Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015


Επίσκεψή Ιερωνύμου στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση "Μαρία Κόκκορη" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Στο ίδρυμα "Κόκκορη" Αρχιεπίσκοπος και Παναγιώτης Κουρουμπλής

Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης



Τα κέντρα φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση στην Ελλάδα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα κέντρα του εξωτερικού δήλωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την επίσκεψή τους στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση "Μαρία Κόκκορη" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τον Αρχιεπίσκοπο και τον Υπουργό υποδέχθηκαν ο Διευθυντής του Ιδρύματος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, το προσωπικό και τα παιδιά, τα οποία στηρίζει το ίδρυμα. Ο π. Νικόδημος τους ξενάγησε στους χώρους και στις εγκαταστάσεις και τους ενημέρωσε για τα προγράμματα εκπαίδευσης και τις παροχές. Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό υλικό με τις δράσεις του ιδρύματος κι αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τα παιδιά, στα οποία ο Υπουργός μοίρασε δώρα ενόψει των εορτών και ευχήθηκε καλή χρονιά.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως «μια οργανωμένη κοινωνία οφείλει πάντοτε να στρέφει το βλέμμα της σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη φροντίδας. Το συγκεκριμένο κέντρο φροντίζει τα παιδιά με ουσιαστικό τρόπο και παρέχει ποιοτικά χαρακτηριστικά μέσα από την εκπαίδευση".
Επεσήμανε πως μέσα από τα προγράμματα αυτά απελευθερώνονται οι δεξιότητες των παιδιών με στόχο την αυτοεξυπηρέτησή τους. Ευχαρίστησε στη συνέχεια τον Αρχιεπίσκοπο, τον π Νικόδημο και όλους τους συνεργάτες του ιδρύματος και συμπλήρωσε πως "είμαστε μια κοινωνία που αποδεικνύουμε ότι τα αποθέματα ψυχής που έχουμε τα αξιοποιούμε για να στηρίξουμε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη φροντίδας. Και αυτήν την περίοδο η Εκκλησία και η Πολιτεία αποδεικνύει ότι αυτός ο λαός έχει ιαματικά κοιτάσματα ψυχής, παρά τις δυσκολίες του, να νοιάζεται και για τον διπλανό του, όπως είναι οι πρόσφυγες και οι κατατρεγμένοι άνθρωποι. Με ενόχλησε ως Ευρωπαίο πολίτη» είπε ο κ. Κουρουμπλής « η συμπεριφορά και οι αποφάσεις μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας που θέλει να αναφέρεται στα θέματα του πολιτισμού κι όμως βλέπουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν είναι μακριά από αυτά που η ελληνική πολιτεία, ο ελληνικός λαός, η Εκκλησία, η Ορθοδοξία επιδεικνύουν».
Ευχήθηκε στα παιδιά υγεία και επεσήμανε στους εργαζόμενους πως «είναι μεγάλη ικανοποίηση να μπορούμε να προσφέρουμε χαμόγελα στα παιδιά».
Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ημέρα γιορτής για το κέντρο τονίζοντας πως «είναι μία απλή χριστουγεννιάτικη γιορτή την οποία λαμπρύνει με την παρουσία του ο κ. Κουρουμπλής. Η σημερινή συνάντηση έδωσε χαρά στα παιδιά που προσπαθούν να πάρουν αυτό που τους λείπει, αυτό που χρειάζονται».
Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια συνεχάρη και ευχαρίστησε τον π. Νικόδημο, το Διοικητικό Συμβούλιο, τους συνεργάτες, δασκάλους, γονείς, αλλά και όσους συμπαρίστανται στο κέντρο και δείχνουν με την αγάπη τους ότι «υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι που αγαπούν και σκέφτονται τον κουρασμένο και τον πληγωμένο άνθρωπο».
Το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μ. Κόκκορη», ιδρύθηκε ως ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Τη λειτουργία του ξεκίνησε την 1η Μαρτίου του 2007. Το εν λόγω ίδρυμα, φέρει το όνομα της δωρήτριας, Μαρίας Κόκκορη. Από 2 Ιουλίου του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2015 λειτουργούσε ως δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) υπό την αιγίδα της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» αποτελώντας ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρείχε και παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down. Στο πλαίσιο των Σ.Υ.Δ. λειτουργούν παράλληλα και ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες και κέντρο ημέρας, κατά τις πρωινές ώρες.
Σήμερα, οι Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» λειτουργούν υπό την εποπτεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄, Προέδρου του Δ.Σ., και τη μέριμνα του Ιδρύματος “Μαρία Κόκκορη” ως στέγες μακράς διαμονής – υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, στις οποίες εισάγονται επαρκώς λειτουργικά άτομα. Οι Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» δύνανται να φιλοξενήσουν και άτομα μεγάλης ηλικίας, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας. Για το Κέντρο Ημέρας και τις ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες γίνονται δεκτά αυτοεξυπηρετούμενα άτομα 12 έως 30 ετών, αντίστοιχα κατόπιν αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας του χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου