Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ:



ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ κ.ΑΝΘΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ "ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ"

Σας δίνουμε το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Άνθιμο από την πρόσφατη συνέντευξη στη γνωστή εκπομπή του κ. Ιγνατίου. Εμπεριέχει πολλά που μάλλον αγνοούνται:

AΝΑΓΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» ΓΙΑ ΘΡΑΚΗ
Ο Ιεράρχης της Αλεξανδρούπολης μίλησε για τις  θλιβερές συνθήκες  ως και θανάτων λαθρομεταναστών, έχοντας υπάρξει ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας,  στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον Έβρο και για τις ευθύνες που φέρει τα τελευταία 15 χρόνια  η  «Κεντρική  Εξουσία των Αθηνών», όπως είπε, επειδή όπως καταγγέλλει  κώφευε, απέναντι στους ακρίτες που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου,
όταν προσπαθούσαν τόσα χρόνια να αφυπνίσουν την Αθήνα για τις επερχόμενες εξελίξεις που βιώνουμε σήμερα, με συνεπακόλουθο την έκρηξη της ένθεν-κακείθεν βίας. Με σαφή, τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό λόγο, κατέθεσε τη γνώση και την εμπειρία του υποδεικνύοντας ως  διέξοδο Εθνικής ανάκαμψης την διαφύλαξη, ενίσχυση και συνεργασία όλων των Θεσμικών Φορέων του τόπου Πολιτείας και Εκκλησίας,  στη χάραξη  «Εθνικής Στρατηγικής για τη Θράκη» και στην ανάδειξή της στην διεθνοπολιτική σκακιέρα, ως νευραλγικού κόμβου ενεργειακής ανάπτυξης και σταυροδρόμι, από αρχαιοτάτων χρόνων, λαών με κοινό  ιστορικό, θρησκευτικό και Βυζαντινό πολιτιστικό υπόβαθρο. Η ανάδειξη των «κοινών ριζών», της ενότητας της πολιτιστικής καταγωγής, της κουλτούρας μεταξύ των λαών των γειτνιαζόντων σύγχρονων κρατών της Βαλκανικής, που είχαν κοινή πορεία ιστορική και κοινή θρησκευτική και πνευματική κληρονομιά, πριν και κατά τη διάρκεια των  διαδοχικών μεταβάσεων της εξέλιξης του Πολιτισμού της Θράκης (από την Αρχαία Ελληνική εποχή, στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και μεταγενέστερα, στο πέρασμα προς τον Βυζαντινό Πολιτισμό) είναι -όπως υποστήριξε- «η κοινή συνισταμένη των Βαλκανικών κρατών, που μπορεί να αποτελέσει τα γερά θεμέλια οικοδομής σχέσεων αμοιβαιότητας αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και διακρατικής συνεργασίας, εδραιώνοντας την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη στην λεγόμενη «πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων»! Έτσι επιτυγχάνεται  ταυτόχρονα η διασφάλιση της διακρατικής σταθερότητας. Είπε δε χαρακτηριστικά:
«Τα Βαλκάνια είναι κέντρο, εμείς τα βλέπουμε ως κέντρο και κόμβο, με κοινές ρίζες, και ραγδαία αναπτυσσόμενες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσικών και Γερμανικών Εταιριών ενώ και ο Τουρισμός αναπτύσσεται ιδιαιτέρως μεταξύ των κρατών μας. Και από την Τουρκία αναπτύσσεται ταχέως στην περιοχή. Με τις υπάρχουσες συνθήκες αν τα σύνορα των κρατών τυχόν πάψουν να υπάρχουν, μήπως πρέπει  να δούμε σοβαρά και να αναδείξουμε τι μας συνδέει με τους άλλους λαούς και τα κράτη και τι εκείνους με μας; Ένα απ’ αυτά είναι και ο Βυζαντινός Πολιτισμός που σήμερα οι Νεοέλληνες λοιδορούν. Αναρωτηθήκαμε όλοι όμως πολύ σοβαρά,  «γιατί στις χώρες της Βαλκανικής υπάρχουν ακόμη ταμπέλες που δείχνουν ακόμη και σήμερα τη διαδρομή προς Κωνσταντινούπολη αποκαλώντας τη στα σλαβικά «Βασιλεύουσα»; Για να δούμε και να το καταλάβουν και οι γείτονες μας  Αλβανοί , «γιατί» έχουν κι εκείνοι κοινό με μας δικέφαλο αετό σε κόκκινο φόντο,   και γιατί οι Βούλγαροι βρίσκουν αρχαιοελληνικές επιγραφές και Θρακικά μνημεία στα σπλάχνα της χώρας τους; Μήπως επειδή έχουμε  κοινές καταβολές  και βιώματα πολιτιστικά εκτός από Θρησκευτικά που πρέπει να αναδειχθούν και να ενισχυθούν; Μήπως γιατί το ελληνικό πνεύμα δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει σύνορα, πόσο μάλλον στα Βαλκάνια και αν αυτά πάψουν κάποια στιγμή να υπάρχουν;»
Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ & Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΣ
Mε αφορμή τον «παρεξηγημένο»   Βυζαντινό Πολιτισμό, που όπως είπε ο Ιεράρχης πολλοί ταυτίζουν μόνο «με μηχανορραφίες αδικώντας τον κατάφωρα, αν και οι μηχανορραφίες», όπως σχολίασε σκωπτικά, «και αυτές δείγμα ευφυΐας υπήρξαν», ο ίδιος επισήμανε:  «Ενώ στις μέρες μας  οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων,  διδάσκονται τεχνικές «Βυζαντινής Στρατηγικής» στις Πολεμικές Σχολές των ΗΠΑ, εμείς στην Ελλάδα απαξιώνουμε το Βυζάντιο και το ελεεινολογούμε» γεγονός που όπως είπε τον στεναχωρεί, γιατί παραβιάζει την Ιστορική Αλήθεια, την οποίαν ανέδειξε και η παγκοσμίου φήμης Βυζαντινολόγος Πρόεδρος του Ιστορικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Σορβώνης κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ,  αναφερόμενη στο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας και παλαιότερο όλων, ιστορικό Μνημείο της Θράκης, που ήταν και το κέντρο του Θρακικού Ελληνισμού: Στο Μοναστήρι και «Ναό της Κοσμοσώτειρας Παναγίας» στις Φέρρες, το οποίο υπήρξε και το Μαυσωλείο της Αυτοκρατορικής Δυναστείας των Κομνηνών με δικό του υδραγωγείο, και τεράστια υποδομή. Εξάλλου, όπως υπογράμμισε ο κ. Άνθιμος, «ακόμη και η Τουρκία σήμερα αρχίζει να συντηρεί Βυζαντινούς Ναούς ως μνημεία και ως τουριστικούς προορισμούς και με εντολή του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, οι πολιτειακοί και δημοτικοί φορείς της Γείτονος, επιζητούν να αναδείξουν, τις Βυζαντινές ρίζες και καταβολές της σύγχρονης Τουρκίας, προκειμένου να αποδείξουν πως η χώρα έχει Ευρωπαϊκό έρεισμα. Σκεφτείτε», πρόσθεσε ο Ιεράρχης, «ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει πει δημοσίως «εμείς είμαστε βυζαντινοί»! Την ίδια ώρα, εμείς οι Έλληνες λοιδορούμε και απεμπολούμε οικειοθελώς την Ιστορική και Πολιτιστική μας αυτή μνήμη και κληρονομιά. Όμως και σε μας στην Ελλάδα μήπως δεν υπάρχουν παντού σωματεία και σύλλογοί που μιλούν για «Αλησμόνητες πατρίδες;»
- See more at: http://imalex.gr/7D3BC1E1.el.aspx#sthash.bso9HukO.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου