Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΣΗΜΕΡΑ: Καταρράκτης στα μάτια – Βλεφαρίτιδα και άλλα οφθαλμολογικά!
ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο>http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες

Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
ΠΕΡΙ ΟΡΑΣΕΩΣ...ΣΠΟΥΔΑΜΑΤΑ- Διαβάστε το. Θα ξεστραβωθείτε!
΄Ηθελα δεν ήθελα “κόλλησα” και καταρράκτη. και…βλεφαρίτιδα, που κατά κανόνα είναι προϊόν του καταρράκτη. Ο καταρράκτης πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους. Δεν χρειάζεται καμιά ανησυχία. Θεραπεύεται σύντομα. με επέμβαση! Δεν υπάρχει κανένα βοτανάκι που να φέρει βόλτα την πάθηση. Καθαρά πράματα. Η βλεφαρίτιδα αντιμετωπίζετε με χαμομηλάκι… λίαν επιτυχώς.
Ο γιατρός μου έγραψε ένα φάρμακο, αλλά μου συνέστησε επίσης να πλένω τα μάτια μου με σαμπουάν για τα βρέφη…
--Και τι θα κάνεις τώρα γέροντα ..με τις συμφορές; που σε βρήκανε; ρώτησαν οι υποτακτικοί μου…
--Ό,τι κάνω πάντα: Θα χορέψω τσάμικο! Τι ρωτάτε μωρέ; Θα μελετήσω τας γραφάς και θα αποφανθώ ορθώς.

Την επέμβαση για τον καταρράκτη δεν τη γλυτώνω.Μην ακούτε ότι η “νόσος” επιφέρει τύφλωση. Δυσκολίες μόνο στην όραση έχεις και τίποτε άλλο…Μπαίνεις στο χειρουργείο και την ίδια μέρα βγαίνεις.Τόσο απλά.
Ως προς τη βλεφαρίτιδα, έτρεξα μάνι-μάνι στα κιτάπια μου και ήδη άρχισα πλήσεις με χλιαρό χαμομήλι… Το φάρμακο του γιατρού ούτε που το έδωσα σημασία. Εξάλλου θυμήθηκα τη μάνα μου και τις σοφές γυναίκες που επί αιώνες χρησιμοποιούν το χαμομήλι για τα παιδιά τους.. Δεν μπορώ να σας πω ακόμη αποτελέσματα αλλά έχω εμπιστοσύνη στα βοτανάκια μου.
Σας δίνω σήμερα και άλλα οφθαλμικά με χρηστικές γνώσεις. Και να μη ξεχνάμε ότι η όραση είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή.. όμως δεν τη προσέχουμε… όσο θα έπρεπε…ενώ καθημερινά σφουγγαρίζουμε τα δόντια μας… με πάστες και βούρτσες κ.λ.π Εγώ προτιμώ το αλατάκι .. Θα τα ξαναπούμε για τα δόντια σύντομα…σε συνδυασμό με τις ΚΑΡΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ που έχουν μπουκάρει πονηρά στη ζωή μας λόγω κρίσεως.. Θα σας πω πολλά και θαυμαστά…


Καταρράκτης

Καταρράκτης
Καταρράκτης σημαίνει την απώλεια της διαφάνειας, ή θολωση, του φυσικού (κρυσταλλοειδή) φακού του ματιού. Ο κρυσταλλοειδής φακός αποτελεί μέρος του οπτικού συστήματος εστίασης του ματιού και βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του ματιού, πίσω απο την ίριδα.
Τί προκαλεί τον καταρράκτη;
Το μάτι λειτουργεί σαν μια φωτογραφική μηχανή. Οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται μέσω του φακού στον αμφιβληστροειδή, ένα στρώμα φωτοευαίσθητων κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού. Σαν το φίλμ της φωτογραφικής μηχανής, ο αμφιβληστροειδής επιτρέπει στον εγκέφαλο να μπορεί να "δει" την εικόνα. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, και λόγω γύρανσης, οι χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στον φακό τον θολώνουν και θαμπώνουν τις ακτίνες φωτός που διέρχονται μέσα από αυτόν. Αυτή ακριβώς η θόλωση του φακού ονομάζεται καταρράκτης.
Η γήρανση είναι η πιο κοινή αιτία του καταρράκτη. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τον τραυματισμό του ματιού, η χρήση φαρμάκων όπως τα στεροειδή, συστηματικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Περιστασιακά μωρά γεννιούνται με καταρράκτη (γνωστός και ως "συγγενής καταρράκτης").
Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;
Το τυπικό σύμπτωμα του καταρράκτη είναι μια αργή, σταδιακή και ανώδυνη μείωση της όρασης. Η απώλεια της διαφάνειας του φακού μπορεί να είναι απο τόσο ήπια ώστε η όραση να επηρεάζεται ελάχιστα μέχρι τόσο σοβαρή ώστε ο ασθενής να μή βλέπει σχήματα ή κίνηση παρά μόνο φως.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
•Θόλωση της όρασης
•Κακή νυχτερινή όραση
•Αυξούμενες αντανακλάσεις, ιδίως τη νύχτα
•Συχνή αλλαγή της συνταγής των γυαλιών
•Μείωση της έντασης και καθαρότητας των χρωμάτων
•Κιτρίνισμα των εικόνων
•Διπλή όραση (σε σπάνιες περιπτώσεις)
Κατά περίεργο τρόπο, καθώς ο φακός γίνεται ολοένα πιο σκληρός, οι ασθενείς που είναι υπερμέτρωπες παρατηρούν μια βελτίωση της μακρινής τους όρασης και εξαρτώνται λιγότερο απο τα γυαλιά τους. Αυτό, ωστόσο συμβαίνει προσωρινά. Οι άνθρωποι που είναι μύωπικοί γίνονται ακόμη πιο μυωπικοί, με χειροτέρευση της μακρινής τους όρασης.
Ορισμένοι τύποι καταρράκτη επηρεάζουν τη μακρινή όραση παρισσότερο απο τη κοντινή. Επίσης, το αντίθετο μπορεί να συμβεί με τη κοντινή όραση να επηρεάζεται περισσότερο από τη μακρινή.
Τι μπορώ να κάνω για να αποφευχθεί ο καταρράκτης;
Μειώνοντας την ποσότητα της έκθεσης στο υπεριώδες φώς φορώντας γυαλιά ηλίου μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, αλλά μόλις αναπτυχθεί δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο η χειρουργική αφαιρεσή του. Σταματήστε το κάπνισμα αν είστε καπνιστής. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καταρράκτη και θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να σταματήσετε το κάπνισμα για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη,  καθώς και για την αποφυγή άλλων ιατρικών προβλημάτων. Εάν διαγνωστεί η ύπαρξη καταρράκτη, τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής δεν μπορούν πιά να βελτιώσουν τελείως την όρασή σας.
Ποιός μπορεί να χειρουργηθεί;
•Όλοι οι άνθρωποι με οπτικά σημαντική θόλωση του φακού
•Άνθρωποι κάθε ηλικίας
Μια συνολική εξέταση των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης της οπτική οξύτητας, τονομετρίας (μέτρηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού), διαστολή της κόρης, εξετάσεις για τη μέτρηση του κερατοειδούς και του μήκους των ματιών θα καθορίσουν την καταλληλότητά σας για τη διαδικασία.
Επέμβαση καταρράκτη
Ο κατάλληλος χρόνος για να προχωρίσει κάποιος σε επέμβαση καταρράκτη είναι όταν η όρασή σας είναι αρκετά κακή ώστε να επιδρά στον καθημερινό τρόπο ζωής σας (π.χ. δεν είστε σε θέση να διαβάσετε, να εργαστείτε ή να οδηγήσετε). Η επέμβαση καταρράκτη είναι μια επέμβαση ρουτίνας χωρίς να χρειάζεται να μείνετε στο νοσοκομείο. Ο θολός φακός αφαιρείται μέσω μιας μικροσκοπικής τομής και αντικαθίσταται με έναν ακρυλικό ενδοφακό.
http://www.lasersight.gr/

Θεραπεία

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για τον καταρράκτη είναι η εγχείρηση για την αφαίρεση του θολού φακού και την αντικατάσταση του με μόσχευμα φακού.
Προσωπική φροντίδα. Τα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής ή τα βοηθήματα όρασης δεν μπορούν να θεραπεύσουν τον καταρράκτη. Ωστόσο, στα αρχικά στάδια του καταρράκτη, όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα, για να τα αντιμετωπίσετε:
  • Βεβαιωθείτε ότι η συνταγή των γυαλιών ή των φακών επαφής σας είναι όσο πιο σωστή γίνεται.
  • Βελτιώστε το φως στο σπίτι σας με περισσότερες ή πιο φωτεινές λάμπες.
  • Για να μειώσετε τις αντανακλάσεις, φοράτε γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν βγαίνετε έξω. Μερικοί άνθρωποι φορούν επίσης γυαλιά ηλίου τη νύχτα, για να μειώσουν τις αντανακλάσεις από τα φώτα των αυτοκινήτων.
  • Περιορίστε ή αποφύγετε την οδήγηση τη νύχτα.
  • Χρησιμοποιήστε μεγεθυντικά γυαλιά, για να διαβάσετε.
Αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθούν προσωρινά, αλλά, καθώς ο καταρράκτης εξελίσσεται, η όραση σας χειροτερεύει. Όταν η απώλεια όρασης αρχίσει να εμποδίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την εγχείρηση.
Εγχείρηση. Η κατάλληλη στιγμή για εγχείρηση του καταρράκτη είναι συνήθως, όταν η κακή όραση δυσχεραίνει έντονα τις καθημερινές δραστηριότητες. Η απόφαση του αν και πότε θα γίνει η εγχείρηση ποικίλλει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την ηλικία, το επάγγελμα και τον τρόπο ζωής.
Σε μερικές περιπτώσεις η εγχείρηση μπορεί να συστηθεί νωρίς, αν υπάρχει κίνδυνος ο καταρράκτης να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές στο μάτι. Πριν από χρόνια στα άτομα με καταρράκτη γινόταν σύσταση να αναβάλουν την εγχείρηση, μέχρι να ωριμάσει ο καταρράκτης, δηλαδή να θαμπώσει τελείως ο φακός. Οι γιατροί δε συνιστούν πλέον τόσο μεγάλη αναμονή, γιατί, αν επιτραπεί στον καταρράκτη να προχωρήσει πολύ, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές.
Όπως και με όλες τις χειρουργικές τεχνικές, η εγχείρηση του καταρράκτη βελτιώνεται συνεχώς. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία η εγχείρηση καταρράκτη ήταν μία μεγάλη επέμβαση, σήμερα η εγχείρηση γίνεται συνήθως σε μία ώρα ή λιγότερο, χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο. Ο φακός αφαιρείται από το μάτι και στις περισσότερες περιπτώσεις αντικαθίσταται με ένα τεχνητό φακό (μόσχευμα ενδοφθάλμιου φακού). Περισσότερο από το 95% των ατόμων που κάνουν εγχείρηση καταρράκτη εμφανίζουν βελτίωση της όρασης.
Το πιο συνηθισμένο είδος εγχείρησης καταρράκτη είναι η φακοθρυψία. Σε αυτή την επέμβαση ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα μικροσκόπιο και όργανα υπερήχων, για να αφαιρέσει τον καταρράκτη αφήνοντας το περισσότερο περιφάκιο στη θέση του. Το περιφάκιο βοηθάει στη στήριξη του μοσχεύματος του φακού. Για τη φακοθρυψία απαιτείται πολύ μικρή τομή και η περίοδος ανάρρωσης είναι μικρή.
Μία εναλλακτική επέμβαση, που ονομάζεται εξωπεριφακική, είναι παρόμοια με τη φακοθρυψία, αλλά απαιτεί μεγαλύτερη τομή. Μπορεί να χρειάζεται, αν ο καταρράκτης έχει προχωρήσει τόσο, ώστε η φακοθρυψία να μην μπορεί να διαλύσει αποτελεσματικά το θολό φακό.
Αφού γίνει ένα άνοιγμα στο εμπρός μέρος του περιφάκιου, ο χειρουργός αφαιρεί το πιο σκληρό κέντρο του φακού σε ένα κομμάτι και με αναρρόφηση αφαιρεί το περιφερικό υλικό του θολού φακού. Το πίσω μέρος της κάψας του φακού παραμένει ανέπαφο.
Σπάνια ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει μία μέθοδο που ονομάζεται ενδοφακική εξαγωγή καταρράκτη. Με τη μέθοδο αυτή γίνεται εξαγωγή ολόκληρου του φακού, συμπεριλαμβανομένης και της κάψας. Αν εμφυτευτεί φακός, τότε αυτός θα τοποθετηθεί πιθανώς μπροστά από την ίριδα.
Στη φακοθρυψία οι χειρουργικές τομές είναι πολύ μικρές και δεν απαιτούνται ράμματα. Η ανάρρωση είναι γρήγορη και η όραση αρχίζει να βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες. Αν η εγχείρηση απαιτήσει μεγαλύτερη τομή και ράμματα, η πλήρης ανάρρωση μπορεί να χρειαστεί μέχρι 4 εβδομάδες.
Τα περισσότερα άτομα εξακολουθούν να χρειάζονται γυαλιά μετά την αφαίρεση του καταρράκτη. Το μικρό ποσοστό των περιπτώσεων στις οποίες η αφαίρεση καταρράκτη δε βελτιώνει την όραση οφείλεται συνήθως σε κάποια άλλη πάθηση, πιο συχνά στην εκφυλιστική νόσο της ωχράς κηλίδας. Επειδή ο καταρράκτης μπορεί να εμποδίζει τον οφθαλμίατρο να εξετάσει τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα, μπορεί να μην καταφέρει να διαγνώσει προβλήματα περιορισμού της όρασης στο πίσω μέρος του ματιού.

Πότε η εγχείρηση αποτελεί τη σωστή επιλογή;

Η εγχείρηση καταρράκτη αποκαθιστά την καλή όραση σε χιλιάδες άτομα κάθε ημέρα και είναι η πιο συνηθισμένη εγχείρηση για τους Αμερικανούς άνω των 65 ετών.
Η απόφαση για το πότε θα κάνετε την εγχείρηση πρέπει να λαμβάνεται από εσάς και τον οφθαλμίατρο σας. Γενικά, σκεφτείτε την εγχείρηση, όταν η όραση σας αρχίζει να δυσχεραίνει τον τρόπο ζωής σας.
Αν έχετε καταρράκτη και συμφωνείτε με μία ή περισσότερες από τις παρακάτω δηλώσεις, μπορεί να είστε υποψήφιος για εγχείρηση καταρράκτη:
  • Εξαιτίας της όρασης μου δεν αισθάνομαι σίγουρος, όταν οδηγώ.
  • Εξαιτίας της όρασης μου δεν μπορώ να αποδώσω όσο καλύτερα μπορώ.
  • Εξαιτίας της όρασης μου δεν μπορώ να διαβάσω με άνεση.
  • Εξαιτίας της όρασης μου δεν μπορώ να κάνω πράγματα που μου αρέσουν.
  • Εξαιτίας της όρασης μου φοβάμαι ότι θα κτυπήσω σε κάτι ή θα σκοντάψω και θα πέσω.
  • Εξαιτίας της όρασης μου δεν είμαι όσο ανεξάρτητος θα ήθελα.

Άλλες επιλογές

Οι εναλλακτικές θεραπείες αντί του εμφυτεύματος φακού είναι τα γυαλιά και οι φακοί επαφής. Μέχρι την εμφάνιση των εμφυτευμάτων φακού οι χοντροί φακοί των γυαλιών ήταν ο μοναδικός τρόπος, για να διορθωθεί η όραση μετά από εγχείρηση καταρράκτη, αν οι φακοί επαφής δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Αν και τα γυαλιά βοηθούν, έχουν σημαντικά μειονεκτήματα, όπως η υπερβολική μεγέθυνση, η μειωμένη περιφερική όραση και η περιορισμένη αντίληψη βάθους. Οι φακοί επαφής παρέχουν καλύτερη όραση απ’ ό,τι τα χοντρά γυαλιά. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι, αν πρέπει να αφαιρεθεί ο φακός από το ένα μόνο μάτι. Ωστόσο, πολλοί ηλικιωμένοι δε θέλουν τους φακούς επαφής.
http://www.healthyliving.gr/

Πώς να αποτρέψουμε τον Καταρράκτη

Μείωση της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, η αποχή από το τσιγάρο του καπνίσματος, καθώς και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη του καταρράκτη. Εδώ είναι τρεις άλλοι πιθανοί τρόποι για τη μείωση του κινδύνου καταρράκτη σας φυσικά: 1) Συμπληρώστε ΤΑ Αντιοξειδωτικά ΣΕ ΜΙΑ Μελέτη ΤΟΥ 2008 των 35.551 γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται σε κίτρινο ή σκούρο πράσινο φυλλώδη λαχανικά) είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη από εκείνους που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα λουτεΐνης και ζεαξανθίνη. Εκτός από τη βοήθεια να απορροφήσει επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία, τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν να σταματήσει να καταστραφεί από ίνες πρωτεϊνών του φακού από τη συσσώρευση μαζί και προκαλώντας καταρράκτη. 2) Πάρτε Ωμέγα σας-3 Λιπαρά Γνωστός ΓΙΑ ΤΗΝ καταπολέμηση Της φλεγμονής, τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει ασπίδα τα μάτια σας από την ανάπτυξη του καταρράκτη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2005. Εξετάζοντας στοιχεία για 71.083 γυναίκες, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι εκείνα με υψηλότερη πρόσληψη ω-3 λιπαρά οξέα (που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, καθώς και σε λιναρόσπορο) είχαν μειωμένο κίνδυνο καταρράκτη. 3) Εξετάστε ΤΗΝ Βοτανοθεραπεία Των ζώων με βάση έρευνα έχει δείξει ότι μύρτιλλο (ένα βότανο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά) και κουρκούμη (ένα αντι-φλεγμονώδη ένωση που βρίσκεται στο κάρυ) μπορεί να βοηθήσει ματαιώσει την ανάπτυξη του καταρράκτη
΄ΟΛα αυτά που αναφέρονται στη μελέτη εγώ τα υιοθετώ,ειδικά τον κουρκουμά και παν καφτερο!

Βλεφαρίτιδα: Πώς να την αντιμετωπίσετε


Η βλεφαρίτιδα είναι μία συνήθης και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό, κνησμό, και συχνά κοκκίνισμα του ματιού.

Κανελλόπουλος ΑναστάσιοςΓράφει: Κανελλόπουλος Αναστάσιος
Χειρουργός - Οφθαλμίατρος,
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης
Η βλεφαρίτιδα είναι μία συνήθης και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό, κνησμό, και συχνά κοκκίνισμα του ματιού. Η κατάσταση αυτή συχνά συμβαίνει σε άτομα που παρουσιάζουν ροπή για λιπαρό δέρμα, πιτυρίδα ή ξηροφθαλμία.
Η βλεφαρίτιδα μπορεί να αρχίσει στην πρώιμη παιδική ηλικία με την εμφάνιση κοκκίωσης στα βλέφαρα και να συνεχίσει στην υπόλοιπη ζωή σαν χρόνια κατάσταση. Επίσης μπορεί να αρχίσει αργότερα στη ζωή.
Βακτήρια ζουν φυσιολογικά στην επιφάνεια του δέρματος γύρω από τα μάτια, αλλά σε συγκεκριμένα άτομα αρχίζουν να αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα στη βάση των βλεφαρίδων. Ο επερχόμενος ερεθισμός, που ορισμένες φορές σχετίζεται με υπερλειτουργία των παρακείμενων σμηγματογόνων αδένων, προκαλεί απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα και σχηματισμό σωματιδίων κατά μήκος των βλεφαρίδων και της άκρης του βλεφάρου καθώς και σε χαλάζια, επίπονα φλεγμονώδη εξογκώματα εντός των βλεφάρων.
Στη βλεφαρίτιδα, και τα δύο βλέφαρα καλύπτονται από λιπαρό έκκριμα και βακτήρια κοντά στη βάση των βλεφαρίδων. Το μάτι είναι ερεθισμένο και μπορεί να φλεγμαίνει. Συχνός, προσεκτικός καθαρισμός της άκρης του βλεφάρου βοηθά στον έλεγχο της βλεφαρίτιδας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η απολέπιση ή τα βακτήρια προκαλούν μόνο μικρό ερεθισμό και κνησμό, αλλά σε άλλες μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα, ‘τσίμπημα’ ή ‘κάψιμο’. Ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στην απολέπιση ή στα βακτήρια που τα περιβάλλουν.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως φλεγμονή των ιστών του οφθαλμού, συγκεκριμένα του κερατοειδούς (το διαυγές, πρόσθιο άνοιγμα του ματιού)
Τα τρία βασικά σημεία που θα πρέπει να εξακριβώνονται σε ασθενείς που έχουν βλεφαρίτιδα είναι τα εξής:
  • Αν υπάρχει παρουσία flecks (πιτυρίδα) πάνω στις βλεφαρίδες των ασθενών και τους φλεγμαίνοντες αδένες.
  • Σημαντικό διαχωρισμό αποτελεί το γεγονός αν η βλεφαρίτιδα συνοδεύεται από σταφυλοκοκκική επιμόλυνση. Αυτό είναι εύκολα αντιληπτό από τα μικρά έλκη που παρουσιάζει μια τέτοια επιμόλυνση στις βάσεις των βλεφαρίδων.
  • Θα πρέπει να εξακριβωθεί αν η βλεφαρίτιδα αυτή συνοδεύεται από ροζοδόχο ακμή.
Πώς θεραπεύεται η βλεφαρίτιδα;
Η βλεφαρίτιδα είναι μια κατάσταση που μπορεί να μην θεραπευθεί, αλλά και που μπορεί να ελεγχθεί με μερικά απλά καθημερινά μέτρα όταν βρίσκεται σε έξαρση:
  • Τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, βρέχετε μία καθαρή πετσέτα με ζεστό νερό ή χαμομήλι (όχι ζεματιστό). Αφού το στίψετε, τοποθετήστε το επάνω από τα κλειστά βλέφαρα για ένα έως τρία λεπτά. Καθώς αυτό χάνει τη θερμοκρασία του, βρέξτε το ξανά δύο ή τρεις φορές. Αυτό θα μαλακώσει και θα χαλαρώσει την απολέπιση και τις εκκρίσεις. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι βοηθά στην υγροποίηση των λιπαρών εκκρίσεων από τους σμηγματογόνους αδένες των βλεφάρων, πράγμα που βοηθά στην πρόληψη αναπτύξεως χαλάζιου, δηλαδή του φλεγμονώδους ογκιδίου μέσα στον σμηγματογόνο αδένα του βλεφάρου.
  • Ελαφρά πλύση των βλεφαρίδων (όχι του ματιού) με Baby Shampoo (θα πρέπει να αραιώνετε 1 σταγόνα Baby Shampoo σε 10 σταγόνες νερό).
  • Εάν έχει συνταγογραφηθεί αλοιφή αντιβιοτικού, επαλείψτε τη βάση των βλεφαρίδων (συνήθως πριν τον βραδινό ύπνο), χρησιμοποιώντας την άκρη του δακτύλου σας ή ένα κομμάτι βαμβάκι.
Απλά, καθημερινά μέτρα υγιεινής θα μειώσουν τον αριθμό των πρόσθετων φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρειάζονται για τον έλεγχο της βλεφαρίτιδας και των συμπτωμάτων της.
  • Τεχνητά δάκρυα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας (Σταγόνες που προμηθεύεστε χωρίς συνταγή-προτεινόμενα αυτά που δεν έχουν συντηρητικά).
  • Στεροϊδή μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μικρό διάστημα για να μειώσουν την φλεγμονή.
  • Αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελαττώσουν το βακτηριακό περιεχόμενο των βλεφάρων.
  • Χορήγηση από το στόμα Vibramycin ή Minocycline για συστηματική αντιμετώπιση τόσο της σοβαρής βλεφαρίτιδας, όσο και της ροζοδόχου ακμής. Γενικότερα είναι προτιμότερη η Doxycycline ή Minocycline που δεν έχουν περιορισμούς χορήγησης μαζί με τα γεύματα. Σημαντική αντένδειξη για τη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων, αποτελεί η εγκυμοσύνη διότι μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην εμβρυογένεση στα δόντια και στα οστά.
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν επαρκούν ως θεραπεία. Η εφαρμογή θερμότητος και το προσεκτικό καθάρισμα των βλεφαρίδων καθημερινά αποτελούν το κλειδί για τον έλεγχο της βλεφαρίτιδας.
Γιατί οι συχνές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές για όλους;
Παθήσεις του οφθαλμού μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία. Πολλές από αυτές δεν προκαλούν συμπτώματα προτού η νόσος προκαλέσει ήδη σημαντική βλάβη. Εφόσον στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια της όρασης μπορεί να αποφευχθεί εάν η πάθηση διαγνωσθεί και θεραπευθεί νωρίς, οι συχνές ιατρικές εξετάσεις από έναν οφθαλμίατρο παραμένουν πολύ σημαντικές.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ


Επιπεφυκίτιδα θεραπεία με ινδικό ριβήσιο
Ο χυμός του Ινδικού φραγκοστάφυλου, ανακατεμένο με μέλι, είναι χρήσιμο σε επιπεφυκίτιδα. Ένα φλιτζάνι του χυμού αυτού, θα πρέπει να ληφθεί και να αναμειγνύεται με δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι δύο φορές την ημέρα για την θεραπεία
Επιπεφυκίτιδα θεραπεία με βιταμίνες
Οι βιταμίνες Α και Β2 έχει αποδειχθεί χρήσιμη για την επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής πρέπει να λάβει ελεύθερα ποσότητες φυσικού σε τροφές πλούσιες σε αυτές τις δύο βιταμίνες. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι γιαούρτι, βούτυρο, καρότα, κολοκύθες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ντομάτες, μάνγκο, παπάγια και. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β2 είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα, τα αμύγδαλα, τα εσπεριδοειδή, οι μπανάνες και ντομάτες.
Επιπεφυκίτιδα θεραπεία με κολίανδρο
Ένα αφέψημα παρασκευάζεται με μια χούφτα αποξηραμένα κόλιανδρο σε 60 ml νερού πλύνετε την επιπεφυκίτιδα. Θα ανακουφίσει την καύση και θα μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο. Αυτό το αφέψημα πρέπει, ωστόσο, να μην χρησιμοποιηθει από άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα και χρόνια βρογχίτιδα.
Επιπεφυκίτιδα δίαιτα
Επιπεφυκίτιδα: Αρχικά διορθωτικά μέτρα προτείνονται
Πάρτε νωπά φρούτα , αποφύγετε όμως τις μπανάνες
Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσει η θεραπεία για την επιπεφυκίτιδα είναι να θεσπίσετε αποκλειστικά φρέσκα φρούτα για μια εβδομάδα. Σε αυτό το σχήμα, τρία γεύματα την ημέρα θα πρέπει να αποτελείται από φρέσκα, χυμώδη φρούτα εποχής. Οι μπανάνες πρέπει, ωστόσο, να μην ληφθούν. Εκείνοι με την οξεία επιπεφυκίτιδα θα πρέπει να πίνουν ένα χυμό για τρεις ή τέσσερις ημέρες.
Όλα τα φρούτα αλλα μια περιορισμένη διατροφή με ξηρούς καρπούς
Ο χυμός μπορεί να ακολουθείται από μια δίαιτα με φρούτα για ακόμη επτά ημέρες. Στη συνέχεια, ο ασθενής μπορεί να έχει μια περιορισμένη διατροφή, που αποτελείται από φρέσκα φρούτα, ωμές Σαλάτες -λαχανικά, ψωμι ολικής αλέσεως ή τορτίγια απο σιτάρι και λαχανικά στον ατμό, και καρύδια. 
Αποφύγετε τα αμυλούχα και τα ζαχαρούχα τρόφιμα, τα επεξεργασμένα δημητριακά, ο δυνατός καφές και τσάι
Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την υπερβολική πρόσληψη αμυλούχων και ζαχαρούχων τροφίμων με τη μορφή άσπρου ψωμιού, ταεπεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες, πουτίγκες, ζάχαρη, μαρμελάδες, γλυκά, κρέατα, λιπαρά τρόφιμα, δυνατό τσάι και καφέ, πολύ αλάτι, καρυκεύματα, σάλτσες τα οποία προκαλούν μια γενική καταρροϊκη κατάσταση, καθώς και την επιπεφυκίτιδα.
Άλλες θεραπείες της Επιπεφυκίτιδας
Με Ζεστό νερό κλύσμα
Εκείνοι που λαμβάνουν χυμό για τις πρώτες τρις ή τέσσερις ημέρες της θεραπείας θα πρέπει να λάβουν κλύσμα με ζεστό νερό ημερησίως κατά τη διάρκεια της
Κρύο νερό στα ματιών
Με κρύο νερό η επανάληψη των ματιών παρέχει σχεδόν άμεση ανακούφιση. Η διαδικασία είναι με μια μικρή πετσέτα, με κρύο νερό, τοποθετήστε την απαλά πάνω από τα δύο μάτια. Μετά θα πρέπει να καλύπτεται με ένα κομμάτι ζεστό πανί για να διατηρηθεί η θερμοκρασία. Η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται μόλις κρυώνει η κομπρέσα, θα πρέπει να γίνει για μία ώρα. Τα μάτια θα πρέπει στη συνέχεια να καλύπτονται με μια στεγνή πετσέτα, και ο ασθενής θα πρέπει να ξαπλώνει και να χαλαρώνει,οι κατεστραμμένοι ιστοί του ματιού γρήγορα θα επιστρέψουν στο κανονικό. Αυτή η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ για μια εβδομάδα, ακόμη και αν το πρόβλημα μπορεί έχει καθαρίσει
Χαλαρωτικό, για την ενίσχυση των ματιών κάνοντας στο μάτι ασκήσεις
Ο ασθενής θα πρέπει επίσης να υιοθετήσει διάφορους μεθόδους χαλάρωσης και την ενίσχυση των ματιών. Αυτές περιλαμβάνουν τη μετακίνηση από τα μάτια απαλά πάνω και κάτω, από πλευρά σε πλευρά και σε ένα κύκλο – δεξιόστροφα και αριστερόστροφα? Περιστροφή του λαιμού σε κύκλους και ημικύκλια? Και να κινούνται δεξιόστροφα και αριστερόστροφα οι ώμοι, είναι ιδιαίτερα επωφελής για την θεραπεία και χαλαρωτικό στα μάτια και τους περιβάλλοντες ιστούς . Η διαδικασία έχει ως εξής: Καθίστε σε μια άνετη θέση και χαλαρώστε με τα μάτια κλειστά. Καλύψτε τα μάτια με τις παλάμες, δεξιά παλάμη πάνω από το δεξί μάτι και το αριστερό πάνω από το αριστερό μάτι. Μην πιέζετε το μάτι. Μετά αφήστε τους αγκώνες σας να πέσει στα γόνατά σας.

Τι περιλαμβάνει η πλήρης οφθαλμολογική εξέταση

Τι περιλαμβάνει η εξέταση από τον οφθαλμίατρο και σε ποιες παθήσεις των οφθαλμών εστιάζει.
Μια γενική γνώση για την όραση κάθε άλλο παρά βλάπτει… Δείτε τι λέει ο Ντοτόρε:

Κανελλόπουλος ΑναστάσιοςΓράφει: Κανελλόπουλος Αναστάσιος
Χειρουργός - Οφθαλμίατρος,
Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης


Η πλήρης οφθαλμολογική εξέταση είναι, φυσικά, ένα τεράστιο κεφάλαιο, ειδικά για έναν οφθαλμίατρο που έχει δουλέψει εντατικά και στο ακαδημαϊκό αλλά και στο κλινικό επίπεδο. Θα προσπαθήσω να συνοψίσω τα σημεία

Τι περιλαμβάνει η πλήρης οφθαλμολογική εξέταση

κλειδιά για μία καλή, λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση, όπως τη διδάσκουμε στους ειδικευόμενούς μας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η οποία, φυσικά, και χρησιμοποιείται από τους περισσότερους εξαιρετικούς συναδέλφους στη χώρα μας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Φυσικά, η Οφθαλμολογία ξεκινά και σταματά, εάν θέλει κάποιος να το πει σύντομα, στην όραση. Άρα το πιο σημαντικό πράγμα που μετρούμε είναι η οπτική οξύτητα, η δυνατότητα δηλαδή του καθενός, με την καλύτερη δυναμένη διόρθωση –δηλαδή, πρώτα εξετάζουμε την όραση χωρίς γυαλιά και μετά την όραση με τα καλύτερα δυνατά γυαλιά– και έτσι μπορούμε να δούμε ποια επίδοση, ποια δυνατότητα έχει ο κάθε οφθαλμός. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι αναγκαστικά το ίδιο και στους δύο οφθαλμούς, ακόμα και σε άτομα που λένε ότι βλέπουν καταπληκτικά.
Πριν από αυτά, βέβαια, επειδή ο οφθαλμίατρος δεν είναι απλώς κάποιος που συνταγογραφεί γυαλιά, αλλά ένας ειδικευμένος ιατρός με όλη την ιατρική εκπαίδευση, σε όλα τα μέρη του κόσμου, παίρνει ένα πλήρες ιστορικό που συμπεριλαμβάνει το τυχόν πρόβλημα που έχει ο/η ασθενής, άλλα τυχόν οφθαλμολογικά προβλήματα στο παρελθόν, άλλα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν, ιατρικά συμπτώματα, χρήση φαρμάκων, αλλεργίες σε φάρμακα και οικογενειακό ιστορικό όσον αφορά το γλαύκωμα, την εκφύλιση ωχράς κ.λπ. Μετριέται η όραση. Στη συνέχεια, όπως είπαμε, γίνεται μία διάθλαση, που είναι ο υπολογισμός και η μέτρηση των ακριβών γυαλιών που χρειάζεται. Ακόμα και σε κάποιον που βλέπει πάρα πολύ καλά πρέπει να γίνει μία διάθλαση για να σιγουρευτούμε ότι δεν βελτιώνεται η όραση με κάποιο μέσο, άσχετα εάν θα φορέσει γυαλιά ή όχι στο μέλλον.
Παραδοσιακά γίνεται και μία σύγκριση της αντίληψης του φωτός μεταξύ των δύο ματιών. Αυτό είναι ένα πολύ δυνατό μέσο εξέτασης του εάν νευρολογικά το φως που ερεθίζει τα μάτια μας μεταδίδεται με την ίδια ταχύτητα και δυνατότητα από τα δύο οπτικά συστήματα, αλλά και ένα εξαιρετικό εργαλείο στο να διαγιγνώσκονται κάποια προβλήματα που έχουν νευρολογική βάση –σπάνια βέβαια. Η έγχρωμη όραση είναι κάτι πολύ σημαντικό, αφού 1 στους 12 άνδρες έχει κάποιου είδους δυσχρωματοψία, συνήθως μεταξύ του πράσινου και κόκκινου. Άρα, αποκτά μεγάλη σημασία, περισσότερο, βέβαια, στους άνδρες και λιγότερο στις γυναίκες.
Όσον αφορά παιδιά που η οπτική ανάπτυξη είναι ακόμα στο δρόμο της, είναι πολύ σημαντικό να μελετούμε και τη στεροσκοπική όραση, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι όχι μόνο τα μάτια έχουν καλή όραση αλλά και ότι η οπτική τους λειτουργία γίνεται καλά και σε συνεργασία μεταξύ των δύο ματιών.
Μετά, όσον αφορά τις φυσικές παραμέτρους του ματιού, μετρούμε την ενδοφθάλμιο πίεση. Αυτή, μέχρι πρότινος, ήταν μία γενικευμένη μέτρηση που ίσχυε για όλους τους ανθρώπους. Με τις γνώσεις της τελευταίας δεκαετίας ξέρουμε ότι πρέπει αυτή να αξιολογηθεί με βάση το πάχος που έχει ο κάθε κερατοειδής, γιατί για κερατοειδείς πιο παχείς η μέτρηση που έχουμε είναι υπερεκτιμημένη, πρέπει να αφαιρέσουμε δηλαδή κάποιες μονάδες, ενώ σε πιο λεπτούς κερατοειδείς πρέπει να προσθέσουμε κάποιες μονάδες και, άρα, η μέτρηση που έχουμε πραγματοποιήσει είναι υποεκτιμημένη και μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα όσον αφορά το αν η πίεση είναι φυσιολογική ή όχι. Η ενδοφθάλμιος πίεση, συνήθως, είναι μεταξύ 10mmHg και 20mmHg, σύμφωνα με την κλίμακα που χρησιμοποιούμε εμείς οι οφθαλμίατροι σχεδόν παγκόσμια.
Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ένα ειδικό μικροσκόπιο, τη σχισμοειδή λυχνία, με το οποίο έχουμε τη δυνατότητα μέσα στο πολύ προσιτό, διάφανο, όσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος του ματιού, να εξετάσουμε τα βλέφαρα, τις βλεφαρίδες, τον επιπεφυκότα, την επιφάνεια του ματιού, τον κερατοειδή, τον πρόσθιο θάλαμο, τη γωνία του ματιού, με πιθανόν, ιδανικά, γωνιοσκόπηση, ώστε να εξαιρέσουμε την πιθανότητα να υπάρχει προδιάθεση για γλαύκωμα κλειστής γωνίας και στη συνέχεια να εξετάσουμε το φακό του ματιού, ακόμα και σε νεανικές ηλικίες στις οποίες ο καταρράκτης, η θόλωση δηλαδή του φυσικού ματιού που βρίσκεται μέσα στο μάτι είναι σχεδόν απίθανη. Ιδανικά θα πρέπει να δείξει υπομονή και ο εξεταστής αλλά και ο εξεταζόμενος, να έχουν χρησιμοποιηθεί διασταλτικές σταγόνες, έτσι ώστε να μπορέσει να ανοίξει η κόρη του ματιού και μέσα από τη διεσταλμένη κόρη να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε, πάλι με εξαιρετικά προσιτό τρόπο, το φακό του ματιού που βρίσκεται μέσα στο μάτι, το υαλοειδές σώμα, καθώς και τον αμφιβληστροειδή, το οπτικό νεύρο, τα αγγεία και την ωχρά κηλίδα. Πολύ σημαντικό μέρος της εξέτασης, το οποίο βέβαια κάνει την οφθαλμολογική εξέταση εξαιρετικά χρονοβόρα.
Μετά από όλες αυτές τις μετρήσεις ένας οφθαλμίατρος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για την πλειοψηφία των παθήσεων των ματιών και, φυσικά, όπως προαναφέραμε, εάν χρειάζεται να δοθεί συνταγή για γυαλιά, είτε για μακριά είτε για κοντά είτε και για τα δύο.
Η τεχνολογία, βέβαια, έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Σε ένα μοντέρνο οφθαλμιατρείο προστίθενται πάρα πολλές εξετάσεις ρουτίνας σε αυτόν τον απλό, πρακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, όπως είναι η εξέταση του επιθηλίου του κερατοειδή, κάτι που εμείς, παγκόσμια, έχουμε καθιερώσει σαν εξέταση ρουτίνας σε όλους τους εξεταζόμενους για οφθαλμολογικά προβλήματα, καθώς το επιθήλιο του κερατοειδή μπορεί να μας βοηθήσει να διαγνώσουμε καλύτερα πράγματα όπως η ξηροφθαλμία, ο κερατόκωνος, τραύματα στον κερατοειδή, αλλά και προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσει στην επιφάνεια του κερατοειδή η χρήση ή η κατάχρηση των φακών επαφής.
Σε ένα Κέντρο που ασχολείται πάρα πολύ με τον κερατόκωνο, όπως είναι γνωστό διεθνώς, η εξέταση του κερατοειδή με ειδικά τοπογραφικά συστήματα για εμάς είναι ρουτίνα. Κάθε ασθενής που μας επισκέπτεται, ακόμα και για ένα απλό check up, του προσφέρεται μία εξέταση τοπογραφίας του κερατοειδή. Μέσα από αυτήν την πολύ προσεκτική μας μελέτη του γενικού πληθυσμού έχουμε δει ότι περίπου 1 στους 20 Έλληνες έχει υποψία για κερατόκωνο, γεγονός που κάνει τον κερατόκωνο μία  εξαιρετικά ενδημική πάθηση που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να εξετάζεται προληπτικά σε όλα τα παιδιά που εισέρχονται στο Λύκειο, καθώς σε αυτήν την ηλικία η τυχόν διάγνωση έστω και πολύ πρώιμου κερατόκωνου θα μπορέσει να οδηγήσει σε θεραπεία που θα τον παγώσει και, κατά την πλειοψηφία, θα τον κάνει ένα κλινικό πρόβλημα που δεν θα απασχολήσει πια τον/την ασθενή με κερατόκωνο.
Κάποιοι από τους μύθους που έχουν αλλάξει είναι ότι εάν η ενδοφθάλμιος πίεση ενός ματιού είναι καλή δεν χρειάζεται να γίνει βυθοσκόπηση. Αυτό ξέρουμε στη σημερινή κλινική οφθαλμολογική ρουτίνα ότι είναι λάθος, καθώς το γλαύκωμα είναι μία διάγνωση που γίνεται κυρίως με την αξιολόγηση του οπτικού νεύρου, που συνήθως απαιτεί διαστολή της κόρης και πολύ καλή βυθοσκόπηση από τον οφθαλμίατρο. Επίσης, εάν έχω καλή όραση, δεν χρειάζεται να αξιολογήσω τον  καταρράκτη μου. Ξέρουμε ότι όλοι οι άνθρωποι πλησιάζοντας τα 70 έχουν καταρράκτη, κάποιοι νωρίτερα, κάποιοι, φυσικά, και αργότερα. Στη δική μας κλινική εμπειρία οι Έλληνες υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη και ένθεση ενδοφακού σε ηλικία περίπου 72-75 ετών, με πάρα-πάρα πολύ μικρές εξαιρέσεις. Άρα, άλλος ένας σημαντικός λόγος να γίνονται προληπτικές εξετάσεις. Βέβαια, εκεί που η προληπτική εξέταση αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι τα πιο συχνά προβλήματα που μειώνουν την όραση και οδηγούν σε μειωμένη όραση και προβλήματα στην καθημερινή ζωή, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που αφορά, συνήθως, άτομα επάνω από 65 ετών, όπου η προληπτική εξέταση επιβάλλεται να γίνεται κάθε χρόνο.
Φυσικά στις πιθανότητες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης να έχει κάποια επίπτωση στην όραση του/της πάσχοντος, οπότε σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη συνιστούμε οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον κάθε χρόνο, έτσι ώστε να αξιολογηθεί πιθανή αγγειοπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της όρασης, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από τον χειρουργό οφθαλμίατρο.

Άρα, όσο και να μας φαίνεται αγγαρεία, ο οφθαλμίατρος πρέπει να είναι κάτι που θα υπάρχει στην ετήσια agenda μας, ακόμα και αν είμαστε υγιείς, ακόμα και αν η όρασή μας είναι καλή. Είναι μία εξέταση που θα κρατήσει μία με δύο ώρες, αλλά θα μας εξασφαλίσει τις καλύτερες πιθανότητες η όρασή μας να παραμείνει καλή ή και αν, υπάρχει κάποιο πρόβλημα να μπορέσει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Επισκεφθείτε λοιπόν τον οφθαλμίατρό σας κάθε χρόνο για μία προληπτική οφθαλμολογική εξέταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου