Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015


Προεόρτια Χριστουγέννων στην Ορεστιάδα

IMG_3464
Κυριακή προ των Χριστουγέννων και η Ορεστιάδα ντύθηκε στα γιορτινά της εν όψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου. Όμιλος του Λυκείου Ελληνίδων επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ό, στο Επισκοπείο Ορεστιάδος, για να υποβάλει τα σέβη του και να ζητήσει ευχές και ευλογίες, προκειμένου να τηρηθούν παραδόσεις και έθιμα του τόπου.
Στη συνέχεια υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε Χριστουγεννιάτικη  Συναυλία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, όπου η Χορωδία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Βασιλείου Παπαμιχαήλ απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους των Χριστουγέννων και παραδοσιακά κάλαντα. Για το νόημα των Χριστουγέννων μιλήσε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κολτσίδης και την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

Το πρωί της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Καβύλης, του τέως Δήμου Βύσσης. Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Υποδιοικητής της XVI Μεραρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Μακρής, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κοτανίδης και ικανό εκκλησίασμα. Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή μεταξύ άλλων τόνισε· «…αν θέλουμε να γιορτάσουμε αληθινά Χριστούγεννα, να κατανοήσουμε τη σημασία του μεγάλου γεγονότος, να νιώσουμε το μήνυμα που κρύβει η εορτή, οφείλουμε να αναζητήσουμε τον Ιησού. Ο Κύριος και η Εκκλησία Του να γίνουν το κέντρο και ο άξονας του φετινού εορτασμού. Το γλυκύτατο όνομα του Ιησού στα χείλη μας. Το όνομα, το υπέρ πάν όνομα του αγαπημένου Κυρίου μας, στα χείλη όλων των χριστιανών. Να το δοξάζουμε. Να το υμνούμε, να το ομολογούμε με τόλμη και θάρρος, με πίστη και λαχτάρα. Γράφει ο Απόστολος Παύλος προς τους χριστιανούς της Ρώμης: «Ἐάν ὁμολογήσης ἐν τῷ στόματι σου Κύριον Ἰησοῦν καί πιστεύσης ἐν τῇ καρδίᾳ σου ὅτι ὁ Θεός αὐτόν ἤγειρεν ἐκ νεκρῶν σωθήσῃ». Ο ίδιος ο Κύριος μας έχει διαβεβαιώσει: «Ὅ,τι ἄν αἰτήσητε ἐν τῷ ὀνόματι μου, τοῦτο ποιήσω». Σε όλους εμάς που ετοιμαζόμεθα να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα ο Προφήτης Ησαΐας παραγγέλλει: «Βοᾶτε τό ὄνομα αὐτοῦ. Ἀναγγείλατε ἐν τοῖς ἔθνεσι τά ἔνδοξα αὐτοῦ. Μιμνήσκεσθε, ὅτι ὑψώθη τό ὄνομα αὐτοῦ. Ὑμνήσατε τό ὄνομα Κυρίου». Το γλυκύτατο πρόσωπο του Ιησού στην καρδιά μας. Η πρώτη μας αγάπη. Ο κορυφαίος μας πόθος. Ο αληθινός έρωτας μας. Ο Παύλος, μια καρδιά που αγάπησε βαθιά τον Ιησού, έγραψε γι’ αυτήν την αγάπη: «Τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπό τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; Θλίψις ἤ στενοχωρία ἤ διωγμός ἤ λιμός ἤ γυμνότης ἤ κίνδυνος ἤ μάχαιρα;». Ο Ιησούς, τέλος, στη ζωή μας. Στην οικογένεια μας. Στην εργασία μας. Στο γραφείο μας. Στην ψυχαγωγία μας. Παντού και πάντοτε. Οδηγός και κυβερνήτης. Ο Ιησούς είναι ο ελευθερωτής. Ας τον καλέσουμε να μας λυτρώσει από τα δεσμά της αμαρτίας, να μας ελευθερώσει από τα πάθη μας. Είναι το φως. Ας τον ικετεύσουμε να έρθει για να φωτίσει τα σκοτάδια μας. Είναι η χαρά. Ας τον παρακαλέσουμε να διώξει τον πόνο και τις θλίψεις μας. Είναι η δικαιοσύνη. Ας του ζητήσουμε να εμπνεύσει τη σκέψη μας, να κατευθύνει τις πράξεις μας, να κυβερνήσει τον άδικο κόσμο μας. Είναι η ειρήνη. Ας προσευχηθούμε εκείνος να ειρηνεύσει τις καρδιές μας και τον ταραγμένο πλανήτη μας. Είναι η αγάπη. Ας τον προσκαλέσουμε να διώξει τα μίση και τις κακίες και να μαλακώσει με το βάλσαμο της αγάπης τις καρδιές μας».

Προεόρτια Χριστουγέννων στο Διδυμότειχο

IMG_3325
Χριστουγεννιάτικη Συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Διδυμότειχο υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ε.ε., στην οποία συμμετείχαν η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, αμφότερες υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Χοράρχου Χρήστου Κισσούδη, με την υποστήριξη της Ορχήστρας του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης».
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου παρακολούθησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και Δημήτριος Ρίζος, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης Παρασκευάς Πατσουρίδης και πλήθος πιστών.
ΠΗΓΗ: http://www.imdos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου