Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Φαίνεται οτι το μόνο που μας σωζει είναι η προσευχή... Πέρασαν ήδη 2 εβδομάδες και στον ορίζοντα δεν φαίνεται τίποτε!

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΧΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΜΕΤΗΔΕΣ...


Η εγκύκλιος του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη: 
ΕΛΕΩ  ΘΕΟΥ
Ι Ω Α Ν Ν Η Σ  Ι΄
Πατριάρχης Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής
Ποιμαντορική Εγκύκλιος
Προς τους αδελφούς ποιμένες και τα πνευματικά τέκνα
του κλίματος του Αποστολικού Πατριαρχείου μας
Απευθύνομαι σε Σας σήμερα, τη στιγμή, που διανύουμε τις τελευταίες μέρες της Αγίας Τεσσαρακοστής και προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη εβδομάδα. Τα αίτια που προκαλούν τον πόνο,  μας κυριαρχούν και οι κίνδυνοι μας απειλούν απ ΄όλες τις περιοχές του Πατριαρχείου μας . Τα πολιτικά γεγονότα , που διαδραματίζονται στην πατρίδα μας απειλούν τον άνθρωπο, την οικογένειά του, τη ζωή του και τού στερούν τα προς το ζην . Εμείς δοκιζόμαστε καθημερινά είτε με απαγωγές είτε με φόνους . Η τελευταία συμφορά ήταν το γεγονός της  απαγωγής των δύο Μητροπολιτών, αδελφών μας, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτου Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας κ. Παύλου, του Συρορθοδόξου Μητροπολίτου Χαλεπίου κ. Ιωάννου Ιπραχίμ και η δολοφονία του δυνοδού τους διακόνου .


Συμμερίζομαι τον πόνο των πολλών πιστών της Εκκλησίας μας, εξ΄αιτίας των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν, και καταβάλλω μαζί με τους αδελφούς μου, μέλη της Ιεράς Συνόδου, κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφισή τους, . Εμείς αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την κατάσταση και εργαζόμαστε, με τέτοιο τρόπο, ώστε ή άρνησής μας σ΄αυτήν τη κατάσταση να εκφράσει την πίστη μας . Εμείς δεν φοβόματε εκείνους , που χησιμοποιούν τη βία ως μέσον, διότι είμαστε τέκνα της Ανάστασης . Το να μας δολοφονούν ή να μας απαγάγουν ή να καταστρέψουν τα ιδρύματά μας, αυτό καθόλου δεν μειώνει  την απόφασή μας να είμαστε προσκολλημένοι στον πατριωτισμό μας,  στην κοινή συμβίωσή μας, στην παραμονή μας στα εδάφη μας και στην αναζήτηση της αλήθειας και του δικαίου στην πατρίδα μας . Δια το λόγο αυτό ο κάθε ένας, που ζει, είτε στο κλίμα του Πατριαρχείου Αντιοχείας είτε στη διασπορά, καλείται να εκφράσει την αγανάκτησή του και την άρνησή του για τα τρέχοντα γεγονότα, μακριά από κάθε πολιτική τοποθέτηση . Η  υπόθεση του Χριστιανισμού είναι υπόθεση του ανθρώπου, διότι ο Κύριός μας ενσαρκώθηκε για τη σωτηρία μας .
Δράττομαι της ευκαιρίας, να απευθύνω έκκληση, εκ μέρους Σας, είτε ζείτε στη πατρίδα είτε στη διασπορά, προς τη Διεθνή Κοινότητα  να καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών Της για την απελευθέρωση των απαχθέντων, διότι η απουσία τους μας πονεί σφόδρα, και το γρήγορο κλείσιμο αυτής της σελίδας είναι πολύ σημαντικό, προς αποφυγή δυσμενών συνεπειών . Η επίμονη έκκληση μας  αφορά την προσπάθεια για την εύρεση ταχείας λύσης του δράματος στην αγαπημένη μας πατρίδα, τη Συρία, διότι αφ΄ενός μεν,  ο λαός της, που γνώρισε ένα θαυμαστό πολιτισμό δια μέσου πολλών αιώνων αξίζει καλύτερη τύχη αφ΄ετέρου δε, κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης για όλη τη περιοχή  .
  Αγαπητά τέκνα,
Διανύοντες την εβδομάδα των Παθών και Της Ανάστασης, Σας καλώ να δείξουμε μια ενότητα γύρω από την Εκκλησία μας και να επιβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στο δίκαιο . Ας πυκνώσουμε κατ΄αυτήν την περίοδο τις προσευχές μας και τις παρακλήσεις μας , μιμούμενοι τον Κύριο μας , ο οποίος δεν φοβήθηκε το δρόμο του Γολγοθά. Εμείς καλούμαστε να ανέβουμε μαζί Του αυτό το δρόμο, γνωρίζοντας ότι, με το σταυρό θα νικήσουμε . Ο Χριστός ανέστη εκ νεκρών, συνεγείροντάς μας . Ας πυκνώσουμε τις παρακλήσεις μας ως μια ζωντανή μαρτυρία, και να ζητήσουμε από το Θεό την άρση της αδικίας, την επιστροφή των απαχθέντων στους αγαπημένους τους, την παρηγοριά στους λυπημένους , που έχασαν τους δικούς τους και τη φώτιση στους αδίστακτους  για να συνέλθουν και να μη προκαλέσουν ζημιές στους συνανθρώπους τους .   
Σας καλώ όλους, πιστοί και ποιμένες, να γιορτάσουμε την Κυριακή των Βαΐων με νέο πνεύμα, ενθυμούμενοι τα γεγονότα εκείνης της εποχής και να τα συνδέσουμε με τα σημερινά . Ας προσευχηθούμε για την Ανάσταση του ανθρώπου στην καρδιά κάθε πολίτη αυτής της χώρας, όπως ανέστησε ο Κύριος το Λάζαρο εκ νεκρών . Ας φροντίσουμε με τη διακονία μας να εισέλθει ο Κύριος νικητής στη καρδιά του κόσμου, όπως εισήλθε στα Ιεροσόλυμα . Κατά την περιφορά της εικόνας των Βαΐων  κρατώντας λαμπάδες με μαύρη κορδέλα να ψάλλουμε το κοντάκιο « Τη Υπερμάχω .................» αντί της ψαλμωδίας « Χαίρε οίκε της Άϊνας.....................» και να παρακαλέσουμε τη Θεοτόκο να διαφυλάττει την Εκκλησία μας ως οχυρωμένη πόλη .
Ας προσευχηθούμε, κατά τη μεγάλη εβδομάδα με καρδία συντετριμμένη, διότι στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, έχουμε καταφύγιο το Θεό, ο οποίος δεν λησμονεί το μικρό Του ποίμνιο . Ας αποτελέσουν η αγάπη, η διακονία και το θάρρος είσοδο στη χαρά της Ανάστασης, που δεν μπορεί κανείς να μας τη αφαιρέσει .   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου