Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Μετά τον Άγιο Καλαβρύτων και η Ι.Σύνοδος... στην ίδα γραμμή καταδίκης των πούστηδων!

dis2015-2
Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την χθεσινή και την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ. για το ταξίδι του στη Γερμανία, το οποίο πραγματοποίησε ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να συμβάλει στο υπό σύσταση Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.
Στη Γερμανία συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, τον Καρδινάλιο του Μονάχου κ. Ράινχαρντ Μαρξ, τον υφυπουργό Παιδείας Τόμας Ράχελ, τον Δούκα Φραγκίσκο της Βαυαρίας και επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, το Κρατικό Ινστιτούτο για την Παιδεία και την Εκπαιδευτική Έρευνα και το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της πόλης.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της του μηνός Ιανουαρίου 2016, ήτοι την 12.1.2016, πραγματοποιηθεί απογευματινή Συνεδρία της Δ.Ι.Σ., στην οποία καλούνται να παραστούν και οι κάτωθι:
1. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου.
2. Οι δύο Ελλογιμώτατοι Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Οι δύο Αξιότιμοι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΕΘ και του ΚΑΙΡΟΥ.
Σκοπός της Συνεδρίας είναι η μελέτη του θέματος της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση.
Κατά την ως άνω Συνεδρία και επί του ως είρηται θέματος ορίσθηκε Εισηγητής ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.
Ακολούθως όρισε ως ομιλητή στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, την 20η Μαρτίου 2016, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Nαυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο.
Αναφορικά με την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του Νόμου για την προέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, η Δ.Ι.Σ. υπενθυμίζει ότι εμμένει στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Συνεδρίας της 17ης Οκτωβρίου 2013, όταν ασχολήθηκε αναλυτικώς με τον θεσμό της οικογενείας στο πλαίσιο της σύγχρονης κρίσης, την οποία απόφαση επικαιροποίησε η Δ.Ι.Σ. στη Συνεδρία της 19ης Ιουνίου 2015.
Στην απόφαση τότε μεταξύ άλλων τονιζόταν:
«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την σημερινή Συνεδρίαση, εμμένει και επικαιροποιεί την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Συνεδρίας της 17.10.2013, κατά την οποία επεσημάνθη ότι:
‘’… σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων – εναλλακτικές μορφές οικογενείας – για την Εκκλησία και την θεολογία της περί γάμου και οικογενείας συνιστούν “εκτροπές” του οικογενειακού θεσμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και λειτούργησε επί αιώνες στη ζωή του εκκλησιαστικού σώματος.
Ο γάμος και η οικογένεια, γεγονός κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικός και κοινωνικός θεσμός θεμελιώδους σημασίας, γίνεται, όλο και περισσότερο, ατομική υπόθεση που εντάσσεται στην σφαίρα του ιδιωτικού βίου.
Φαινόμενα – “εκτροπές” εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα, είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων’’.
Η ανωτέρω Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας θεωρείται σταθερή και αμετάκλητη.
Διευκρινίζεται ότι αφετηρία των θέσεων της Εκκλησίας στο ανωτέρω ζήτημα είναι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, που είναι κέντρο της ορθόδοξης Θεολογίας, αλλά και θεμελιώδης αρχή στο ελληνικό Σύνταγμα.
Από τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού – υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με τον οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών, για την ανατροπή των οποίων αρκεί μία απλή αλλαγή γνώμης των συμβαλλομένων».
Τέλος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αύριο στη 1μ.μ., θα υπογράψει με τον κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, Πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.), με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος της ενδοσχολικής βίας και την προώθηση εκδηλώσεων και δράσεων για την αντιμετώπισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου