Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ..ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΥΜΕ...

Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή. Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών;

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Παρασκευή... ​Κατά την παράδοση είναι η Αγία στην οποία προσεύχονται όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μάτια τους.
Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή. Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών; Ποιο ήταν όμως το γεγονός εκείνο στη ζωή της που ταύτισε την Αγία με τα μάτια και τα προβλήματα τους;
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, γεννήθηκε στη Ρώμη το 117μ.Χ. Οι γονείς της ήταν Χριστιανοί . Σε κάποιες καταγεγραμμένες βιογραφίες της, αναφέρεται πως οι γονείς της την ονόμασαν Παρασκευή γιατί γεννήθηκε εκείνη τη μέρα.
Παρά το γεγονός πως εκείνη την εποχή δεν ήταν ότι πιο εύκολο να ακολουθεί κάποιος την «νέα θρησκεία», οι γονείς της την ανέθρεψαν με βάση την χριστιανική διδασκαλία.

Όταν εκείνοι έφυγαν από τη ζωή, η νεαρή τότε Παρασκευή, πούλησε όλη την περιουσία της για να την διανείμει στους Χριστιανούς που ζούσαν στην περιοχή.
Λέγεται πως η ίδια ακολούθησε ομάδες ιεραποστόλων που κήρυτταν τον Χριστιανισμό στους ειδωλολάτρες της εποχής, κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη της.
Η Παρασκευή οδηγήθηκε ενώπιον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την δράση της.
Εκεί αφού και η ίδια παραδέχθηκε πως δεν ακολουθεί την επίσημη θρησκεία αλλά την χριστιανική, της ζητήθηκε να δηλώσει άρνηση και να επιστρέψει στην θρησκεία των ειδώλων. Η Παρασκευή αρνήθηκε κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να υποστεί μια σειρά από σκληρά βασανιστήρια, από τα οποία παραδόξως έβγαινε αλώβητη.
Η Αγία Παρασκευή και τα μάτια
Ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν αυτό της πυρακτωμένης περικεφαλαίας. Της τοποθέτησαν δηλαδή στο κεφάλι μια περικεφαλαία την οποία προηγουμένως είχαν πυρακτώσει. Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα βασανιστήρια εκείνης της εποχής που είχε σαν αποτέλεσμα αργό και βασανιστικό θάνατο.
Σύμφωνα με τους βιογράφους της, η Παρασκευή δεν έπαθε το παραμικρό. Επόμενη κίνηση ήταν να την ρίξουν σε ένα καζάνι όπου έβραζε πίσσα.
Κι όμως, η νεαρή κοπέλα βγήκε χωρίς κανένα έγκαυμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εντυπωσιαστεί τόσο ο Αυτοκράτορας που θεωρώντας ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά, ζήτησε να ρίξουν πάνω του πίσσα για να διαπιστώσει και ο ίδιος.
Κάποιες σταγόνες πίσσας έπεσαν στα μάτια του με αποτέλεσμα ο ίδιος να τυφλωθεί επιτόπου. Την ίδια στιγμή, έχοντας πεισθεί με τον πλέον επώδυνο τρόπο πως η Παρασκευή πέρασε πράγματι το μαρτύριο χωρίς να πάθει κάτι, ο Αυτοκράτορας ζήτησε να ακολουθήσει κι εκείνος την χριστιανική πίστη.
Τότε η Παρασκευή προσευχήθηκε στον Θεό και κατά την βιογραφία της, τα μάτια του αυτοκράτορα γιατρεύτηκαν. Με βάση αυτήν την αναφορά στον βίο της, οι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο και ειδικά οι Ορθόδοξοι Έλληνες θεωρούν την Αγία Παρασκευή προστάτιδα των ματιών.
Γι αυτό και τα περισσότερα τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα στις εικόνες της είναι χρυσά ή ασημένια μάτια.
Η Παρασκευή θανατώθηκε δι' αποκεφαλισμού.



ΚΑΙ ...ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΦΙΛΉ ΑΓΙΑ....

Έκλεβε τα τάματα και τα πουλούσε στην Αλβανία

Στην Αλβανία πουλούσε τα τάματα που έκλεβε
 από τις εικόνες Ιερών Μονών της Καστοριάς
 ένας 37χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του 
οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα,
 ο 37χρονος αφαίρεσε τον Ιούνιο διάφορα 
τάματα από τις εικόνες της Ιερής Μονής
 Αγίας Παρασκευής Βασιλειάδας Καστοριάς 
και της Ιερής Μονής Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς.


Τα κλοπιμαία πουλήθηκαν στην Αλβανία έναντι του χρηματικού ποσού
 των 1.600 ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη του 37χρονου, 
πριν από δύο ημέρες, διότι διέρρηξε τα παγκάρια της Ιερής 
Μονής Αγίας Παρασκευής στη Βασιλειάδα αφαιρώντας περίπου 
900 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου