Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Η ΑΣΠΙΡΙΝΗ ...ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΥΠΕΡΦΑΡΜΑΚΟ... (Μια ασπιρίνη την ημέρα κάνει το γιατρό πέρα... οΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΤΗ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ; Διότι απλά θα τους κοπεί η πελατεία!..Το επισημαίνουμε μετά πολλής γνώσεως...


H ΚΑΡΔΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΠΡΙΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ "ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ"

altΤι δείχνει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Μια επερχόμενη «αιφνίδια» καρδιακή ανακοπή τελικά δεν είναι και τόσο ξαφνική υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
«Αναζητούμε τρόπους ώστε να αναγνωρίσουμε τους “Tim Russerts” και “Jim Gandolfinis” (ο πρώτος είναι αμερικανός δημοσιογράφος και ο δεύτερος ηθοποιός που πέθαναν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή), δηλαδή μεσήλικες άνδρες που πέφτουν ξαφνικά νεκροί και δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για το λόγο που συμβαίνει αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Sumeet Chugh διευθυντής του τμήματος Γενωμικής στην Καρδιολογία στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο Cedars –Sinai στο Λος Άντζελες.


Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία ανδρών 35-65 ετών. Ανάμεσα στους 567 άνδρες που υπέστησαν αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 53% είχαν προειδοποιητικά συμπτώματα: το 56% είχαν πόνο στο στήθος, το 13% δύσπνοια, και το 4% ζάλη, λιποθυμίες και αίσθημα παλμών. Το 80% αυτών των συμπτωμάτων συνέβησαν μεταξύ 4 εβδομάδων και μίας ώρας πριν την καρδιακή ανακοπή σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επομένως η καρδιά στέλνει ανησυχητικά προειδοποιητικά σημάδια ακόμη και ένα μήνα πριν από ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα δεν πρέπει να τα αγνοούμε αλλά να απευθυνόμαστε στον ειδικό.

Το timing της ασπιρίνης

Άλλη μια έρευνα για την ώρα λήψης της ασπιρίνης - που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Ντάλας – έχει ενδιαφέρον. Είναι γνωστό ότι η λήψη της ασπιρίνης συστήνεται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού, επειδή έχει την ιδιότητα να διαλύει τους θρόμβους του αίματος.

Οι ολλανδοί ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Leiden παρακολούθησαν 300 εμφραγματίες που λάμβαναν ασπιρίνη για την αποφυγή ενός δεύτερου εμφράγματος. Επί τρεις μήνες οι μισοί έπαιρναν 100mg ασπιρίνης μόλις ξυπνούσαν και οι άλλοι μισοί το βράδυ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η ασπιρίνη λαμβάνεται το βράδυ φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη καρδιοπροστατευτική δράση σε σχέση με τη λήψη της το πρωί, γεγονός που αποδίδεται στο ότι μειώνει την δραστηριότητα των αιμοπεταλίων που οδηγούν στη δημιουργία θρόμβων.

Αν και η έρευνα θεωρείται προκαταρκτική, εντούτοις το θέμα που θίγει – η ώρα λήψης της ασπιρίνης – δεν έχει μελετηθεί εκτενώς και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου