Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΝΕΑ : ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; ΑΝ ΟΧΙ ΜΑΘΕΤΕ ΤΟ:

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΟΥ Κ.Κ.Ε --ΑΛΛΑ ΕΦΡΙΞΕ Ο ΓΕΡΟΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ!


Ο ρόλος του βασιλιά Κωνσταντίνου στη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος!
Για τις αποκαλύψεις που κάνει στην αυτοβιογραφία του ο βασιλιάς Κωνσταντίνος σχετικά με την πρόταση για νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος που είχε υποβάλει στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Μega ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.


Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος

Βασιλιάς Κωνσταντίνος και Γεώργιος Παπανδρέου πριν την κρίση

Στον Β′ τόμο της αυτοβιογραφίας του ο βασιλιάς Κωνσταντίνος γράφει σχετικά με το θέμα αυτό:
«Θα ήθελα να σας προτείνω το εξής, του είπα. Εσείς έχετε μια ευρύτατη στήριξη από τον ελληνικό λαό και εγώ έχω την υποστήριξή του ως ένας νέος βασιλεύς. Εσείς είστε ένας πολύ έμπειρος πολιτικός με μεγάλη ιστορία και εγώ έχω τη ματιά ενός νέου ανθρώπου. Θα σας πρότεινα να κάνουμε κάτι πολύ ανατρεπτικό αλλά και ωφέλιμο για τον τόπο.
– Τι εννοείτε; ρώτησε ο Παπανδρέου – Να νομιμοποιήσουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα
Έφριξε:
– Τι είπατε; Εγώ αυτό δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ! Διότι, πρώτον, θα χάσω τις ψήφους από την Αριστερά και, δεύτερον, τι θα κάνω με όλους αυτούς που έφυγαν στο Παραπέτασμα;

mitsotakis-papandreou-570-796x600

Μιλώντας στο Mega, o Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέρει ότι έμαθε πολύ αργότερα την πρόταση αυτή. Λέει σχετικά:
«Το γεγονός αυτό το πληροφορήθηκα και εγώ πολύ αργότερα από διήγηση του τέως βασιλιά. Ήταν μια τολμηρή ιδέα η οποία με εξέπληξε. Δεν περίμενα ότι τα ανάκτορα, ο τότε βασιλεύς ο οποίος ήταν φανατικός κι αυτός αντικομμουνιστής, θα έκανε μια τέτοια πρόταση. Ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν μας είπε τίποτα όταν του έγινε η πρόταση από τον βασιλέα. Ήταν ο ίδιος φανατικός αντικομμουνιστής, δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσει. Εγώ είχα ακολουθήσει άλλη γραμμή, είχα προτείνει πρώτος και μόνος στη Βουλή την αναγνώριση του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά τότε ήμασταν μια ισχνή μειοψηφία».

Mitsotakis-Stefanopoulos-Papandreou

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος είχε συζητήσει το θέμα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά αρνητικά, σημειώνοντας:
«Ήξερα καλά τον Γεώργιο Παπανδρέου. Δεν υπήρχε περίπτωση να το κάνει. Το επιχείρησα αργότερα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην εξορία και προετοιμάσαμε την αναγνώριση στη Γαλλία, η οποία πράγματι έγινε από τον Καραμανλή όταν επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη δικτατορία».
Όπως λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για τον ίδιο το θέμα αυτό είχε καταστεί μια ″έμμονη ιδέα″. «Η μη αναγνώριση ήταν μια ανωμαλία του πολιτεύματος και έπρεπε να έχουμε το κουράγιο να προχωρήσουμε» σημειώνει και προσθέτει:
«Ήμουν μειοψηφία. Αλλά η δικτατορία άλλαξε πολύ τα πνεύματα. Μας προσήγγισε εμάς τους λεγόμενους εθνικόφρονες με τους αριστερούς, γιατί κοινή ήταν η μοίρα μας, στις ίδιες φυλακές περάσαμε, γνωρίσαμε στο πετσί μας τι περνούσαν οι κομμουνιστές όταν καταδιώκονταν κι έτσι τα πράγματα ήσαν πολύ πιο ώριμα…».
ΠΗΓΗ:http://www.royalchronicles.gr/o-rolos-tou-vassilia-sti-nomimopoihsi-kke/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου