Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ...ΑΦΟΡΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ όπου οι ιατροί είναι είδος εν ανεπαρκεία..

ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ, ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Φωτογραφία προφίλ του χρήστη Rania Liaga
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΝΙΑ ΛΙΑΓΚΑ

Πρωτ΄απ΄όλα η σημαντική είδηση:

47 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν απο άνοια.
Σε έκθεση του Alzheimer's Disease International, ερευνητές δήλωσαν ότι στις μέρες μας ζουν παγκοσμίως με άνοια σχεδόν 47 εκατομμύρια άνθρωποι, έναντι 35 εκατομμυρίων το 2009.
Συγκεκριμένα, το 58% των ατόμων μα άνοια, ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες και ΟΤΙ μέχρι το 2050 σχεδόν οι μισοί πάσχοντες θα ζουν στην Ασία.
Προειδοποιούν ότι χωρίς ιατρική εξέλιξη, πιθανολογείται ότι ο αριθμός θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια. 
________________________________

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο τη στρογγυλή τράπεζα που είχε θέμα την επιτυχημένη υλοποίηση Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) στη 2η ΥΠε Πειραιώς και Αιγαίου, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου κατά τρόπο ισότιμο με τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων και χωρίς τους περιορισμούς που προκύπτουν από τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα του τόπου διαμονής. Από τη λειτουργία του έργου μπορούν να προκύψουν πολλαπλά οφέλη τόσο για τους νησιώτες, όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, την εθνική οικονομία και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την προώθηση του βασικού παραγόμενου προϊόντος της χώρας μας που είναι ο τουρισμός.

Τη Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Τηλεϊατρική: Στόχοι και προσδοκίες – η εφαρμογή της στη 2η ΥΠε», που πραγματοποιήθηκε στις 17:00-18:30 στην αίθουσα Ολυμπία 1, συντόνισε ο κ. Νικόλαος Καρβούνης, Ογκολόγος Παθολόγος, Διοικητής 2ης ΥΠε Πειραιώς και νήσων Αιγαίου.
Πρώτος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Takis Kotis, Senior Manager Consultant, UKeMED Project Manager Cambridge University Hospitals – NHS Trust, UK, με θέμα «Τηλεϊατρική: Προοπτική για το μέλλον».
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Λυκούργος Αντωνόπουλος, Διευθυντής Business IT Solutions του Ομίλου ΟΤΕ, με τίτλο της ομιλίας του «COSMOTE in eHealth». Επισημαίνοντας ότι οι ολοκληρωμένες λύσεις eHealth είναι εφικτές, ο κ. Αντωνόπουλος έφερε ως παράδειγμα το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) που αναπτύχθηκε στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου με ανάδοχο τον ΟΤΕ. Πρωταρχικός στόχος του Δικτύου Τηλεϊατρικής της 2ης Υπε, ανέφερε ο ομιλητής, είναι η ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλων των Ελλήνων ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ δευτερεύων στόχος είναι η κάλυψη της ανάγκης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση. Το ΕΔΙΤ έχει σχεδιαστεί προκειμένου να υποστηρίζει ταυτόχρονα και με την ίδια υποδομή πολλές διαφορετικές επιχειρησιακές ανάγκες, ενισχύοντας ουσιαστικά τις υφιστάμενες δομές και λειτουργίες του ΕΣΥ. Περιλαμβάνει ένα δίκτυο μονάδων τηλεϊατρικής, το οποίο αναπτύσσεται τόσο στα απομακρυσμένα σημεία όσο και στα μεγάλα νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας. Στο δίκτυο αυτό, κάθε μονάδα τηλεϊατρικής αποτελεί ένα κόμβο και κάθε σημείο επικοινωνεί με ένα η περισσότερα άλλα σημεία, ανεξάρτητα από την κατάσταση και τη χρήση του υπολοίπου δικτύου. Το ΕΔΙΤ στηρίζεται στο Δημόσιο Δίκτυο Δεδομένων ΣΥΖΕΥΞΙΣ και έχει ανοικτή και επεκτάσιμη αρχιτεκτονική, διασφαλίζοντας όμως το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη εφαρμογή του ΕΔΙΤ στη 2η ΥΠε, έκλεισε την ομιλία του ο κ. Αντωνόπουλος, μελλοντικός στόχος είναι η πανελλαδική κάλυψη – επέκταση και σε άλλες δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας μας.
«Η οπτική του ιατρού Κέντρου Αναφοράς» περιγράφηκε από τον κ. Σπύρο Παπανικολάου, Γενικό Χειρουργό, Εντατικολόγο – ΕΚΑΒ ΚΥ – ΕΚΕΠΥ, ο οποίος επεσήμανε ότι η τηλεϊατρική αποτελεί ουσιαστικά ένα προϊόν του 20ου αιώνα, αποτέλεσμα των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών της πληροφορίας. Η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής είναι εξέχουσας σημασίας δεδομένων των κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο κ. Παπανικολάου, ενώ ειδικά στη χώρα μας η ανάγκη για την εφαρμογή υπηρεσιών τηλεϊατρικής είναι επιτακτική, καθώς η γεωμορφολογία της Ελλάδος καθιστά δύσκολη την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας από όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Επιπλέον, με βάση το γεγονός ότι οι πόροι του συστήματος υγείας περιορίζονται σημαντικά, γίνεται προσπάθεια να βρεθούν αποδοτικές και αποτελεσματικές λύσεις φροντίδας υγείας, μια από τις οποίες αποτελεί η τηλεϊατρική. Η τηλεϊατρική αποσκοπεί μεταξύ άλλων αφενός στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης, με αποτροπή ιατρικών λαθών, μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, αύξηση της διοικητικής αποτελεσματικότητας, μείωση της γραφειοκρατίας και επέκταση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή μέριμνα, αφετέρου στη διαλειτουργικότητα, που θα βελτιώσει την ατομική φροντίδα των ασθενών και θα φέρει πολλά οφέλη για τη δημόσια υγεία, κατέληξε ο ομιλητής.

Τέλος, η κ. Ειρήνη Παρ. Καραγκιαούρη, Ειδικευμένη Γενική / Οικογενειακή Ιατρός, Επιμελήτρια Β’, Κ. Υ. Καρλοβάσου Σάμου, στην ομιλία της «Η οπτική του ιατρού Απομακρυσμένου Κέντρου», αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία ενός δικτύου τηλεϊατρικής, που είναι η πλήρης κατανόηση του συστήματος από τους μετέχοντες ιατρούς και η άμεση και διαρκής παρουσία των ιατρών στα κέντρα αναφοράς. Οι εφαρμογές της τηλεϊατρικής, συνέχισε η κ. Καραγκιαούρη, περιλαμβάνουν τη βοήθεια στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών μέχρι τη διακομιδή, την επικοινωνία με τριτοβάθμιες δομές του εσωτερικού ή εξωτερικού, την άμεση επικοινωνία του γενικού -οικογενειακού ιατρού με το θεράποντα ιατρό της τριτοβάθμιας μονάδας, την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων μέσω τηλεδιάσκεψης και ηλεκτρονικού φακέλου, καθώς και την άμεση επικοινωνία για θέματα τηλεακτινολογίας, τηλεδερματολογίας, τηλεψυχιατρικής. Η τηλεϊατρική, πρόσθεσε η ομιλήτρια, προσφέρει επίσης τη δυνατότητα καθοδήγησης και παροχής συμβουλών στους αγροτικούς ιατρούς για επίλυση καθημερινών προβλημάτων, αλλά και ενημέρωσης-τηλεδιάσκεψης για την αντιμετώπιση οξέων συμβαμάτων, καθώς και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού γρήγορα και ανέξοδα. Ασφαλώς, έκλεισε την ομιλία της η κ. Καραγκιαούρη, αποτελεί ένα παράδειγμα εφαρμογής της τεχνολογίας στην ιατρική με πολλαπλά οφέλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου