.
Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι αθλητές.. Υπάρχουν κι οι άλλοι καλόγεροι που δεν αποτάσσουν τη σύγχρονη τεχνολογία… Με τον αποχυμωτή που αγόρασα (30 ευρώ) τί έγινε; Εξοικονομώ πολύτιμο χρόνο.Αντί να παιδεύομαι μισή ώρα για να φτιάξω μια πορτοκαλάδα, την έχω έτοιμη μέσα σε δύο λεπτά.
Και γιατί έχω υπολογιστή; Μα αλλάξαν οι καιροί… Θυμίζω: Ο λόγος από του άμβωνος.. είναι πλέον εξαερισμένος, δε λειτουργεί, όπως παλαιά.΄Ομως τώρα υπάρχει ο άμβωνας του Ιντερνετ!… που αξιοποιείται δεόντως από τους Εκκλησιαστικούς και λίαν καλώς. Τι, θα ξεσαλώνουν οι πολέμιοι της Ορθοδοξίας; Αμ δε… Παπάδες, καλόγεροι, δεσποτάδες με ανοιχτό μυαλό κάνουν τις νέες τεχνολογίες …παιχνιδάκι και τΙς δίνουν και …καταλαβαίνει!
Συνεπώς μην παραξενεύεστε που χρησιμοποιώ και αποχυμωτή και υπολογιστή.. Με τα κινητά πάντως δεν τα πάω καλά.. Χρησιμοποιώ το επικοινωνιακό αυτό αγαθό, δεν λέω… αλλά μας φορτώνουν οι πάροχες εταιρίες πολλά… Εγώ τη βγάζω με 10 ευρώ το εξάμηνο-χρόνο ! Εχω το κινητό για να με παίρνουν! Εγώ τηλεφωνώ…μόνο σε έκτακτες ανάγκες… και χαίρομαι που δεν με πιάνουν κορόϊδο οι τηλεφωνικές εταιρίες…Και λυπούμαι α) διότι οι ΄Ελληνες έρχονται παγκοσμίως ΠΡΩΤΟΙ στη χρήση του κινήτου και β) που η νεολαία (ειδικά οι γυναίκες) είναι μόνιμα κρεμασμένοι στα κινητά τους για να λένε τί; ΑΕΡΟΚΟΠΑΝΟΥΝ! ) Κλείνω την αναγκαία παρένθεση και συνεχίζω:
Τα βάζω όλα όπως τα γέννησε η φύση, με τις φλούδες τους. Η γεύση του ζουμιού που βγαίνει είναι διαφορετική από εκείνη που ξέρουμε π.χ. σε μια πορτοκαλάδα που στίβουμε.Κι αυτό είναι φυσικό, αφού η φλούδα έχει άλλα πιο πικρά συστατικά. Αλλά το πικρό είναι θεμελιώδες στοιχείο στη φαρμακευτική…έτσι; Και τι κάνουμε; ΄Η συνηθίζουμε τη νέα γεύση, ή με ένα κουταλάκι μέλι, την κάνουμε ανεκτή και φιλικότερη στο λάρυγγά μας.
Το παν είναι να πετάξουμε τις παλιές συνήθειες. Γι αυτό δεν εγγυώμαι. Γι αυτό άλλωστε η ανθρωπότητα τσουλάει σαν …χελώνα.. Εγώ έκανα την υπέρβαση (σιγά την υπέρβαση..) και νιώθω ευχάριστα με τις …φλούδες..Χώρια που δεν… γιομίζω τον κάδο με σκουπίδια…

Σημειώστε ακόμη πως οι φλούδες εκτός από τα αγαθά που προσφέρουν στην υγεία μας, έχουν και πολλές πρακτικές ιδιότητες σε καθημερινά μας προβλήματα.
Σας δίνω πιο κάτω σε μια συνθετική προσπάθεια, όλα όσα επιστημονικά ισχύουν για τις φλούδες. Σας δίνω όλες τις τρέχουσες γνώσεις με τη θερμή σύσταση να μην πετάτε τις φλούδες. Είναι πιο δυνατές από τον ίδιο τον καρπό… Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δοκιμάσει ακόμη τη φλούδα καρπουζιού… δημοφιλέστατο είδος για τα γουρούνια που έβλεπα να ταϊζει η γιαγιά μου…Τέλος πάντων θα το δοκιμάσω βάζοντας στο μηχάνημα μαζί με τη φλούδα και το ψαχνό του καρπουζιού. ..Για να δούμε τι θα βγει γευστικά.
Πάντως είμαι φανατικός της καρπουζάδας παιδιόθεν.Τρελαινόμουνα για το καρπουζόζουμο!

Μην πετάτε τις φλούδες και τα κοτσάνια! Είναι θρεπτικά

Μην τα πετάτε! Φλούδες και κοτσάνια από τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά, είναι γευστικά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Δείτε πώς μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στο τραπέζι σας.

Αν καθαρίζοντας τα φρούτα και τα λαχανικά σας, πετάτε στα σκουπίδια, περίπου την ίδια ποσότητα της τροφής, με εκείνη που έχετε στο πιάτο σας, ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τα πράγματα.
Μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, βρίσκονται στη φλούδα τους ή σε μέρη τους που συνήθως πετάμε στα σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της καλλιέργειας των φυτών, είναι συχνά εκτεθειμένα σε διαφορετικά στοιχεία από το μεγαλύτερο μέρος του φυτού, παρέχοντάς τους ένα μοναδικά ευεργετικό και θρεπτικό προφίλ.
Ακολουθούν 10 φλούδες και κοτσάνια φρούτων και λαχανικών που θα πρέπει να τα κρατάτε στο πιάτο σας και να απολαμβάνετε τη νοστιμιά τους.
Κοτσάνι του καρότου
Εκτός από το ότι είναι το καλύτερο σημείο για να τραβήξουμε τα καρότα από το έδαφος, τα κοτσάνια αυτού του λαχανικού είναι γεμάτα χλωροφύλλη, ένα φυτοχημικό που δίνει στα φυτά το πράσινο χρώμα τους. Η χλωροφύλλη είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο προωθεί την υγιή πίεση του αίματος, καθώς και ισχυρά οστά και τους μυς. Το πράσινο κοτσάνι του καρότου, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, υποστηρίζοντας το μεταβολισμό και βοηθώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια μελέτη του 2011, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, είναι αυτοί που λαμβάνουν πολύ λίγο κάλιο. Τέλος, τα χόρτα του καρότου είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ –την οποία δεν έχει το ίδιο το καρότο- και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center.

Πώς να το φάτε: Δεδομένου ότι η υψηλή συγκέντρωση καλίου στα χόρτα του καρότου, μπορεί να τα κάνει πικρά, είναι καλύτερα να τα τρώτε ψιλοκομμένα και να τα αναμιγνύετε με άλλες γευστικές τροφές. Ανακατέψτε τα σε σαλάτες ή χρησιμοποιήστε τα ως γαρνιτούρα σε σούπες.
Φλούδες πατάτας
Οι πατάτες δεν έχουν και την καλύτερη… φήμη ως τροφή. Κι όμως έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, βιταμίνη C, σίδηρο, χαλκό και φυτικές ίνες. Αρκεί να ξέρουμε που βρίσκονται αυτά. Δηλαδή στη φλούδα τους. Η φλούδα μια πατάτας περιέχει το 18% της συνιστώμενης πρόσληψης διαιτητικών ινών. Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και μειώνουν τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου και του διαβήτη. Επίσης, οι φυτικές ίνες μας δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας, αρκετά μετά το γεύμα μας. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών τους από 12 σε 24 γραμμάρια, απορρόφησαν 90 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.

Πώς να τις φάτε: Τηγανίστε σε ελαιόλαδο τις φλούδες από τις πατάτες και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι, ακόμη και βότανα και μπαχαρικά.
Κοτσάνια του μάραθου
Τα κοτσάνια και φύλλα της μαραθόριζας (ή φινόκιο), δηλαδή ο μάραθος, είναι γεμάτος από βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου στα οστά, τους χόνδρους, τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία και για την απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης, είναι πλούσιος σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην αποβολή του περισσού νατρίου από τον οργανισμό μας.

Πώς να τον φάτε: Έχει γεύση που μοιάζει με τον άνηθο και μπορείτε να τον προσθέσετε σε λαδερά φαγητά, σαλάτες ή ως γαρνιτούρα για σε ψάρια. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πέστο από μάραθο.
Φλούδα μήλου
Οι φλούδες, είτε των κόκκινων, είτε των πράσινων μήλων, είναι γεμάτες διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και κερκετίνη, ένα φυτοχημικό που είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όμως, επειδή τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων συγκεντρώνονται στη φλούδα των τροφών, θα πρέπει να επιλέγετε βιολογικά μήλα.

Πώς να την φάτε: Βάλτε το μήλο μαζί με τη φλούδα του στο μπλέντερ για ένα δροσιστικό και υγιεινό smoothie ή προσθέστε μερικές φλούδες στο πλιγούρι βρώμης του πρωινού σας. Η θερμότητα θα τις μαλακώσει και θα κάνει πιο εύγευστο το πρωινό σας.
Κοτσάνια από σέσκουλα
Σύμφωνα με έρευνες, τα κοτσάνια από τα σέσκουλα, είναι γεμάτα με το αμινοξύ γλουταμίνη, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα του σώματος να επανέρχεται από τους τραυματισμούς, είτε πρόκειται για ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο, είτε για ρήξη του χιαστού. Επίσης, το χρώμα κάθε κοτσανιού σέσκουλου, έχει διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά, το καθένα με διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Ήρθε η ώρα να φάτε το… ουράνιο τόξο!

Πώς να τα φάτε: Ψιλοκόψτε τα και σοτάρετέ τα μαζί με τα φύλλα. Απλά να θυμάστε ότι ο χρόνος μαγειρέματος για τα κοτσάνια είναι μεγαλύτερος.
Φλούδα πορτοκαλιού
Το λευκό μέρος που «αγκαλιάζει» τις φέτες του πορτοκαλιού, αποτελεί το σημείο με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του καρπού και περιέχει τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το κυρίως φρούτο. Έρευνα του Arizona Cancer Center διαπίστωσε ότι το d-λιμονένιο, ένα σημαντικό συστατικό στις φλούδες πορτοκαλιού, μειώνει την εμφάνιση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, μιας θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Επίσης, οι φλούδες του πορτοκαλιού είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή που διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν την LDL (κακή) χοληστερόλη καλύτερα κι από ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πώς να την φάτε: Προσθέστε ξύσμα πορτοκαλιού σε οτιδήποτε θέλετε να προσθέσετε γεύση και άρωμα και ιδιαίτερα στα γλυκά, αλλά και στο κρέας και τα φασόλια. Μπορείτε επίσης να ζεματίσετε φλούδες πορτοκαλιού δύο φορές σε βραστό νερό (για να αφαιρέσετε την πικρία τους), να τις αφήσετε να σιγοβράσουν σε απλό σιρόπι για μια ώρα και στη συνέχεια να τις βουτήξετε σε λιωμένη κουβερτούρα, είτε να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού.
Φύλλα σέλερι
Τα φύλλα του σέλερι έχουν πέντε φορές περισσότερο μαγνήσιο και ασβέστιο από τα κοτσάνια του! Το μαγνήσιο απαιτείται για περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της ενέργειας και της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Το ασβέστιο, το οποίο είναι γνωστό για την προώθηση της καλής υγείας των οστών, βοηθά επίσης τους μυς και τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και να μεγαλώνουν, εκκρίνει ορμόνες που απαιτούνται για τις βασικές βιολογικές λειτουργίες και στέλνει μηνύματα μέσω του νευρικού συστήματος. Επίσης, τα φύλλα του σέλερι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως η βιταμίνη C και τα φαινολικά.

Πώς να τα φάτε: Ανακατέψτε τα φύλλα του σέλερι στις σαλάτες σας. Ταιριάζουν ιδιαίτερα σε σαλάτες με αυγό, tofu και σαλάτες θαλασσινών.
Φλούδα καρπουζιού
Η φλούδα του καρπουζιού, είναι πλούσια σε κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μέσα στο σώμα, μετατρέπεται σε αργινίνη, ένα άλλο αμινοξύ ζωτικής σημασίας για την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αμινοξύ αυτό, έχει αποδειχθεί ότι διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την κυκλοφορία, ενισχύει την αθλητική απόδοση και ακόμη, μπορεί να θεραπεύσει τη στυτική δυσλειτουργία. Ακόμη, η κιτρουλίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Πώς να την φάτε: Ρίξτε κομμάτια του εσωτερικού λευκού της φλούδας σε ένα μπλέντερ, μαζί με το κόκκινο του καρπουζιού και χυμό λεμόνι, για ένα δροσιστικό ποτό. Αν θέλετε κάτι πιο… δυνατό, προσθέστε λίγο ρούμι, τζιν ή βότκα.
Φύλλα μπρόκολου
Προτιμήστε να αγοράζετε το μπρόκολο μαζί με τα φύλλα του. Περίπου 30 γρ. φύλλα μπρόκολου, παρέχει το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α (τα μπουκετάκια παρέχουν μόνο το 3%!). Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και για υγιή όραση, ενώ βοηθά στην αναπαραγωγή και την κυτταρική επικοινωνία. Τα φύλλα περιέχουν επίσης βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, με μόλις μια μερίδα να μας παρέχει το 43% των καθημερινών αναγκών μας σε βιταμίνη C.

Πώς να τα φάτε: Μαγειρέψτε τα μαζί με το υπόλοιπο μπρόκολο και φάτε τα με λεμόνι και λάδι. Μπορείτε να συμπεριλάβετε τα μικρά, πιο τρυφερά φύλλα σε σαλάτες.
οι φλούδες των πορτοκαλιών

είναι γνωστό ότι
το σώμα μας αντιδρά όταν υπάρχει κάτι λάθος
η αντίδρασή του είναι ο τρόπος του να μας επισημάνει ότι "κάτι λάθος είναι εδώ σταμάτησε και δες το"
δεν χρειάζεται να ζούμε με δυσφορία
το σώμα μας είναι εξοπλισμένο με ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει και
η φύση μας έχει προμηθεύσει τα απαραίτητα υλικά
π,χ ας δούμε τις φλούδες των εσπεριδοειδών
οι φλούδες των πορτοκαλιών που όλες τις φορές τις πετάμε περιέχουν μιά
αξιοσημείωτη ουσία η οποία
ονομάζεται d-limonene
η d-limonene έχει γίνει γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία
α) είναι μιά αξιοσημείωτη αντικαρκινική ουσία και
β) είναι μιά εναλλακτική και φυσική θεραπεία για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τη γνωστή μας καούρα
το εκχύλισμα της φλούδας του πορτοκαλιού έχει μιά καταπληκτική ικανότητα να εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ και
να προστατεύει τον οισοφάγο
τις φλούδες του πορτοκαλιού μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε αποξηραμένες οι φρέσκιες σε
ροφήματα και τσάγια
στα φαγητά μας
στις σαλάτες μας και
βέβαια στα κέικ
αν θέλουμε να τις αποξηράνουμε τις
απλώνουμε σε μία λαδόκολλα σε ένα ξηρό και στεγνό μέρος για δύο με τρεις μέρες προσέχοντας να μην έχουν καθόλου υγρασία όταν θα
τις αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία
όταν αποξηραίνουμε φλούδες λεμονιών ή πορτοκαλιών πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντελώς ξηρές -εύθραυστες- διότι
αν υπάρχει υγρασία θα δημιουργηθεί μούχλα τα δε
δοχεία που τις αποθηκεύσαμε να είναι αεροστεγώς κλεισμένα και σε σκοτεινό μέρος αποθηκευμένα διότι
το φως δημιουργεί αποχρωματισμό
όταν αποξηραίνουμε φλούδες πορτοκαλιού προσέχουμε να μην συμπεριλαμβάνουμε το άσπρο μέρος διότι είναι πολύ πικρό

thalia

Τι μπορούμε να κάνουμε με τη φλούδα του πορτοκαλιού- ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Τι μπορούμε να κάνουμε με τη φλούδα του πορτοκαλιού

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η φλούδα του πορτοκαλιού πετιέται στον κάδο μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια της κουζίνας σαν ένα άχρηστο και περιττό μέρος του αγαπημένου αυτού φρούτου.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή μήπως πετάμε τελικά κάτι που μπορεί να μας φανεί πολλαπλά χρήσιμο και δεν το γνωρίζουμε;
Όντως λοιπόν, η φλούδα του πορτοκαλιού έχει μία σειρά από διαφορετικές χρήσεις που εάν τις ξέραμε θα της επιφυλάσσαμε …διαφορετική αντιμετώπιση.
Συγκεντρώσαμε τις πιο βασικές από αυτές:
Στο τζάκι:
Οι αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού αποτελούν ένα πρώτης τάξεως προσάναμμα για το τζάκι μας, ενώ παράλληλα αναδύουν και μία πολύ όμορφη μυρωδιά στο χώρο γύρω. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν (με προσοχή) και για να δυναμώσουν μία ήδη υφιστάμενη φωτιά.
Σαν απωθητικό για τα κουνούπια:
Με το να τρίψουμε φρέσκες φλούδες πορτοκαλιού στο δέρμα μας προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών καθώς η μυρωδιά τους έχει την ιδιότητα να τ' απωθεί.
Για τον κήπο:
Αντί να πετάξουμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια μπορούμε να τις ρίξουμε στον κήπο μας. Ανακατεμένες με το χώμα μπορούν να δημιουργήσουν ένα κόμποστ πολύ ωφέλιμο για τα φυτά μας.
Για την τόνωση του δέρματος:
Για την τόνωση του δέρματός μας μπορούμε να τρίψουμε φρέσκες φλούδες πορτοκαλιού, (προστατεύοντας όμως το χώρο των ματιών) και στη συνέχεια να ξεπλύνουμε με χλιαρό νερό.
Σαν απωθητικό για τις γάτες:
Η έντονη μυρωδιά της φλούδας του πορτοκαλιού δεν αρέσει καθόλου στις γάτες. Έτσι μπορούμε να ρίξουμε μερικές φλούδες στις γλάστρες με τα φυτά που δεν θέλουμε αυτές να πλησιάζουν ή και σε χώρους, όπως π.χ. περιμετρικά της βεράντας του σπιτιού, όπου πιθανόν να μη επιθυμούμε την παρουσία τους.
Για να απομακρύνουμε τη μυρωδιά από τα σκουπίδια:
Για ν' απομακρύνουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά που συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου στον κάδο των σκουπιδιών μπορούμε ν' αφήσουμε στον πάτο του λίγες φλούδες από πορτοκάλι. Έχουν την ιδιότητα ν' "απορροφούν" τις όξινες μυρωδιές.
Σαν φυσικό αποσμητικό χώρου:
Η φλούδα του πορτοκαλιού μαζί με αλάτι μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό αποσμητικό για το χώρο μας.
Η διαδικασία είναι απλή:
i. Παίρνουμε ένα πορτοκάλι και το κόβουμε στα δύο.
ii. Μ' ένα κουτάλι αδειάζουμε τα 2 κομμάτια από το περιεχόμενό τους, αφήνοντας μόνο τη φλούδα.
iii. Μέσα στα δύο κομμάτια (που πλέον μοιάζουν σα 2 μικρά μπωλ) ρίχνουμε αλάτι.
iv. Τα τοποθετούμε στη συνέχεια στα δωμάτια του σπιτιού που μας ενδιαφέρουν. Το αλάτι απορροφά τις δυσάρεστες οσμές ενώ η φλούδα του πορτοκαλιού αρωματίζει το χώρο!
- See more at: http://praktikesidees.gr/v2/praktika-tips/flouda-portokaliou-xrhseis/#sthash.DpSWrAbV.dpuf

Φρούτα και λαχανικά: Τρώτε και τη φλούδα!- ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ


Βρείτε τρόπο να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά με τη η φλούδα τους συνιστούν τώρα κάποιοι ειδικοί, διότι περιέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Όπως εξηγεί η δρ Μέριλιν Γκλένβιλ, τέως πρόεδρος του Φόρουμ Διατροφής & Υγείας της Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής της Βρετανίας, «όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μια “βιοσυνέργια”, δηλαδή τα θρεπτικά οφέλη του ενός τμήματός τους ενισχύονται από εκείνα των υπολοίπων». Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να προσπαθούμε να τρώμε ολόκληρα;
Ακτινίδιο
Το τριχωτό κέλυφός του είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που πιστεύεται ότι διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες, κατά την δρα Γκλένβιλ. «Η φλούδα του ακτινίδιου περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από τον καρπό του», τονίζει. «Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να καταπολεμά μικρόβια, όπως ο σταφυλόκοκκος και το e. coli, που είναι υπεύθυνα (και) για τις τροφικές δηλητηριάσεις».
Πως να την καταναλώσετε: Εάν νομίζετε ότι είναι πολύ σκληρή η φλούδα του ακτινίδιου, περιμένετε να ωριμάσει καλά το φρούτο για να το φάτε. Όταν μαλακώσει (και) η φλούδα, στίψτε ολόκληρο το φρούτο και πιείτε τον χυμό.
Ανανάς
Μην πανικοβάλεστε. Δεν χρειάζεται να φάτε το σχεδόν… ξύλινο περίβλημα, αλλά τον κεντρικό, σκληρό πυρήνα του.
Εκτός από τις φυτικές ίνες και τη βιταμίνη C, ο ανανάς είναι πλούσιος σε ένα ένζυμο που λέγεται βρωμελίνη και το οποίο διασπά γρήγορα τα εναπομείναντα τρόφιμα στο πεπτικό σύστημα, προστατεύοντας έτσι το στομάχι.
«Ο πυρήνας του ανανά περιέχει διπλάσια ποσότητα βρωμελίνης απ’ ό,τι ο καρπός που συνήθως τρώμε», διευκρινίζει η δρ Γκλένβιλ.
Πως να τον καταναλώσετε: Λιώστε τον πυρήνα και προσθέστε τον σε smoothies, σε σούπες ή σε βραστά κρέατα.
Μπρόκολο
Αν και τα ανθύλλιά του μοιάζουν πιο ελκυστικά, έχετε κάθε λόγο να τρώτε πρώτα τους μίσχους του.
«Οι μίσχοι του μπρόκολο μπορεί να είναι λιγότερο εύγευστοι απ’ ό,τι τα ανθύλλιά του, αλλά περιέχουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις ασβεστίου και βιταμίνης C», λέει η δρ Γκλένβιλ. Οι μίσχοι περιέχουν επίσης περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες, οπότε θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Πως να το καταναλώσετε: Κόψτε τους μίσχους σε λεπτές λωρίδες και φάτε τους βραστούς, μαζί με τα ανθύλλια.
Μπανάνες
Επιστήμονες από την Ταϊβάν ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα από την φλούδα της μπανάνας μπορεί να καταπραϋνει την κατάθλιψη, διότι είναι πλούσιο σε σεροτονίνη – την χημική ουσία που εξισορροπεί την ψυχική διάθεση. Διαπίστωσαν επίσης ότι η φλούδα κάνει καλό στα ματιά, διότι περιέχει την αντιοξειδωτική ουσία λουτεϊνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρα των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου που με τη σειρά της αποτελεί κύρια αιτία καταρράκτη.
Πως να την καταναλώσετε: Οι ερευνητές της Ταϊβάν συνιστούν να βράσετε σε νερό την φλούδα επί 10 λεπτά και στη συνέχεια να πιείτε το νερό (αφού πρώτα κρυώσει). Μια άλλη λύση είναι να περάσετε την φλούδα από τον αποχυμωτή και να πιείτε τον χυμό.
Σκόρδο
Η φλούδα του σκόρδου περιέχει έξι διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, σύμφωνα με έρευνα στην Ιαπωνία. «Το ξεφλούδισμα του σκόρδου αφαιρεί τις αντιοξειδωτικές ουσίες του, οι οποίες καταπολεμούν την γήρανση και προστατεύουν την καρδιά», εξηγεί η δρ Γκλένβιλ.
Πως να το καταναλώσετε: Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο πάνω σε μισό ή ένα κεφάλι σκόρδο και προσθέστε το σε ψητά κρέατα ή σε λαχανικά που ψήνονται στον φούρνο.
Εσπεριδοειδή
Οι φλούδες του πορτοκαλιού και του μανταρινιού είναι πλούσιες σε μια ομάδα πανίσχυρων αντιοξειδωτικών ουσιών, που λέγονται φλαβονοειδή και μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της επιζήμιας για την καρδιολογική υγεία «κακής» (LDL) χοληστερόλης, δίχως να ελαττώνουν αυτά της «καλής» (HDL) που είναι καρδιοπροστατευτική. Σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από την φλούδα των εσπεριδοειδών είναι 20 φορές πιο ισχυρές από εκείνες του χυμού τους.
«Το ίδιο ισχύει για όλα τα εσπεριδοειδή», λέει η δρ Γκλένβιλ. «Επιπλέον, οι λευκές ίνες στον καρπό τους περιέχουν υψηλά επίπεδα πηκτίνης – ενός συστατικού των φυτικών ινών που είναι γνωστό ότι ελαττώνουν την χοληστερόλη και βοηθούν το έντερο να αποικιστεί από ωφέλιμα βακτήρια».
Πως να τα καταναλώσετε: Να προσθέτετε ξύσμα εσπεριδοειδών σε όλα τα κέικ και τα γλυκίσματά σας – και να βάζετε στον αποχυμωτή ολόκληρα τα φρούτα, ώστε να πίνετε όλα τα συστατικά τους.
Κολοκύθα και κολοκύθια
Όλων των ειδών τα κολοκύθια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι πολύτιμος για την υγεία του δέρματος και των νυχιών, καθώς και σε βήτα-καρωτίνη η οποία προστατεύει από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.
«Η φλούδα της κολοκύθας είναι πολύ σκληρή για να την φάει κανείς, αλλά όσο πλησιέστερα προς αυτήν μένει ο καρπός που θα καταναλωθεί, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα προσλάβει», λέει η δρ Γκλένβιλ. «Ο καρπός της κολοκύθας έχει πιο έντονο χρώμα προς την φλούδα της – και αυτό το έντονο χρώμα είναι ενδεικτικό της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει».
Μην πετάτε επίσης τους σπόρους, διότι αποτελούν θαυμάσια πηγή ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρείται υγιής.

Πως να την καταναλώσετε: Πλύνετε τους σπόρους σε ζεστό νερό και ψήστε τους για 20 λεπτά στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε τους για να πασπαλίσετε σαλάτες και σούπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου