Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ιερατική παρέμβαση εκ των άνω;

  • Από  neoskosmos-ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Ιερατική παρέμβαση εκ των άνω;ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ... ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΊΚΑ!
Η Μαρία Μπακοπούλου πήγε στο VCAT κατηγορώντας το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για φυλετική διάκριση, δεν δικαιώθηκε, αλλά δεν το βάζει κάτω!
Το διαιτητικό δικαστήριο VCAT της Βικτώριας δεν κατάφερε τελικά να δώσει τέλος στη διένεξη μεταξύ του Συμβουλίου της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Mildura και της ομογενούς, επίσης από την Mildura, Μαρίας Μπακοπούλου.
 Η κ. Μπακοπούλου είχε καταθέσει μήνυση κατά του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Ενορίας επειδή όταν προσπάθησε να γίνει μέλος αυτού, τα μέλη του απέρριψαν την αίτησή της και όπως η ίδια πρέσβευε αυτό το έκαναν επειδή ήταν γένους θηλυκού. Το δικαστήριο αρνήθηκε να αποφανθεί αν η κ. Μπακοπούλου έπεσε θύμα ρατσιστικής διάκρισης λόγω του φύλου της. Όπως αναφέρεται στην απόφασή του τα νομικά πλαίσια τα οποία είχε στη διάθεσή του και εντός των οποίων εξέτασε την υπόθεση δεν του επέτρεπαν να γνωμοδοτήσει. Όπως απεφάνθη το διαιτητικό δικαστήριο σύμφωνα με την Παράγραφο S4 του Νόμου Ίσων Ευκαιριών του 2012, η Ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και κατ' επέκταση και το εκκλησιαστικό συμβούλιο που την διαχειρίζεται, δεν θεωρείται λέσχη γιατί δεν έχει άδεια διάθεσης αλκοόλ οπότε το VCAT δεν μπορούσε να αποφασίσει εντός του συγκεκριμένου πλαισίου.
Το θέμα όμως δεν φαίνεται να έχει λήξει για την Μαρία Μπακοπούλου που μιλώντας στο «Νέο Κόσμο» λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωνε αποφασισμένη να αλλάξει το status quo στο εκκλησιαστικό συμβούλιο που μέχρι σήμερα και από τη δημιουργία του το 1966 έχει ως οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του μόνο άντρες. «Δεν κατάφερα να δικαιωθώ όχι επειδή δεν είχα δίκιο αλλά επειδή η Ενορία δεν έχει άδεια διάθεσης αλκοόλ και δεν πληροί τα κριτήρια που καθορίζουν μία ομάδα ως λέσχη. Είμαι πολύ απογοητευμένη με την απόφαση αλλά δεν πρόκειται να το βάλω κάτω. Θα ερευνήσω τις επιλογές που έχω και θα πράξω ανάλογα».
Στη μήνυση που κατέθεσε η κ. Μπακοπούλου στο δικαστήριο συμπεριλαμβάνονταν και δηλώσεις του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δέρβης κ.κ. Ιεζεκιήλ, αλλά και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, που ξεκαθαρίζουν ότι η συμμετοχή της κ. Μαρίας Μπακοπούλου στο εκκλησιαστικό συμβούλιο είναι απολύτως αποδεκτή, αλλά και επιθυμητή από την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Μάλιστα, στη γραπτή του δήλωση στο VCAT ο Επίσκοπος κ. Ιάκωβος, αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στυλιανός, ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις διαχείρισης της οικονομικών των Ενοριών και δη σε εκκλησιαστικά συμβούλια.
«Σεβόμαστε την αυτονομία της Ενορίας, έχει το καταστατικό της και τους κανόνες λειτουργίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να λυθεί η συγκεκριμένη διένεξη. Δεν κατάφερα ακόμα να μιλήσω με την κ. Μπακοπούλου, κάτι που θα κάνω εντός των επομένων ημερών και στην συνέχεια θα πράξουμε ανάλογα. Δεν έχουμε πάρει ακόμα καμία απόφαση να επέμβουμε» ανέφερε στο «Νέο Κόσμο» ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιάκωβος.
Ο Επίσκοπος πρόσθεσε, επίσης, ότι «η θέση της Αρχιεπισκοπής όσον αφορά τη συμμετοχή γυναικών στα εκκλησιαστικά συμβούλια παραμένει η ίδια και όπως ακριβώς κατατέθηκε στο VCAT.Ήδη στο εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ενορίας Αγ. Αναργύρων υπάρχουν δύο γυναίκες-μέλη ενώ στο συμβούλιο της Ενορίας Αγ. Σπυρίδωνα στο Σίδνεϊ, η πρόεδρος είναι γυναίκα.Είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε μέλους της εκκλησίας μας να συμμετάσχει στο εκκλησιαστικό συμβούλιο και αυτό το τονίζω» κατέληξε ο Επίσκοπος Ιάκωβος.
Αυτή τη στιγμή το εκκλησιαστικό συμβούλιο Ευαγγελισμού Θεοτόκου Mildura αποτελείται από εφτά μέλη, και αυτός που το εκπροσώπησε στο διαιτητικό δικαστήριο ήταν ο κ. Βασίλης Σταματίου.
Η κ. Μπακοπούλου ανέφερε στην καταγγελία της ότι ο κ. Σταματίου ήταν αυτός που της είπε τηλεφωνικώς ότι ο λόγος για τον οποίο τελικά δεν κατάφερε να γίνει μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου ήταν το ότι ήταν γυναίκα και ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει μέσω της Φιλοπτώχου. Ο κ. Σταματίου αρνήθηκε ότι είχε αυτήν τη συνομιλία με την κ. Μπακοπούλου. Ο «Νέος Κόσμος» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Σταματίου αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου