Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΣΗΜΕΡΑ:ΓΑΛΑ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΥΓΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο>http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html Στείλτε μας δικές σας απορίες ή και εμπειρίες

Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου
ΚΟΨΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ! ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!

ΣΕ ΔΥΟ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ-ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ,ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΌΝΟ ΤΗ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ 
Το πιο αστείο στα νειάτα μου είχα κάνει και τον
γαλατά, όπως ακριβώς η
εικόνα..DOOR TO DOOR..
Αλλά και βίωσα τους γαλατάδες που
μοίραζαν χύμα το γαλά...

ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ, προτρέπω! Είναι μια κουβέντα αυτό.Πως να κόψεις όμως μια συνήθεια που κουβαλάμε από παππού προς παππού, μια συνήθεια που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κερδοφόρο βίτσιο (για μερικά σαϊνια) υποστηριζόμενη μάλιστα από τα καρτέλ γάλακτος;
Ας μην είμαστε αιθεροβάμονες.Δυστυχώς η ανθρωπότητα είναι παγιδευμένη σε συνήθειες επικίνδυνες για την υγεία, όπως η κατανάλωση γάλακτος! Διαφυγή δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Πρόκειται για ομαδική παράκρουση, Η μόνη ελπίδα είναι να περιορίσουμε το γάλα και τα γαλακτοκομικά, όσο μπορούμε, να αντισταθούμε στην προπαγάνδα. Το γάλα δεν είναι μόνο επικίνδυνο, αλλά και υπεύθυνο για πολλές ασθένειες που πλήττουν τον σημερινό άνθρωπο.Δεν το ξέρουμε , δεν μας το λένε.
Και επειδή οι κακές συνήθειές μας είναι κατά κανόνα "γλυκείες".
Για να κατανοήσετε το πόσο σοβαρό θέμα είναι το γάλα που πίνουμε αρχίζουμε με μερικά χαρακτηριστικά βίντεο και μετά διαβάστε και κείμενα σημαδιακά.Κι η απόφαση αν θα ξεκόψετε από την αμαρτωλή συνήθεια είναι δική σας. Και ποιός σας είπε ότι δεν πίνω κι εγώ γάλα. Είμαι κι εγώ θύμα του.Αλλά λελογισμένο θύμα. Αγοράζω μια φιάλη από τη σούπερ μαρκέτα και το κρατάω 15 μέρες ή και λιγότερες αν αποφασίσω να φτιάξω κανένα ριζόγαλο, που απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα... 
Δείτε όμως:   

Γιατί τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επικίνδυνα για την ...
Βίντεο για επικινδυνα τα γαλακτοκομικά▶ 3:44
https://www.youtube.com/watch?v=DuLJg_1gSRg
15 Αυγ 2015 - Μεταφορτώθηκε από Periklis Didaskalou
Απόσπασμα από την εκπομπή «ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» με την Εύα Ντελιδάκη από το ΚΡΗΤΗ TV όπου σε συνέντευξη της με τον Δρ.

Ακολουθούν επιστημονικά κείμενα 


galaktokomika_proionta

Σοκαριστικά στοιχεία για το γάλα και τα γαλακτοκομικά!! Πώς καταστρέφουν την υγεία μας και πώς συσχετίζονται με τις πιο επικίνδυνες ασθένειες!!!

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα σχηματίζουν βλέννα, που καλύπτει τις πεπτικές και αναπνευστικές οδούς. Το γάλα δε χωνεύεται εύκολα, και είναι επίσης πολύ αλλεργιογόνο. Εδώ είναι μερικές άλλες πληροφορίες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Καί χύμα γάλα... προ εποχής παστεριοποίησης ... Γι αυτό και σήμερα μιλάμε για γάλα , αλλά μόνο γάλα δεν μυρίζουμε ούτε και γευόμαστε φυσικά. Να μια ευκαιρία να ερευνήσω
τα ...αγαθά της παστεριοποίησης..Κάποιο λάκκο έχει η φάβα κι εδώ!
(Γάλα, τυρί, βούτυρο, παγωτό, γιαούρτι κλπ.)
Ο περισσότερος κόσμος είναι δυσανεκτικός στη λακτόζη. Οι περισσότεροι από εμάς χάνουμε τη δυνατότητα να πέπτουμε εντελώς τη λακτόζη στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Σαν αποτέλεσμα, πολλοί που καταναλώνουν γάλα έχουν διάρροια, αέρια, στομαχικές κράμπες, εντερικές φλεγμονές και τοξικότητα.
Οι πηγές γαλακτοκομικών είναι ψηλά στη διατροφική αλυσίδα, συγκεντρώνοντας έτσι τοξίνες, φυτοφάρμακα και ορμόνες.
Περισσότερο από το 20% των αγελάδων φέρουν ιούς λευχαιμίας. Τα πρόβατα, οι κατσίκες και οι χιμπατζήδες που τρέφονται με αγελαδινό γάλα μερικές φορές αναπτύσσουν λευχαιμία. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτοί οι ιοί να μεταδίδονται στους ανθρώπους επίσης.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δυο πιο κοινές μορφές καρκίνου είναι του στήθους και του προστάτη, και συσχετίζονται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η εμφάνιση νεανικού διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά συνδέεται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η καζεΐνη, πρωτεΐνη του γάλακτος, μια συνήθης αιτία των τροφικών αλλεργιών. Η καζεΐνη χρειάζεται το ένζυμο ρεννίνη για να διασπαστεί, αλλά η ρεννίνη δεν υπάρχει στους ανθρώπους μετά την ηλικία των τεσσάρων. Το αγελαδινό γάλα περιέχει 300 φορές περισσότερη καζεΐνη από το ανθρώπινο μητρικό γάλα. Η καζεΐνη, που είναι πολύ κολλώδης, είναι ένα βασικό συστατικό σε πολύ γνωστή μη τοξική κόλλα. Η καζεΐνη καλύπτει το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, δυσαπορρόφηση και / ή δυσκοιλιότητα. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα ασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τοξική συγκέντρωση στο αίμα σε συνδυασμό με πληθώρα άλλων προβλημάτων υγείας που προέρχονται από το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Η καζεΐνη σχηματίζει πολλή βλέννα, εξαιτίας της βακτηριακής της διάσπασης (σήψη), της αλλεργικής μας ανταπόκρισης και της κολλοειδούς φύσης της.
Η παστερίωση καταστρέφει όλα τα ένζυμα, συμπεριλαμβανομένης της φωσφατάσης, που είναι απαραίτητη για την αφομοίωση του ασβεστίου, των μετάλλων και των βιταμινών. Κατά την παστερίωση, το γάλα θερμαίνεται τουλάχιστον στους 115 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας το οργανικό ασβέστιο αδιάλυτο και ως εκ τούτου πολύ δύσκολο να χωνευτεί. Οι θερμοκρασίες από 190 ως 230 βαθμούς Κελσίου απαιτούνται για να σκοτωθούν οι τυφοειδείς βάκιλλοι, η coli, η φυματίωση και ο κυματοειδής πυρετός, αλλά οι θερμοκρασίες παστερίωσης φτάνουν μόνο τους 145 με 170 βαθμούς. Η παστερίωση σκοτώνει μερικά ευεργετικά βακτήρια που διατηρούν τα βλαβερά βακτήρια σε έλεγχο. Μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά την παστερίωση, η ποσότητα των βλαβερών βακτηρίων διπλασιάζεται.
Το αγελαδινό γάλα έχει διπλάσια πρωτεΐνη από το ανθρώπινο, γιατί ένα μοσχαράκι διπλασιάζει το βάρος του πολύ γρήγορα. Μωρά μοσχαράκια που ήπιαν παστεριωμένο γάλα πέθαναν μέσα σε 30 ημέρες.

Το ομογενοποιημένο αγελαδινό γάλα προλαμβάνει τη δημιουργία κρέμας στην επιφάνειά του. Αν ωμό γάλα καταποθεί, το ένζυμο ξανθινοξειδάση χωνεύεται στο  στομάχι. Αν το γάλα έχει ομογενοποιηθεί, σφαιρίδια λίπους από την κρέμα εγκλωβίζουν το ένζυμο, έτσι περνά άπεπτο στο αίμα, προσκολλάται στα αρτηριακά τοιχώματα και γίνεται τραχύ. Το σώμα αποκαθιστά αυτές τις εκδορές με χοληστερίνη. Το ένζυμο ξανθινοξειδάση είναι μια σημαντική αιτία γιακαρδιακά νοσήματα στις ΗΠΑ.
Η Βόεια Αυξητική Ορμόνη (BGH), που ονομάζεται και σωματοτροπίνη (BST), διεγείρει την παραγωγή γάλακτος. Η συνθετική BGH / BST έχει ως αποτέλεσμα πάνω από το 25% αύξηση της παραγωγής γάλακτος.
Ο λόγος που δε θέλεις να καταναλώνεις αυξητική ορμόνη που βρίσκεται στο γάλα, το κοτόπουλο και όλα τα κρέατα είναι γιατί κάνει ακριβώς αυτό! Αυξάνει τους ιστούς, που περιλαμβάνουν καρκινικά κύτταρα που είναι κύτταρα που έχουν  μεταλλαχθεί και ήδη άρχισαν να αυξάνονται σε ένα επιταχυνόμενο ρυθμό. Αυτό προκαλεί ένα τραγικό σενάριο. Ο μέσος Αμερικανός έχει ένα νωθρό, πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα (οι φυσικοί εξολοθρευτές κυττάρων και μακροφάγων) προλαμβάνει τα καρκινικά κύτταρα που σχηματίζονται φυσικά στον καθένας μας όταν ξεφεύγουν από τον έλεγχο.
Επομένως αν κάποιος έχει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες γιατί τα λευκά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, να τα σκοτώσουν δηλαδή γρήγορα. Τώρα σε αυτό προσθέτουμε καθημερινά ποσότητες αυξητικών ορμονών από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και το κοτόπουλο, προκαλώντας τον ταχύτερο σχηματισμό αποικιών καρκινικών κυττάρων. Τις αποκαλούμε όγκους και όταν έχουν σχηματιστεί όγκοι είναι πολύ πιο δύσκολο για τα λευκά αιμοσφαίρια (φυσικούς εξολοθρευτές κυττάρων και μακροφάγων) να φτάσουν και να καταστρέψουν τον καρκίνο.
Βλέπεις πώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και το κοτόπουλο μπορούν να
καταστρέψουν εντελώς την υγεία σου;

Οι αγελάδες στη γαλακτοπαραγωγή ζούσαν 25 χρόνια. Τώρα, ελάχιστες τα καταφέρνουν μέχρι τα 4 χρόνια λόγω της BGH που τους χορηγείται.
Ακόμα και το παστεριωμένο γάλα μπορεί να μεταδίδει θηλώματα, που μπορεί να εμπλέκονται σε έναν αριθμό ανθρώπινων καρκίνων.
Το γάλα ενδέχεται να συνδέεται με την εμφάνιση παιδικού σακχαρώδους διαβήτη. Τα αντιβιωτικά είναι συνηθισμένα στο γάλα, εξαιτίας των μολύνσεων των μαστών των αγελάδων. Αυτά τα αντιβιωτικά μεταφέρονται στους ανθρώπους, προκαλώντας αντιδράσεις σε αυτά τα ευαίσθητα ή αλλεργιογόνα αντιβιωτικά, ή προκαλώντας την παραγωγή ανθεκτικών στα αντιβιωτικά βακτηρίων στο σώμα μας. Ένα από αυτά είναι η σουλφαμεθαζίνη, ένα ύποπτο καρκινογόνο.
Φυτοφάρμακα από τις τροφές των αγελάδων συγκεντρώνονται καθώςανεβαίνουν μέσω της τροφικής αλυσίδας σε σένα και μένα.

Η Φινλανδία είναι στις χώρες με την υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών του κόσμου και τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από καρδιακά νοσήματα. Οι Φινλανδοί καταναλώνουν δύο φορές περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα από τους Αμερικανούς. Συμπτωματικά, τα ποσοστά θανάτων των Φινλανδών είναι δύο φορές υψηλότερα από αυτά των Αμερικανών. Διατροφές υψηλές σε λίπος, χοληστερίνη και υγρό κρέας (γάλα) δεν ευνοούν τη συνολική υγεία.
Δείτε το πινακάκι.
γα (1)
Το γεγονός ότι χρειαζόμαστε ασβέστιο είναι ένα φτωχός λόγος για να πούμε ότι πρέπει να πίνουμε γάλα γιατί η παστερίωση ή το ζέσταμα καθιστά το ασβέστιο πρακτικά μη αφομοιώσιμο και πολύ μικρής χρησιμότητας στο ανθρώπινο σώμα. Ο μέσος Αμερικανός λαμβάνει 807 mg ασβεστίου την ημέρα πίνοντας γάλα. Σύγκρινέ το με τη μέση καθημερινή κατανάλωση στην Ισπανία (308 mg), τη Βραζιλία (250 mg), την Ταϊβάν (13 mg) και τη Γκάνα (8 mg). Άνθρωποι σε αυτές τις χώρες παίρνουν το ασβέστιό τους από άλλες πηγές όπως μπρόκολο, σπανάκι, φασόλια κόκκινα, φασόλια σόγιας, αμύγδαλα, ραβέντι, λάχανα, γογγύλια κλπ.

Η ποσότητα ασβεστίου που χρειαζόμαστε είναι αμφισβητίσιμη. Το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής της Έθνος Ακαδημίας Επιστημών συστήνει 800 mg την ημέρα για τους ενήλικες, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά 400 mg.
Όμως ο Θεός έφτιαξε τα σώματά μας τόσο καταπληκτικά που απορροφούμε περισσότερο ασβέστιο όταν αυτό καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες απ’ όταν καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες. Με άλλα λόγια, τα σώματά μας γνωρίζουν ακριβώς τί και πόσο χρειάζονται.
Ο κίνδυνος οστεοπόρωσης (λεπτά, εύθραυστα κόκκαλα) είναι σχεδόν διπλάσιος στους ανθρώπους που καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά από αυστηρά χορτοφάγους (vegans).
Οι Αφρικανές γυναίκες στο Μπαντού ακολουθούν διατροφή απαλλαγμένη από γαλακτοκομικά προϊόντα, και λαμβάνουν 250 με 400 mg ασβεστίου τη μέρα, το μισό από αυτό των Δυτικών γυναικών, από φυτικές πηγές. Οι γυναίκες στο Μπαντού συνήθως κάνουν 10 παιδιά στη ζωή τους, και τα θηλάζουν για περίπου 10 μήνες. Ακόμα και με αυτή την τρομερή κατανάλωση ασβεστίου και τη σχετικά χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, η οστεοπόρωση είναι εντελώς άγνωστη σε αυτές τις γυναίκες.
osteoporosis11
Αν ακόμα πιστεύεις ότι πρέπει να πίνεις γάλα για να κάνεις γερά κόκκαλα, εδώ είναι μια ενδιαφέρουσα πληροφορία:
Οι μεγαλύτερες σε κατανάλωση γαλακτοκομικών χώρες (Φινλανδία, Σουηδία, ΗΠΑ, Αγγλία και Ισραήλ) έχουν επίσης και τα πέντε υψηλότερα ποσοστά καταγμάτων ισχίου: σημάδι οστεοπόρωσης.
Εδώ είναι μια άλλη περίπτωση που δείχνει πώς αφομοιώνουμε περισσότερες τοξίνες καθώς ανεβαίνουμε στη διατροφική αλυσίδα, όταν περνάμε από τη διατροφή με φυτά στο κρέας.

Η Περιβαλλοντική Defense Ταμείο μελέτησε το μητρικό γάλα 1.400 γυναικών από 46 πολιτείες. Η μελέτη ανακάλυψε εκτεταμένη μόλυνση του μητρικού γάλακτος από φυτοφάρμακα. Τα επίπεδα μόλυνσης ήταν διπλάσια στις γυναίκες που κατανάλωναν κρέας και γαλακτοκομικά σε σύγκριση με τις χορτοφάγους. Επειδή τα φυτοφάρμακα είναι συγκεντρωμένα στις ζωικές τροφές, η έρευνα συμβουλεύει τις γυναίκες που σκοπεύουν να θηλάσουν να αποφεύγουν το κρέας, μερικά είδη ψαριού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν πολύ λίπος.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας συναντάται πιο συχνά σε περιοχές του κόσμου όπου βρέφη και παιδιά μεγαλώνουν με γαλακτοκομικά προϊόντα αντί για το μητρικό τους γάλα και φυτικές τροφές.
Κλείνοντας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σας αφήνω γονείς, με τις ακόλουθες σκέψεις που αφορούν στα παιδιά σας. Ο παιδίατρος Dan Baggett, συσχετίζει άμεσα το αγελαδινό γάλα με τις ακόλουθες καταστάσεις που αντιμετωπίζει στο γραφείο του:
1) έκζεμα
2) άσθμα
3) πονόλαιμος
4) ρευματοειδής αρθρίτιδα
5) αυξανόμενοι πόνοι

Όλες αυτές οι καταστάσεις άρχισαν να βελτιώνονται όταν εξαλείφθηκαν τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή!

Απόσπασμα από το βιβλίο Σύνολο Υγείας = Πληρότητα: Ένα σώμα, νου και πνεύμα Εγχειρίδιο του Δρ Keith και της Laurie Nemec.


Γάλα....20 επικίνδυνα χημικά σ ένα ποτήρι
Επικίνδυνο-κοκτέιλ-20-χημικών-σε-ένα-ποτήρι-γάλα

Ένα ποτήρι γάλατος μπορεί να περιέχει ένα κοκτέιλ μέχρι και 20 παυσίπονων, αντιβιοτικών και αυξητικών ορμονών, σύμφωνα με μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη για τη διεξαγωγή της οποίας χρησιμοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τεστ.
Το πλήθος των χημικών ουσιών που εντοπίστηκαν σε δείγματα γάλατος της αγελάδας, της αίγας και του μητρικού γάλακτος χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών σε ζώα και ανθρώπους.
Οι υψηλότερες ποσότητες φαρμάκων βρέθηκαν στο γάλα της αγελάδας.
Οι δόσεις των φαρμάκων ήταν ...
πάρα πολύ μικρές για να έχουν κάποια επίπτωση σε όσους το καταναλώνουν, αλλά η ανίχνευσή τους αποδεικνύει περίτρανα ότι οι κατασκευασμένες από τον άνθρωπο χημικές ουσίες βρίσκονται πλέον σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μερικά από τα φάρμακα καθώς και οι αυξητικοί παράγοντες δόθηκαν στα βοοειδή, ή εισέρρευσαν στο γάλα μέσω της διατροφής των βοοειδών ή από κάποια μόλυνση που υπήρχε στα αγροκτήματα που εκτρέφονταν.
Επικίνδυνο κοκτέιλ 20 χημικών ουσιών σε ένα ποτήρι γάλα
Τι έδειξαν τα τεστ
Τα δείγματα του γάλατος που αναλύθηκαν αγοράστηκαν στην Ισπανία και το Μαρόκο σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των δύο χωρών και δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Γεωπονίας και Χημείας Τροφίμων». Οπως αποκαλύπτεται, το γάλα της αγελάδας περιείχε ίχνη από νιφλουμικό οξύ και μεφαιναμικό οξύ, δύο μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που συνήθως χρησιμοποιούνται ως παυσίπονα τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους. Περιείχε επίσης την ορμόνη 17 βήτα οιστραδιόλη, έναν τύπο μιας γυναικείας ορμόνης οιστρογόνων. Η ορμόνη ανιχνεύθηκε σε τρία εκατομμυριοστά ενός γραμμαρίου σε κάθε κιλό γάλακτος, ενώ η υψηλότερη δόση του νιφλουμικού οξέος ήταν λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά κιλό γάλατος.
Τα τεστ εντόπισαν νιφλουμικό οξύ στο γάλα της αίγας, ενώ το μητρικό γάλα περιείχε ίχνη των παυσίπονων ιβουπροφαίνη και ναπροξένη, του αντιβιοτικού Triclosan, καθώς και μερικών ορμονών. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντοπίζουν χημικές ουσίες στο γάλα. Σε μία άλλη έρευνα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα ScienceDaily (3/11/2010) και διενεργήθηκε στο πλαίσιο του Ελβετικού Εθνικού Προγράμματος Ερευνας διαπιστώθηκε ότι ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά αντηλιακά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά προϊόντα, περιέχονται στο μητρικό γάλα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2004, 2005 και 2006 σε μητέρες που είχαν γεννήσει στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Γυναίκας στη Βασιλεία.

Χημικοί ρυπαντές
Η έρευνα αποκάλυψε ότι στο μητρικό γάλα περιέχονται ένα ευρύ φάσμα χημικών ρυπαντών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν με ενδοκρινικό σύστημα. Στη μελέτη αποδείχθηκε ότι η εσωτερική έκθεση του ανθρώπου με τα καλλυντικά φίλτρα UV είναι ευρέως διαδεδομένη. Τα συνθετικά αντηλιακά φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας ήταν παρόντα στο 85% των ανθρώπινων δειγμάτων γάλακτος. Η παρουσία των συγκεκριμένων φίλτρων στο ανθρώπινο γάλα συσχετίστηκε σημαντικά με τη χρήση των καλλυντικών προϊόντων που τα περιέχουν. Επιπλέον αποκαλύφθηκε η παρουσία έμμονων οργανικών ρύπων, χημικών ουσιών που εμφανίζουν ορισμένες τοξικές ιδιότητες και οι οποίες, αντιθέτως από τους άλλους ρύπους, αποδομούνται δύσκολα, και γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον.
Συσσωρεύονται στους ζωντανούς οργανισμούς, διασπείρονται μέσω του αέρα, των υδάτων και των αποδημητικών ειδών και συσσωρεύονται στα χερσαία και τα υδάτινα οικοσυστήματα. Στον κατάλογο των χημικών ουσιών που εντοπίστηκαν περιλαμβανόταν συνθετικά αρώματα μόσχου, φυτοφάρμακα, φθαλικά άλατα, τα συντηρητικά paraben που χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία, επιβραδυντικά φλόγας (πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες) και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB), δηλαδή συνθετικά παρασκευασμένοι χλωριωμένοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες που έχουν κατηγορηθεί για την πρόκληση καρκίνου και δυσλειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος.


«Χάπιend» για την προστασία της διατροφικής αλυσίδας.
Οι περισσότεροι από εμάς διατηρούμε στα συρτάρια και στο φαρμακείο του σπιτιού μας φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες έχουν λήξει ή δεν τις χρειαζόμαστε πια. Μέχρι σήμερα, η κοινή πρακτική απόρριψης αυτών των φαρμάκων είναι να τα πετάμε στους κοινούς κάδους απορριμμάτων του σπιτιού μας, στο νεροχύτη ή στην αποχέτευση, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στη συνέχεια στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω των χώρων υγειονομικής ταφής ή μέσω των μονάδων επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Κάθε χρόνο, διακινούνται στην Ελλάδα περίπου 500 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων. Από αυτά, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 5 – 10% πετιούνται αχρησιμοποίητα ή ληγμένα. Η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων στο περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει εστία περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, προσβάλλοντας τη διατροφική αλυσίδα.


Η Περιβαλλοντικά Ασφαλής Διαχείριση Οικιακών Φαρμάκων αποτελεί πάγια πρακτική πολλών ευρωπαϊκών χωρών εδώ και χρόνια, βάσει σαφούς νομοθετικού πλαισίου. Στην πλειονότητά τους, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εδραιώσει, σε συνεργασία με τα φαρμακεία, συστήματα για τη συλλογή και καταστροφή των ληγμένων ή μη χρησιμοποιημένων οικιακών φαρμάκων. Το πρόγραμμα χάπιend είναι μία ολοκληρωμένη και συντονισμένη πρωτοβουλία για την Περιβαλλοντικά Ασφαλή Διαχείριση των Οικιακών Φαρμάκων.
Στόχος του προγράμματος χάπιend είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τον κίνδυνο που ενέχει η αλόγιστη απόρριψη των φαρμάκων στο περιβάλλον και η ενημέρωσή τους σχετικά με την περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των ληγμένων ή αχρησιμοποίητων φαρμάκων που διατηρούν στο σπίτι τους. Ειδικοί κάδοι απόρριψης φαρμάκων έχουν τοποθετηθεί σε 22 επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Του Τάσου Σαράντη
sarantis@pegasus.gr


Θα συνεχίσουμε και αύριο με άλλα επιστημονικά στοιχεία.για τις καταστροφικές συνέπειες των γαλακτικών. ΄Οχι μόνον δεν οφελεί και προκαλεί αναρίθμητες ασθένειες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου