Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014


Η ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ "ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ"
ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html
19ον-Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ- ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕΝ..ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙ ΥΓΕΙΑΣ..

Εδώ και πολλά χρόνια η ιατρική έχει μπει στο Αρχιπέλαγος της τεχνολογίας. Εκπληκτικές τεχνολογικές-μηχανικές εξελίξεις έχουν μεταμορφώσει το ρόλο του παραδοσιακού γιατρού.Τώρα αν αυτό είναι καλύτερο ή όχι, είναι αλλού παπά Ευαγγέλιο και σηκώνει πολύ συζήτηση. Το βέβαιο είναι ότι ο ασθενής έχει γίνει πλέον μπαλάκι στα χέρια των ιατρών..μέχρις ότου βγάλουν την τελική διάγνωση. Ο ένας σε στέλνει στον άλλον κι ο άλλος σε άλλον …Η φάμπρικα καλά κρατάει και θα γιγαντώνεται όσο η φοβία –φυσιολογική από μια μεριά, αν και τεχνική, πλασματική-
Οι μικροβιολογικές-βιολογικές εξετάσεις είναι στην ημερησία διάταξη, έχουν καταντήσει σαν το κομποσκοίνι του καλόγερου.Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και σήμερα μέσα σε ελάχιστη ώρα έχεις μια γενική εικόνα για την κατάσταση του πολύπλοκου ανθρώπινου οργανισμού…Με λίγες σταγόνες αίματος ή ούρων ο μικροβιολόγος με τις υπερσύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές του, σου δίνει ένα χαρτί με νούμερα κι άλλα αραβουργήματα που ελάχιστοι από μας κατανοούν τη σημασία τους…Ο γιατρός που σου έστειλε στον μικροβιολόγο συνήθως δεν είναι ικανοποιημένος και με πολύ …εγκληματική σοβαρότητα συνεχίζει να σε τρομοκρατεί:

Ζητάει να κάνεις πρόσθετες εξετάσεις …Ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες κι ότι άλλο του κατέβει… Αυτές οι πάσες κατά κανόνα γίνονται με μίζα … Η λεγόμενη κατεύθυνση της συνταγής πάει σύννεφο… ΄Ενα τεράστιο κύκλωμα –ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ-κινητοποιείται… προκειμένου να γίνει ασφαλής διάγνωση από τι πάσχεις! Κι αν πάσχεις, τότε αρχίζει η περιπέτεια της θεραπείας…Η φαρμακοληψία στη Ελλάδα έχει παγκσμια πρωτιά. Το ίδιο οι ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα…Ο νοών νοήτω
Στο κεφάλαιο αυτό θα σας μιλήσω για τη δημοφιλή χοληστερίνη και τα επαχθή τρομοκρατικά τριγλυκερίδια! Υπάρχουν ωστόσο σοβαροί γιατροί με διεθνές κύρος που θεωρούν φάρσα ή μηθεύματα τα περι χοληστερίνης … Μια φάρσα όμως που αξιοποιούν κερδοφόρα φαρμακοβιομηχανίες ακόμη και φάμπρικες τροφίμων που λένε ότι το ταδε βουτυράκι… μειώνει τη χοληστερίνη..
Κανείς όμως δεν σας λέει για ροφήματα από γνωστά βότανα πως κυριολεκτικά ρίχνουν στο άψε- σβήσε τους δυο αυτούς “εχθρούς “ σε εισαγωγικά της υγείας μας…Υπάρχουν πράγματι πολλοί μύθοι της μόδας για την υγεία μας που τεχνηέντως μας καθιστούν πελάτες εκείνων που θησαυρίζουν.σε βάρος της νοημοσύνης μας… Για να έχουμε αλώβητη νοημοσύνη, χρειάζεται πρώτιστα να έχουμε νιονιό και γνώση… και προ παντός να μην σκιαζόμαστε… Ο φόβος μας είναι πηγή πλουτισμού για πολλούς και κυρίως των φαρμακοβιομηχάνων… κι άλλων τσαρλατάνων.
Ότι γράφω εδώ το έχω περάσει από κόσκινο. και δοκιμασία στο πετσί μου ή σε γνωστούς μου. Φυσικά πάντα να έχουμε κατά νού: Πέρα από τις γενικότητες κάθε ανθρώπινος οργανισμός έχει τους δικούς του κανόνες κι αντιδρά διαφορετικά.Κοντολογής το βιομηχανικό φάρμακο ή το ματζούνι που κάνει καλό σε μένα συχνά δεν ωφελεί τον άλλον…Πάντως τα βότανα σε γενικές γραμμές δεν δημιουργούν παρενέργειες. Και μ΄αυτή την ασφάλεια προχωρώ στα πειράματά κι ενίοτε μάλιστα προκλητικά.Αφού διαπιστώσω το θετικό αποτέλεσμα ενός βοτάνου και υποπτευόμενος την αιτία της πάθησης, επιστρέφω και την προκαλώ με όλα τα αντίθετα που ξέρω ότι την επιδεινώνουν .. Κι εδώ προκύπτουν συναρπαστικά συμπεράσματα, σπαρταριστά!
Τέλος πάντων διαβάστε πιο κάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τριγλυκερίδια και χοληστερίνες…




Τριγλυκερίδια τι είναι και πως θα τα μειώσουμε με απλές διατροφικές αλλαγές!


Τριγλυκερίδια: πώς επηρεάζουν την υγεία μας;
Αν δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στηναρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερίνη, πρέπει να ξεκινήσετε να προσέχετε και τα τριγλυκερίδιά σας.
Τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων, ένας τύπος λίπους (λιπιδίων) στο αίμα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η διαμόρφωση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αλλά ας αρχίσουμε από τα βασικά.
Τι είναι τα τριγλυκερίδια;
Πρόκειται για έναν τύπο λιπιδίων, που βρίσκονται στο αίμα. Όταν καταναλώνετε τροφές, το σώμα μετατρέπει τις θερμίδες που δε χρειάζεται σε τριγλυκερίδια, τα οποία με τη σειρά τους αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα. Στη συνέχεια, οι ορμόνες, απελευθερώνουν τα τριγλυκερίδια, χρησιμοποιώντας τα ως ενέργεια, την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μεταξύ των γευμάτων.
Αν λαμβάνετε συνήθως περισσότερες θερμίδες από όσες «καίτε», ιδιαίτερα μάλιστα αν πρόκειται για τις λεγόμενες «εύκολες» θερμίδες, δηλαδή τα λίπη και τους υδατάνθρακες, τότε ενδεχομένως έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (υπερτριγλυκεριδαιμία).
Ποια επίπεδα είναι φυσιολογικά;
Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να σας αποκαλύψει τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται τα τριγλυκερίδιά σας. Υπάρχουν ωστόσο, τέσσερις διαβαθμίσεις:
  • Φυσιολογικά: όταν τα τριγλυκερίδιά σας είναι χαμηλότερα από 150 mg/dL
  • Οριακά υψηλά: 150 με 199 mg/dL
  • Υψηλά: 200 με 499 mg/dL
  • Πολύ υψηλά: 500 mg/dL και πάνω.
Οι γιατροί συστήνουν ωστόσο, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων να μην υπερβαίνουν τα 100 mg/dL. Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν είναι ανέφικτος. Οι καθημερινές μικρές αλλαγές στον τρόπο διατροφής είναι σύμμαχός σας στην προσπάθεια να «ρίξετε» τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων;

Τα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη είναι διαφορετικά είδη λιπιδίων, που κυκλοφορούν στο αίμα.
Τα τριγλυκερίδια αποθηκεύουν τις άχρηστες θερμίδες και παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια, ενώ η χοληστερίνη χρησιμοποιείται για να «χτίζει» ο οργανισμός τα κύτταρα και ορισμένες ορμόνες.

Επειδή όμως, και οι δύο αυτοί τύποι λιπιδίων δε διαλύονται στο αίμα, κυκλοφορούν στον οργανισμό με τη βοήθεια των πρωτεϊνών, που μεταφέρουν τα λιπίδια (λιποπρωτεΐνες).
Γιατί είναι σημαντική η μέτρησή τους;
Αν και ο τρόπος με τον οποίο δρουν είναι ασαφής, τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορούν να συμβάλλουν στη σκλήρυνση των αρτηριών ή την πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών (αρτηριοσκλήρωση), καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.
Τα υψηλά τριγλυκερίδια συχνά είναι ενδείξεις άλλων προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων (εκτός των καρδιολογικών και εγκεφαλικών περιστατικών), ηπαχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα συνθηκών, που περιλαμβάνει πάρα πολύ λίπος γύρω από τη μέση, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, υψηλό σάκχαρο του αίματος και ανώμαλα επίπεδα χοληστερόλης.

Ορισμένες φορές ωστόσο, τα υψηλά τριγλυκερίδια είναι μία προειδοποίηση για ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης τουθυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός), ασθένειες ήπατος ή νεφρών ή ακόμα και σπάνιες κληρονομικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός κάποιου ανθρώπου μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια.
Βέβαια, οι υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια ενδέχεται να είναι και παρενέργεια από φαρμακευτικές αγωγές, όπως είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, τα διουρητικά, τα στεροειδή, συγκεκριμένα αντικαρκινικά φάρμακα κ.λπ.
Ποιά είναι η ιδανική μέθοδος για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια;
Η φράση- κλειδί για να επανέλθουν ή να διατηρηθούν οι τιμές των τριγλυκεριδίων σας σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ο «υγιεινός τρόπος ζωής».
Χάστε βάρος: Αν είστε υπέρβαρος, χάνοντας τα περιττά κιλά, μειώνετε αυτόματα και τις τιμές των τριγλυκεριδίων σας. Ενεργοποιήστε τον εαυτό σας και θα δείτε ότι έστω και ελάχιστα κιλά, μπορούν να σας ανταμείψουν με καλύτερη υγεία και περισσότερη ενέργεια.
Προσοχή στις θερμίδες: Να θυμάστε πως οι έξτρα θερμίδες μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται ως λίπος. Μειώστε τις «κακές» θερμίδες και απαλλαγείτε από τα υψηλά τριγλυκερίδια.
Αποφύγετε τα ζαχαρούχα προϊόντα: Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως είναι η ζάχαρηκαι τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι, μπορούν να αυξήσουν εύκολα τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας.
Δες: Τι προκαλούν η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι.
Περιορίστε τη χοληστερόλη: Λιγότερα από 300 mg χοληστερόλης την ημέρα (200 mg εάν πάσχετε από καρδιακά νοσήματα) θεωρείται από τους ειδικούς ιδανικό ποσοστό. Αποφύγετε τις συσσωρευμένες πηγές χοληστερίνης, όπως είναι τα κρέατα με κορεσμένα λίπη, τους κρόκους των αυγών και τα μη αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επιλέξτε τα υγιεινά λίπη: Ανταλλάξτε τα κορεσμένα λιπαρά των κρεάτων με τα υγιή λίπη, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια.
Κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα (π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, πέστροφα, τσιπούρα).
Δες: Ω3 (Λιπαρά οξέα), Σύμμαχος για την καρδιά - 5 φυτικές πηγές που θα τα αυξήσουν!
ω-3 «βόμβες» υγείας!
Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά!


Εξαλείψτε τα «κρυφά» λίπη: Πολλά προϊόντα, ιδιαίτερα τα έτοιμα, όπως είναι τα τηγανητά, αλλά και τα μπισκότα και διάφορα αρτοσκευάσματα, περιέχουν «κρυφά» λιπαρά που δεν αναγράφονται στην ετικέτα. Ένα κόλπο για να τα αναγνωρίζετε είναι, όταν στην ετικέτα αναφέρεται ότι το προϊόν περιέχει μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά.
Δες: Διάβασε τις ετικέτες σωστά...
Αύξηση στην πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως.
Δες: Αυξήστε τις φυτικές ίνες με 10 τροφές.Τροφές Ολικής Αλέσεως: 5 λόγοι να τις αγαπήσεις!
Περιορίστε το αλκοόλ: Το αλκοόλ έχει υψηλή θερμιδική αξία και ζάχαρη και είναι ένα από τα βασικά «συστατικά» των τριγλυκεριδίων. Ακόμη και μικρές ποσότητες, μπορούν αυξήσουν τα τριγλυκερίδια εύκολα και γρήγορα.
Ασκηθείτε: Τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικής άσκησης τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, είναι ικανά να σας προστατεύσουν. Η τακτική άσκηση ενισχύει την «καλή» χοληστερίνη και μειώνει σημαντικά την «κακή» και τα τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή λίπους που βρίσκεται στις φυτικές και ζωικές τροφές, το σώμα και το αίμα.
Τις περισσότερες φορές δημιουργούνται από τη συσσώρευση επιπλέον θερμίδων που λαμβάνει ο οργανισμός από τις τροφές, οι οποίες συσσωρεύονται με τη μορφή λίπους.
    Σε συνδυασμό με τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι διατροφικές αλλαγές, αφού μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μέχρι και 20%.
    Το είδα: www.clickatlife.gr

    Χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και αθηρωμάτωση

    Η αποφρακτική αγγειοπάθεια είναι σοβαρή νόσος του αρτηριακού τοιχώματος, που προκαλεί αλλοιώσεις του τοιχώματος ορισμένων αρτηριών και διαταραχή στην αιμάτωση του οργάνου, το οποίο αυτές αρδεύουν. Το σημαντικότερο αίτιο της αποφρακτικής αγγειοπάθειας είναι η αθηρωμάτωση, η οποία αποτελεί σήμερα το πρώτο αίτιο θανάτων και σοβαρής αναπηρίας στον ανεπτυγμένο κόσμο.
    Το τοίχωμα της αρτηρίας αποφράσσεται από τα λιπίδια, τα οποία υφίστανται δομικές τροποποιήσεις, ενώ παράλληλα συρρέουν λευκοκύτταρα από το αίμα και φλεγμονώδεις παράγοντες.
    Βασικό ρόλο στην έναρξη και εξέλιξη της διαδικασίας έχει η κακή χοληστερόλη LDL.
    Προοδευτικώς αναπτύσσονται ινώδεις αλλοιώσεις και το τοίχωμα της αρτηρίας γίνεται πιο σκληρό, αναπτύσσεται δηλαδή αθηροσκλήρυνση.
    Η αθηρωμάτωση, προσβάλλει διάφορες περιοχές του αρτηριακού συστήματος και διαταραχή στην αιμάτωση του οργάνου, το οποίο αυτές αρδεύουν, φαινόμενο που συχνά γίνεται σιωπηλά, χωρίς συμπτώματα.
    Το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι η αιφνίδια σοβαρή ανεπάρκεια ενός ζωτικού οργάνου που η παθολογική αρτηρία τροφοδοτεί.
    Απόφραξη καρδιακών αγγείων οδηγεί σε στεφανιαία καρδιακή νόσο, απόφραξη εγκεφαλικών αγγείων οδηγεί σε εγκεφαλικό, απόφραξη αγγείων στα κάτω άκρα μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα του ποδιού, που να απαιτεί ακρωτηριασμό, απόφραξη των νεφρικών αρτηριών σε νεφρική νόσο.
    Ο χρόνος και η κακή κληρονομικότητα είναι οι βασικότεροι από τους μη επανορθώσιμους παράγοντες που ενέχονται στην διαδικασία της αθηροσκλήρυνσης. Οι γυναίκες προ της εμμηνοπαύσεως, διαθέτουν κάποια προστασία έναντι της αρτηριοσκλήρυνσης, εξαιτίας σύνθετων ορμονικών παραγόντων.
    Ο χρόνος προκαλεί κόπωση των αμυντικών βιολογικών συστημάτων, με συνέπεια οι φθορές στις αρτηρίες και η εναπόθεση λιπιδίων να καθίστανται προοδευτικά αναπόφευκτες και η αθηρωμάτωση είναι βασικό χαρακτηριστικό της γήρανσης. Η χρονολογική ηλικία όμως που αναπτύσσεται το φαινόμενο διαφέρει από άτομο σε άτομο.
    Η κακή κληρονομικότητα προσδίδει μία ιδιαίτερη ευπάθεια στις βλαπτικές επιδράσεις των λιπιδίων.
    Ορισμένοι άνθρωποι είναι προνομιακά εφοδιασμένοι από τους προγόνους τους με ιδιαιτέρως ανθεκτικά αγγεία σε νοσήματα, στο κάπνισμα, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή στην φθορά του χρόνου.
    Η καλή ποιότητα του αιμοφόρου αγγείου, που αιματώνει επαρκώς τα ζωτικά όργανα, αποτελεί ένα βασικό συστατικό χαρακτηριστικό αρκετών ακμαίων υπεραιωνόβιων.
    Ο σημαντικότερος παράγοντας του περιβάλλοντος που επιταχύνει την αθηρωμάτωση είναι το κάπνισμα.
    Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η πλήρης αποχή από το παθητικό ή ενεργητικό κάπνισμα, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία της αθηρωμάτωσης, σημαντική προϋπόθεση επιβράδυνσης της βιολογικής γήρανσης.
    Οι τοξικές συνέπειες του καπνού, είναι σημαντικές λόγω της τοξικής βλάβης του καπνού σε όλο το αγγειακό σύστημα με συνέπεια στυτική δυσλειτουργία, ανεπάρκεια καρδιακών αγγείων, κακή κυκλοφορία αίματος στα άκρα. Οι καπνιστές άνδρες παρουσιάζουν σε νεαρότερες ηλικίες ανδρική ανικανότητα.
    Παρά την αυξανόμενη ενημέρωση του κοινού για τις βλαπτικές του συνέπειες , ο τερματισμός της εξάρτησης από τον καπνό δεν είναι εύκολος. Αυτό οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους:
    1. Ο καπνός βομβαρδίζει σιωπηλά το ανθρώπινο σώμα, με συνέπεια τα σοβαρά αποτελέσματα του καπνού να μην είναι εμφανή, πολλές φορές επί πολλά χρόνια.
    Πολλές φορές το πρώτο σύμπτωμα της βλάβης του τσιγάρου είναι το έμφραγμα, η στυτική ανεπάρκεια, ο καρκίνος του πνεύμονα.
    Ο καπνιστής δηλητηριάζεται αργά και σταθερά χωρίς να το καταλαβαίνει, για να πάρει εγκαίρως μέτρα.
    2.Η νικοτίνη, η ουσία που εισπνέεται με το κάπνισμα, αποδίδεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο και προκαλεί εθισμό.
    3. Το κάπνισμα αρχίζει σε νεαρές σχετικά ηλικίες και μάλιστα στην εφηβεία και προεφηβεία, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση μιας συνήθειας στην ηλικία που παγιώνεται ο χαρακτήρας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία εκρίζωσης αργότερα.
    Άλλοι παράγοντες που ενέχονται στην αθηροσκλήρυνση είναι η παχυσαρκία ήτοι ΒΜΙ ίσο ή μεγαλύτερο από 30kg/m2, η έλλειψη άσκησης, οι διαταραχές της γλυκόζης νηστείας, η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.
    Ορισμένα χρόνια νοσήματα, πρέπει να έχουν άριστη ιατρική αντιμετώπιση, διότι η κακή ρύθμιση προάγει την αθηρωμάτωση σε σημαντικό βαθμό:
    I. Η υψηλή χοληστερίνη: Η χοληστερόλη είναι μία ουσία, που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Στην δεκαετία 1980-1990, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες λεπτομερείς έρευνες για την χοληστερόλη και την σχέση της με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ιατροί έθεταν ως στόχο την τιμή 200mg/dl και χορηγούσαν δίαιτες σε κάθε άνθρωπο με τιμές μεγαλύτερες από το επίπεδο που προαναφέρθηκε. Όταν ένα άτομο είχε χοληστερόλη κάτω από 200mg/dl έσπευδαν να το καθησυχάσουν. Σήμερα όμως η επιστήμη της ιατρικής απέδειξε ότι και αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη. Η χοληστερόλη( ή χοληστερίνη όπως είναι ευρέως γνωστή) είναι απαραίτητη για την λειτουργία των κυττάρων μας και του εγκεφάλου. Το τμήμα της χοληστερόλης που ονομάζεται HDL, προστατεύει το αγγείο. Το τμήμα της χοληστερόλης που ονομάζεται LDL χοληστερόλη αντίθετα, βλάπτει τα αγγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των άκρων. O ιατρός κατά την εξέταση, θα αξιολογήσει εάν τα αγγεία ενός ατόμου έχουν προσβληθεί, ή εάν έχουν αυξημένη ευαισθησία. Η επανάσταση που έφερε η σύγχρονη επιστήμη της ιατρικής στην αντίληψη περί χοληστερόλης είναι ότι σε αντίθεση με άλλες εργαστηριακές μετρήσεις η φυσιολογική τιμή είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο ανάλογα με την κατάσταση των αγγείων του και ανάλογα με το εάν εντάσσεται η όχι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για αγγειακή πάθηση.
    II. Ο σακχαρώδης διαβήτης: Είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου, των λιπών και των πρωτεϊνών, όλων των βασικών δηλαδή υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην δομή και στις καύσεις του. Αυτή η υφιστάμενη γενικευμένη διαταραχή του μεταβολισμού, είναι εκείνη που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο αγγείο, με συνέπεια την προαγωγή της αρτηριοσκλήρυνσης. Στον διαβήτη ισχύει έστω και ένα από τα παρακάτω: Το σάκχαρο που μετράται στο αίμα προ της 9.00πμ και χωρίς το άτομο να έχει φάει εννέα ώρες προ της μέτρησης, είναι πάνω ή ίσον με 126mg/dl ακόμα και εάν δεν έχει κανένα σύμπτωμα, ή υπάρχουν συμπτώματα πολυδιψίας πολυουρίας απώλειας βάρους και σε τυχαία μέτρηση κατά την διάρκεια της ημέρας το σάκχαρο είναι μεγαλύτερο ή ίσον του 200mg/dl, ή δύο ώρες μετά την χορήγηση του υγρού κατά την διάρκεια μιας ειδικής δοκιμασίας που λέγεται δοκιμασία ανοχής γλυκόζης το μετρούμενο σάκχαρο είναι ίσον ή μεγαλύτερο του 200mg/dl.
    Οι μετρήσεις αυτές δεν αντανακλούν την συνολική βλάβη του μεταβολισμού, αλλά ένα τμήμα της που αφορά το σάκχαρο και αποτελούν εκτός από διαγνωστικά εργαλεία, ένα μόνο δείκτη της συνολικής δυσαρμονίας και συνήθως χρειάζονται επιβεβαίωση με δεύτερη μέτρηση.
    III. Το μεταβολικό σύνδρομο: Αποτελεί μία γενικευμένη μεταβολική δυσλειτουργία του οργανισμού και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη τριών τουλάχιστον χαρακτηριστικών από τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται παρακάτω πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί, διότι συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην επέκταση της αθηροσκλήρυνσης : Η κοιλιακή παχυσαρκία δηλαδή συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά, η άνοδος των τριγλυκεριδίων, η πτώση της «καλής» χοληστερόλης HDL, η διατήρηση μέσων τιμών αρτηριακής πιέσεως σε επίπεδα οριακά φυσιολογικά, η διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης.
    IV. Υπέρταση: Ένας άνθρωπος είναι υπερτασικός , όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της διαστολικής πίεσης («μικρή» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 90mmHg, όπως μετράται με ειδικά όργανα, τα πιεσόμετρα ή όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της συστολικής πίεσης(«μεγάλη» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 140mmHg. Σε περίπτωση πάσχοντος και από άλλο νόσημα, όπως διαβήτη, χοληστερόλης, καρδιακής ή νεφρικής παθήσεως, τα όρια αυτά είναι συχνά πιο αυστηρά. Η ελληνική τακτική της παρακολούθησης της πίεσης στο φαρμακείο σε περιπτώσεις ανθρώπων με πολλαπλά προβλήματα υγείας, είναι λανθασμένη, διότι τα κοινά όρια της πίεσης, πολλές φορές δεν ισχύουν για αυτά τα άτομα. Είναι σημαντικό το ετήσιο προληπτικό ιατρικό check up σας, να περιλαμβάνει την μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης από τον Ειδικευμένο Παθολόγο για την πρώιμη ανίχνευση της υπέρτασης, διότι συχνά η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα, για τον εξατομικευμένο καθορισμό των επιπέδων των πιέσεων που πρέπει να έχετε ανάλογα με την συνολική κατάσταση της υγείας σας, αλλά και για τον εντοπισμό των ατόμων, που ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν αργότερα υπέρταση.
    V. Παθολογικές διαταραχές λιπιδίων, κύρια του τύπου της παθολογικά χαμηλής καλής χοληστερόλης, αλλά και άλλου τύπου αιματολογικές παθολογικές διαταραχές οι οποίες αξιολογούνται εξατομικευμένα όπως η παθολογική αύξηση της LpA, της ομοκυστείνης και ορισμένων παραγόντων πήξης και δεικτών φλεγμονής.
    Μοσχοβάκη Αναστασία ,Ιατρός Ειδική Παθολόγος
    ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΤΑ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΊΔΙΑ…

    ΑΧΙΛΛΕΑ


    Ένα σημαντικό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το όποιο βότανο γενικώς είναι πολυθεραπευτικό… Έχουν πολλές ιδιότητες ευεργετικές για πολλές παθήσεις. Δεν ξέρουμε όμως –πλην εξαιρέσεων- ποιές από τις ιδιότητές του καταπολεμούν αποτελεσματικότερα και ποια πάθηση μας ενδιαφέρει.. Με μερικές δοκιμές θα το αντιληφθείτε… Στο κάτω της γραφής ένα τσαγάκι θα πιείτε…
    Ιδιότητες:
    ● Κολίτιδα
    ● Νευρικές γαστροπάθειες
    ● Λιπαρότητα (πλύσεις)
    ● Ρευματισμούς
    ● Μειώνει την πίεση του αίματος
    ● Αιμορροΐδες
    ● Κιρσούς
    ● Χοληστερίνη
    ● Τριγλυκερίδια
    Προετοιμασία:
    1 κουτάλια φαγητού αχιλλαία ζεματιούνται με 1 ποτήρι βραστό νερό σ’ ένα σκεπασμένο δοχείο, αφήνεται για 10-15 λεπτά και στραγγίζεται πριν από τη χρήση.
    Για πλύσεις προετοιμάζεται το παραπάνω τσάι πιο συμπυκνωμένο στη δόση 50-60 γρ. σ’ ένα λίτρο νερό.

    ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ



    Ιδιότητες:
    Δρα κατά της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
    ● Ανακουφίζει από το άσθμα
    ● Διεγείρει την πνευματική λειτουργία
    ● Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής και του έρπητα (κατάπλασμα)
    ● Για τις πέτρες στα νεφρά
    ● Ανακουφίζει τους πόνους της περιόδου και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
    ● Θεραπεύει το βήχα (σε συνδυασμό με μολόχα, λεμόνι και μέλι)
    ● Κατά των πονοκέφαλων
    ● Κατά της δυσκοιλιότητα
    ● Διευκολύνει τη έξοδο των πετρών της χοληδόχου
    ● Διεγείρει την αναπνοή και βελτιώνει την πέψη
    Προετοιμασία:
    1 - 2 κουταλιά φαγητού από λιναρόσπορο ρίχνεται σ’ ένα δοχείο όπου προστίθεται 1 ποτήρι νερό, το περιεχόμενο βράζεται για 5 - 10 λεπτά και μετά από ένα διάστημα το υγρό στραγγίζεται και πίνεται.
    Οι σπόροι του λιναρόσπορου μπορεί να παρθούν και ωμοί, στη δόση 1 – 2 κουτάλια φαγητού, μαζί με χυμό Μήλων, με σαλάτες ή με γιαούρτι, κατά τη διάρκεια της μέρας, ή το βράδυ πριν από τον ύπνο ενάντια στη δυσκοιλιότητα.
    Για τις πέτρες στα νεφρά χρησιμοποιούμε 1 - 2 κουταλιές φαγητού θρυμματισμένους σπόρους οι οποίοι ζεματιούνται μ’ ένα ποτήρι βραστό νερό και βράζονται για λίγο. Το υγρό στραγγίζεται πριν από τη χρήση και πίνεται από ½ ποτηριού, διαλυμένο σε προβρασμένο νερό, κάθε 2 ώρες στη διάρκεια 2 ημερών.
    Για εξωτερική χρήση οι αλεσμένοι σπόροι μουσκεύονται με ζεστό νερό (2 κουταλιές φαγητού σε 1 ποτήρι νερό) και βράζονται (1 – 2 λεπτά) μέχρι το περιεχόμενο να μετατραπεί σε πολτό, αυτός ο πολτός τυλίγεται με μια γάζα και τοποθετείται στις πληγές, ή στις διάφορες φλεγμονές του δέρματος, σαν μαλακτικό και αντιφλεγμονώδες.

    ΛΟΥΙΖΑ



    Ιδιότητες:
    ● Κατά της παχυσαρκίας, καίει τα λίπη
    Χοληστερίνη
    ● Τριγλυκερίδια
    ● Διουρητική
    ● Ουρικό οξύ
    ● Στομάχι
    ● Αϋπνία
    Προετοιμασία:
    1 κουτάλια φαγητού από τριμμένη λουΐζα (ή μια πρέζα άτριφτης) ζεματιέται με 1 ποτήρι βραστό νερό σ’ ένα σκεπασμένο δοχείο, αφήνεται για 10-15 λεπτά και στραγγίζεται πριν από τη χρήση.

    Κριθάρι
    Δημητριακό της οικογένειας των ποών, χρησιμοποιείται ως τρόφιμο και κατά την παρασκευή βύνης για μπύρα ή ουίσκι.
    Χρησιμοποιούμενα μέρη:
    -το έλαιό του
    -ολόκληρο το κριθάρι σε μορφή τροφής (δημητριακά)
    Δράση:
    -Δρα κατά της υψηλής χοληστερόλης
    -κατά της δυσκοιλιότητας και της ελκώδους κολίτιδας (δεν υπάρχουν βέβαια ξεκάθαρα στοιχεία για τη χρήση σε αυτές τις δυο παθήσεις)
    Δοσολογία:
    Δημητριακά: 9-10 g GBF (Germinated barley foodstuffs), 1-3 φορές ημερησίως
    Έλαιο: 3 ml ημερησίως, σε δυο ίσες δόσεις
    Πίτουρο: 30 g αλεύρου ημερησίως
    Πιθανές παρενέργειες:
    Στομαχική διαταραχή, αϋπνία, δερματικό εξάνθημα, ερεθισμός ματιού, αυξημένος καρδιακός ρυθμός
    ~ Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία υπέρ της χρήσης του ~
    Σκόρδο
    Χρησιμοποιούμενα Μέρη:
    - Βολβός φρέσκος (σκελίδες)
    Δράση:
    - Υπέρταση, Καρδιά, Πυρετός, Αρτηριοσκλήρωση, Εντερικές διαταραχές, Βρογχική καταρροή – Σίγουρα το καλλίτερο είναι να τρώγεται σκέτο και ωμό, λόγο όμως της δυσάρεστης οσμής του, μπορεί να τριφτεί και να ανακατευτεί με φρέσκο γάλα ώστε να μην μυρίζει τόσο έντονα.

    Τριφύλλι Κόκκινο
    Το κόκκινο τριφύλλι είναι όσπριο που περιέχει φυτοοιστρογόνα (φυτικές χημικές ουσίες που μοιάζουν στα οιστρογόνα και στο ανθρώπινο σώμα μπορεί είτε να έχουν παρόμοια είτε αντίθετη δράση από αυτά).
    Χρησιμοποιούμενα μέρη:
    -ισοφλαβόνες
    Δράση:
    -κατά της υψηλής χοληστερόλης-μετεμμηνοπαυσιακή ορμονική θεραπεία
    -κατά των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης
    -κατά της οστεοπόρωσης
    -κατά του καρκίνου του προστάτη
    -κατά της καλοηθούς υπερπλασίας του προστάτη
    Δοσολογία:
    -Τα παρακσευάσματα συνήθως περιέχουν 40 mg ισοφλαβόνες ανά δισκίο... Ένα σύνηθες δοσολογικό σχήμα είναι 28,5-160 mg ισοφλαβόνων κόκκινου τριφυλλιού ανά ημέρα, από το στόμα.
    Πιθανές παρενέργειες:
    -Αύξηση βάρους, ευαισθησία στους μαστούς, στειρότητα, αιμορραγία, μεταβολές στην εμμηνορρυσία, αύξηση κυττάρων της μήτρας (υπερπλασία ενδομητρίου)
    Turmeric
    Το turmeric είναι ένα πολυετές φυτό της οικογένειας Curcuma ή Zingiberaceae (ginger) που ενδημεί στην Ινδία και την Ινδονησία και χρησιμοποιείται συχνά ως καρύκευμα στο μαγείρεμα.
    Χρησιμοποιούμενα μέρη:
    -ρίζα
    Δράση:
    -κατά του καρκίνου
    -κατά της ραγοειδίτιδας (φλεγμονή ματιού)
    -πρόληψη χολολιθίασης / διεγερτικό της ροής της χολής
    -κατά της καούρας
    -κατά της υψηλής χοληστερόλης-κατά του HIV
    -κατά της φλεγμονής
    -κατά της οστεοαρθρίτιδας
    -κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
    -κατά της ψώρας
    -κατά του πεπτικού έλκους
    Δοσολογία:
    Το turmeric μπορεί να προτυποποιηθεί ώστε να περιέχει 95% κουρκουμινοειδή.
    -Χρησιμοποιείστε 1500 mg ανά ημέρα από το στόμα, σε δόσεις των 500 mg τρεις φορές την ημέρα.
    Πιθανές παρενέργειες:
    -στομαχική διαταραχή, καούρα, κνησμώδες εξάνθημα, απώλεια μαλλιών, χαμηλή πίεση, συσταλτική διέγερση της μήτρας, αιμορραγία, ναυτία, διάρροια
    ~ Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα επιστημονικα στοιχεια για την χρήση του ~

    Guggul
    Το guggul (κόμμι guggul) είναι μια ρητίνη που παράγεται από το δέντρο mukul mirth. Το gugulipid (gugul-λιπίδιο, λιποειδές που εξάγεται από το guggul) περιέχει φυτικές στερόλες, οι οποίες δυνητικά μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά η χρήση του γενικότερα είναι αμφιλεγόμενη καθώς τα αποτελέσματα των μελετών σε ανθρώπους δε συμφωνούν πάντα μεταξύ τους.
    Χρησιμοποιούμενα μέρη:
    -gugulipid
    Δράση:
    -κατά της ακμής
    -κατά της υψηλής χοληστερόλης
    -κατά της παχυσαρκίας
    -κατά της οστεοαρθρίτιδας
    -κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
    Κι άλλα βότανα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης είναι τα εξής:

    Βερονίκη (veronica officinalis): Παρουσιάζει ευεργετική επίδραση στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Καταναλώστε το ως βάμμα ή με τη μορφή τσαγιού, δυο φορές την ημέρα.
    Γαϊδουράγκαθο (cardus marianus): Θεωρείται εξαιρετικό βότανο για το συκώτι και το πάγκρεας, δηλαδή εκτός από το ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, επιδρά θετικά και σε παθήσεις όπως ηπατίτιδα, διαβήτης, δυσπεψία, κ. α. Διατίθεται σε μορφή βάμματος.
    Άγρια αγκινάρα (cynara scolymus): Φυτό με παρόμοιες ιδιότητες και δράση με το γαϊδουράγκαθο (ή αγκάθι της Παναγιάς). Διατίθεται σε μορφή βάμματος από το φαρμακείο μας, όπως και όλα τα προηγούμενα

    ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

    Η υπέρταση ανήκει στις σύγχρονες παθήσεις της εποχής και κατά κανόνα αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής (αποφυγή αλατιού, διακοπή καπνίσματος, άσκηση, δίαιτα), καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από το γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βότανα που έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση του αίματος και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υπέρτασης:

    Κράταιγος: Oι κόκκινοι καρποί του κράταιγου θεωρούνται από τα καλύτερα τονωτικά του κυκλοφορικού και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και της στηθάγχης. O κράταιγος είναι καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων στα αγγεία τους. Έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί με ήπιο τρόπο την πίεση του αίματος. Πίνετε το αφέψημα του κράταιγου 1-2 φορές την ημέρα (το πρωί και το απόγευμα), μεταξύ των γευμάτων. Τρόπος παρασκευής:Ρίχνετε 2 κουταλάκια καρπούς κράταιγου σε 1 φλιτζάνι του τσαγιού με βρασμένο νερό, τους αφήνετε για 20’ και σουρώνετε.
    Φύλλα ελιάς: Τα φύλλα της ελιάς έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στη ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, καθώς και στη μείωση των υψηλών επιπέδων του σακχάρου. Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν πολλές δραστικές ουσίες που δρουν αντιυπερτασικά (τους ολεοευρωποσίδες, την ολεοζίνη και το γλυκολικό οξύ) και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ίλιγγοι. Το ρόφημα αυτό ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα (π.χ. δυσπεψία, φουσκώματα, πέτρες στη χολή). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα μετά τα γεύματα. Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε σε 300 ml νερό 20 γρ. ξηρά φύλλα ελιάς και τα αφήνετε να βράσουν μαζί για 15’ . Πίνετε το ρόφημα ζεστό (μισό το πρωί και μισό το βράδυ).
    Τίλιο: Το τίλιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες (ηρεμιστικό, διουρητικό, ήπιο στυπτικό) και θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και την υπέρταση. Το βότανο αυτό ενδείκνυται για όσους έχουν υψηλή πίεση και παράλληλα είναι νευρικοί, με αποτέλεσμα η πίεσή τους να ανεβαίνει όταν εκνευρίζονται. Το τίλιο έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να επουλώνει τα τοιχώματά τους. Μπορείτε να πίνετε 1-2 φορές την ημέρα ρόφημα τίλιου μεταξύ των γευμάτων ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση.
    Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1 κουταλιά τίλιο σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10’ και μετά σουρώνετε. Το τίλιο μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο.
    Βίσκο το λευκό: Το βότανο αυτό, που είναι γνωστό ως γκι, έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, να μειώνει την πίεση του αίματος και να βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέφαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν υπέρταση, καθώς και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος (π.χ. πρηξίματα στα άκρα). Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1 κουταλιά φύλλα από το γκι σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10- 20’. Το βότανο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τον κράταιγο, καθώς και με το τίλιο.
    Μελισσόχορτο: Το μελισσόχορτο είναι ένα βότανο που ενδείκνυται για τους υπερτασικούς που τείνουν να ανεβάζουν... πίεση κυρίως όταν στρεσάρονται. Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Η γεύση του είναι ωραία (μοιάζει με του λεμονιού), γι’ αυτό μην παρασυρθείτε πίνοντας πολλά φλιτζάνια. Αρκεστείτε σε 1-2 ροφήματα την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1-2 κουταλιές ξηρό μελισσόχορτο (ή 4 φρέσκα φύλλα) σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και το αφήνετε για 10- 15’ . Σουρώνετε και πίνετε. Το μελισσόχορτο μπορεί να συνδυαστεί με το τίλιο.
    Κρόκος: O κρόκος (ή σαφράν) είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά: τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί διούρηση, μειώνει την υψηλή πίεση, καθώς και τη χοληστερίνη. Επίσης, έχει αντιθρομβωτική δράση. Είναι κατάλληλη επιλογή για τους υπερτασικούς που ταλαιπωρούνται από προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους (π.χ. έχουν υψηλή χοληστερίνη). Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 3-4 στήμονες κρόκου σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και τους αφήνετε για 6- 8’ . Σουρώνετε και πίνετε το ρόφημα.
    Δεσποινόχορτο: Το βότανο αυτό είναι γνωστό και ως «Λεόνουρος ο καρδιακός», γεγονός που αποκαλύπτει την ευεργετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Το δεσποινόχορτο είναι ηρεμιστικό και καρδιοτονωτικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, κυρίως όταν αυτή επιτείνεται από το στρες. Μπορείτε να πίνετε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Τρόπος παρασκευής: Ρίχνετε 1-2 κουταλάκια ξηρού βοτάνου σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, τα αφήνετε για 10- 15’ και σουρώνετε.
    Σκόρδο: Το σκόρδο έχει αντιυπερτασική δράση, επειδή επιτρέπει τη διαστολή των αγγείων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι όταν λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-4 μήνες), εκτός του ότι μειώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει και την υψηλή χοληστερίνη. Εάν ταλαιπωρείστε από υπέρταση, λοιπόν, καλό είναι να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή 1-2 σκελίδες σκόρδο. Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της αλισίνης, που περιέχει το σκόρδο, είναι προτιμότερο να ψιλοκόψετε τις σκελίδες και να τις αφήσετε για 10’ στο πιάτο πριν τις φάτε ή τις ρίξετε στο φαγητό (έτσι το σκόρδο γίνεται πιο δραστικό). Για να είναι, ωστόσο, αποτελεσματική η δράση του σκόρδου, πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, που περιλαμβάνει οπωσδήποτε περιορισμό του αλατιού.

    Όσπρια άφθονα σε φυτικές ίνες
    Εάν εξαιρέσει κανείς τα δημητριακά ολικής άλεσης, δεν υπάρχει κανένα άλλο τρόφιμο που να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από τα όσπρια. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού οποιουδήποτε οσπρίου την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη έως και 10% σε 6 μόλις εβδομάδες.
    Σόγια… σε όλες τις μορφές
    Η σημαντική, διαιτητική αλλά και παράλληλα εύγευστη «αντικατάσταση» που μπορείτε να κάνετε στο διατροφολόγιο σας είναι να επιλέξετε προϊόντα σόγιας, που συμβάλλουν δραστικά στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών, άρα και στην μείωση της χοληστερόλης του αίματος. Τα τρόφιμα σόγιας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα του κρέατος και των γαλακτοκομικών και επιπλέον βοηθούν την καρδιά σας, μειώνοντας την ποσότητα του κορεσμένου λίπους, που τρώτε. Έρευνα έχει δείξει ότι καταναλώνοντας 25 γραμμάρια σόγιας καθημερινά μειώνεται η υψηλή χοληστερόλη.
    Σπανάκι για δύναμη και υγεία
    Περιέχει λουτεΐνη, με άλλα λόγια, την κιτρινωπή χρωστική ουσία που τη συναντάμε στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τους κρόκους των αυγών. Η λουτεΐνη έχει ήδη μια «χρυσή» φήμη για την προστασία από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (που είναι και η κύρια αιτία της τύφλωσης) και τώρα νέα έρευνα δείχνει ότι έστω και μισό φλιτζάνι κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε λουτεΐνη καθημερινά, είναι ικανή ποσότητα για να σας προστατεύσει από καρδιακές προσβολές, βοηθώντας τα τοιχώματα των αρτηριών να διαχωρίσουν τους «εισβολείς» της χοληστερόλης που προκαλούν απόφραξη. Μισή κούπα σπανάκι την ημέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι πρέπει για να διατηρήσετε την χοληστερίνη σας στα σωστά επίπεδα.
    Σολομός, ο φίλος της καρδιάς
    Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη λίπους προστατεύουν από την υψηλή χοληστερόλη. Πιο συγκεκριμένα τα ω 3 λιπαρά οξέα, που έχει ο σολομός κυρίως, βοηθούν σημαντικά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), ενισχύουν την «καλή» (HDL), και παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση προτείνει να καταναλώνει κάποιος τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι και ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ω3. Αν ο σολομός δεν σας καλύπτει γευστικά μπορείτε να επιλέξετε εναλλακτικά τόνο, πέστροφα, γαύρο, ρέγκα, σαρδέλα ή σκουμπρί.

    Τροπικό αβοκάντοΤο αβοκάντο εκτός από νόστιμο είναι και ένα φρούτο πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ιδιαίτερα φιλικά προς την καρδιά. Πρόκειται για έναν τύπο λίπους που στην ουσία βοηθάει να αυξηθούν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και να μειωθούν αντίστοιχα αυτά της «κακής»(LDL). Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση προτείνει ότι ένας ενήλικας θα πρέπει να λαμβάνει το 15% της διατροφής του καθημερινά από τρόφιμα με μονοακόρεστα λιπαρά. Πάντως εσείς ας γνωρίζετε ότι ένα αβοκάντο έχει περίπου 300 θερμίδες και 30 γραμμάρια λίπους.
    Η… παρεξηγημένη σοκολάτα
    Η μαύρη ή γλυκόπικρη σοκολάτα προτείνεται για όσους είναι γλυκατζήδες αλλά πρέπει να προσέχουν και την χοληστερίνη τους. Συγκριτικά με την σκούρα σοκολάτα μία σοκολάτα γάλακτος περιέχει τρεις φορές λιγότερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτές με τη σειρά τους διατηρούν τα αιμοπετάλια ώστε να μην «κολλήσουν» μεταξύ τους και παράλληλα συμβάλλουν και στην αποφυγή απόφραξης των αρτηριών. Βέβαια και η σοκολάτα γάλακτος είναι καλή, αν υπολογίσει κανείς ότι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες ισάξιες του κόκκινου κρασιού. Αντίθετα η λευκή είναι η χειρότερη επιλογή. Πρόσφατες έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι περίπου 30 γραμμάρια σκούρα σοκολάτα την ημέρα, αυξάνουν την καλή χοληστερόλη.
    Κρατήστε μακριά τη χοληστερίνη, με κόκκινο κρεμμύδι!
    Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ, το ταπεινό κόκκινο κρεμμύδι μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια, καθώς ρίχνει την «κακή» χοληστερόλη, αφήνοντας ανέπαφη την «καλή».Η «κακή» χοληστερόλη είναι η LDL, η οποία συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας στένωση και εμποδίζοντας έτσι την ροή του αίματος. Η «καλή» χοληστερόλη είναι η HDL, η οποία απομακρύνει την LDL από τις αρτηρίες, διευκολύνοντας την ροή του αίματος.Η μελέτη έγινε σε χάμστερ, τα οποία οι επιστήμονες τάιζαν με πλούσια σε χοληστερόλη τρόφιμα, δίνοντάς τους και πολτοποιημένο κόκκινο κρεμμύδι. Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, τα ζώα παρουσίασαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης τους κατά 20%. Η «καλή» χοληστερόλη τους, όμως, δεν παρουσίασε μείωση. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζεν Γιου Τσεν, από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κόκκινων κρεμμυδιών με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.«Το εύρημα της νέας μελέτης υποστηρίζει την θεωρία ότι η συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιών μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», πρόσθεσε.Τα κόκκινα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται ευρέως όχι μόνο στις μεσογειακές χώρες, αλλά και στην Ινδία και στη Μέση Ανατολή. Είναι πολύ πιο γλυκά απ’ ό,τι τα λευκά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία.
    Δείτε περισσότερα: Κρεμμύδι, το ταπεινό, κατά ζαχάρου, καρκίνου, οστεοπόρωσης και άλλων πολλών.

    Αγκινάρα ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΟ για τα νεφρά, την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και τους πόνους των αρθρώσεων.


    Για τα νεφρά
    H διουρητική και αποτοξινωτική δράση της αγκινάρας είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Aν θέλετε να «καθαρίσετε» το ουροποιητικό σας σύστημα, μπορείτε να κάνετε μια θεραπεία με αφέψημα από φύλλα αγκινάρας (μιλάμε για τα φύλλα του φυτού και όχι του λουλουδιού, που είναι η αγκινάρα που τρώμε). Για να το φτιάξετε, θα ρίξετε 30 γρ. ξερά φύλλα για 10-15 λεπτά σε νερό που θα έχετε προηγουμένως βράσει. Θα πίνετε 1½ φλιτζάνι αφεψήματος πριν από κάθε σας γεύμα επί μία εβδομάδα και θα επαναλαμβάνετε τη θεραπεία 4 φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε τέταρτο μήνα.
    Για τη χοληστερίνη
    Aν θέλετε να «ρίξετε» τη χοληστερίνη σας, εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τις αγκινάρες. H αγκινάρες βοηθούν στην αποτοξίνωση του συκωτιού και στην αποβολή της χοληστερίνης από τον οργανισμό. Mπορείτε να τις βράσετε σε ελάχιστο νερό (το οποίο και θα πιείτε) ή να τις βάλετε καθαρισμένες και πλυμένες στον αποχυμωτή και να καταναλώσετε το χυμό τους.
    Και τα τριγλυκερίδια
    H αγκινάρα συγκαταλέγεται στα φυτά που χρησιμοποιούνται ως ροφήματα. Bοηθά ιδιαίτερα όσους θέλουν να αποτοξινωθούν, αλλά και να αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα. Eπιπλέον, η αγκινάρα «καθαρίζει» το συκώτι και το έντερο, γι’ αυτό και μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος (π.χ. υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια).
    Πώς θα την πιείτε (έγχυμα): Pίχνετε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλιά φύλλα αγκινάρας, για 10΄. Πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα, 20 λεπτά πριν το φαγητό, για 7-10 ημέρες.
    Για τους πόνους των αρθρώσεων
    Mε τα κρύα του χειμώνα, όσοι έχουν πρόβλημα στις αρθρώσεις, πονούν περισσότερο και πιο συχνά. Aν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μπορείτε να δοκιμάσετε το αφέψημα αγκινάρας, που θεωρείται πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του πόνου. Για να το φτιάξετε, θα ρίξετε 1 κουταλιά αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας, που θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα που πωλούν θεραπευτικά βότανα, μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και θα τα αφήσετε για ένα τέταρτο της ώρας. H αγκινάρα, πλούσια σε φαρμακευτικές ουσίες και πιο γνωστή για την αντιμετώπιση ηπατικών προβλημάτων, φαίνεται ότι έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, που ανακουφίζει και από τον πόνο στις αρθρώσεις. Mπορείτε να πιείτε όσα φλιτζάνια εγχύματος θέλετε μέσα στη μέρα. Άλλωστε, θα επωφεληθεί παράλληλα και το συκώτι σας.
    kalos-irthate.blogspot.gr

    Συστάσεις για Χοληστερίνη - Τριγλυκερίδια

    Οι τροφές που συμβάλουν στην αύξηση των τιμών των λιπιδίων στο αίμα μας είναι αυτές που περιέχουν και τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες κακού λίπους.

    Δημοσθενόπουλος ΧαρίλαοςΓράφει: Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος
    Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
    Χοληστερίνη: Οι ισχύουσες συστάσεις για τη συνολική χοληστερίνη είναι < 200 mg
    HDL: Για τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL) πάνω από 35 mg για τους άντρες και >45 mg για τις γυναίκες (αφού αυτή προστατεύει τα αγγεία από τη αρτηριοσκλήρυνση) και
    LDL: Για τη λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη (LDL) η τιμή πρέπει να είναι κάτω από 180 mg. Αυτή μαζεύεται στις αρτηρίες και οδηγεί στη δημιουργία πλάκας (αν και το επίπεδο γίνεται όλο και χαμηλότερο ανάλογα με τον παράγοντα κινδύνου π.χ.
    κάτω από 160 mg/dl για παράγοντα κινδύνου 0 ή 1 (κάπνισμα, υπέρταση, οικογενειακό ιστορικό) ή κάτω από 100 mg/dl για διαβητικούς)
    Τριγλυκερίδια: Τα τριγλυκερίδα πρέπει να είναι < 150 mg% (αυτά αυξάνουν σε παχύσαρκα άτομα, με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ και απλών υδατανθράκων, και σε περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη).
    Ποιες τροφές ανεβάζουν τη χοληστερίνη;Ποιες τροφές ανεβάζουν τη χοληστερίνη;
    Οι τροφές που συμβάλουν στην αύξηση των τιμών των λιπιδίων στο αίμα μας είναι αυτές που περιέχουν και τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες «κακού» λίπους.
    Με τον όρο κακό λίπος εννοούμε κυρίως το κορεσμένο, που είναι συνήθως ζωικής προέλευσης, και το βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως: βούτυρο, μαγιονέζα, ζωικό λίπος, ζωμός κρέατος & παχιές σούπες και εκχυλίσματα κρέατος εντόσθια (νεφρά, συκώτι, μυαλά), κρέμες, λίπος καρύδας, παστά, παγωτά παχιά κρέατα, αλλαντικά, μπέικον & κρόκοι αυγών πλήρες γάλα, ολόπαχα γιαούρτια (λίπος > 2%) & παχιά τυριά, τυριά σε κρέμα γλυκά και σοκολάτα, κακάο και ροφήματα & κρουασάν, αρτοσκευάσματα με αυγά και βούτυρο, τηγανητά τρόφιμα (π.χ.
    πατάτες, τσιπς).
    Ποιες τροφές επιτρέπονται;
    Οι τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε είναι όσες περιέχουν καλής ποιότητας λίπη π.χ. μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (ψάρια, ξηροί καρποί) ή φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες) .
    Τέτοια τρόφιμα είναι τα παρακάτω: ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδια, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά ψάρια & κοτόπουλο (στήθος-χωρίς δέρμα), κρέας άπαχο (άλιπο μοσχαρίσιο, άλιπο χοιρινό) ελαιόλαδο και σπορέλαια, αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) & τυριά με χαμηλά λιπαρά ,άλιπες σούπες (χορτόσουπα, ντοματόσουπα) & όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια, φακές) λαχανικά (αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολα, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, αγγούρι, λεπτά φασολάκια, μαρούλι, μανιτάρια, πιπεριές, σπανάκι, καλαμπόκι, ντομάτες, χόρτα και άλλα)
    Ποιες τροφές είναι σημαντικές στον πόλεμο ενάντια στη χοληστερίνη;
    • Φρούτα και λαχανικά, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν
    • Βρώμη (μέσα από τροφές όπως κουάκερ, νιφάδες βρώμης πρωινού, παξιμάδια βρώμης) λόγω των διαλυτών ινών που περιέχει
    • Λιπαρά ψάρια (λόγω της παρουσίας των ω-3 λιπαρών οξέων που βρέθηκε ότι μειώνουν τη χοληστερίνη)
    • Ελαιόλαδο (πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και κυρίως του ελαϊκού οξέος) το οποίο όπως βρέθηκε συγκρινόμενο με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, μειώνει την ολική και την κακή χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζει σημαντικά την καλή χοληστερίνη.
    • Αλκοόλ και κρασί (η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, που περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες) αυξάνουν την καλή χοληστερίνη.
    • Οι φυτοστερόλες που βρίσκονται σε τρόφιμα αποκλειστικά φυτικά όπως σουσάμι, ηλιόσποροι, φιστίκια, σόγια, αρακάς πίτουρο και αντίστοιχα λάδια, αλλά και κατάλληλα εμπλουτισμένες μαργαρίνες.
    ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΩΝ
    Για να μειωθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων πρέπει να προσεχθούν στη δίαιτα σας:
    • Το συνολικό λίπος και κυρίως το κορεσμένο (σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης)
    • Τους απλούς υδατάνθρακες (π.χ. ζάχαρη)
    • Το αλκοόλ
    Ποιες είναι οι γενικές συστάσεις για άτομα με υψηλές τιμές χοληστερίνης

    • Μειώστε το συνολικό λίπος και κυρίως το κορεσμένο, που είναι ζωικής προέλευσης (π.χ. από τυριά, κρέατα, αβγά και γλυκά).
    • Περιορίστε τη συνολική κατανάλωση κρέατος. Ακόμα παράλληλα με την ποσότητα προσέξτε και την ποιότητα τρώγοντας πιο συχνά κοτόπουλο χωρίς δέρμα, άπαχα κομμάτια μοσχαρίσιου και χοιρινού (το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καλή επιλογή αφού έχει περισσότερο «ορατό» λίπος που μπορεί να αφαιρεθεί πριν τη μαγειρική παρασκευή).
    • Μην καταναλώνετε περισσότερο από 25-30% της συνολικής σας θερμιδικής πρόσληψης από λίπος και προτιμήστε το ελαιόλαδο και λιγότερα τα πολυακόρεστα λάδια (σπορέλαια κ.ά)
    • Μειώστε την προσλαμβανόμενη χοληστερίνη από τροφές
    • Καταναλώστε τρόφιμα με ω-3 λιπαρά οξέα (παχιά ψάρια π.χ. σκουμπρί, σαρδέλα, σολομό, τσιπούρα, γαύρο, τσιπούρα) και εμπλουτισμένα τρόφιμα
    • Μαγειρέψτε πιο υγιεινά, με λιγότερο τηγάνισμα και περισσότερο βράσιμο και ψήσιμο και αποφύγετε τις λιπαρές σάλτσες και κάντε δικές σας με βάση το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το ξύδι
    • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο και ανάλογα με τα επίπεδα των λιπιδίων (λιπιδαιμικό προφίλ – χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL) και ειδικά όταν είναι αυξημένα τα τριγλυκερίδια
    • Μειώστε το κάπνισμα και αυξήστε τη σωματική άσκηση και την καθημερινή σας δραστηριότητα, μέσα από απλές έστω ασχολίες όπως το περπάτημα ή το κολύμπι
    • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια και μειώστε την κατανάλωση απλών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως λευκό ψωμί και δημητριακά, αρτοσκευάσματα κ.ά.
    • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, βρώμη, όσπρια και μειώστε την κατανάλωση απλών και ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως λευκό ψωμί και δημητριακά, αρτοσκευάσματα κ.ά.
    • Αποκτήστε το ιδανικό σας βάρος
    • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο και ανάλογα με τα επίπεδα των λιπιδίων (λιπιδαιμικό προφίλ – χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, LDL, HDL) και ειδικά όταν είναι αυξημένα τα τριγλυκερίδια
    • Κάνετε τακτικά και μικρά γεύματα

    1 σχόλιο:

    1. Πολύ καλά τα όσα γράφει ο γέροντας.. Θα ήθελα να προσθέσω ως προς την αγκινάρα... Πολλοί αδαείς , όπως και η αφεντιά μου πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό... Και που θα βρω αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας... Λέω: Δεν χρειάζεται να τρέχετε στα βοτανομάγαζα... Η λαϊκή της γειτονιάς σας τα έχει σχεδόν όλα.. Αγοράστε αγκινάρες από τον μανάβη... Και απλά αφήστε τες μια βδομάδα να ...ξεραθούν... Σημειώστε ακόμη ότι οι τιμές των βοτάνων είναι τσιμπημένες κατα ένα με 2 ευρουλάκια, από τα ίδια που θα βρεις στη λαϊκή αγορά. Δεν πρόκειται περί κερδοσκοπίας, αλλά για φυσιολογικές αυξήσεις, αφού οι άνθρωποι σου προσφέρουν τα βότανα σε ειδικές συσκευασίες και με γραμμένες οδηγίες χρήσης τους... Ε, του κερατά ας μη γκρινιάζουμε ..Οι φαρμακοβιομηχανίες που κάνουν φάρμακα από τα ίδια βότανα βαράνε στον αδόξαστο σε τιμές...

      ΑπάντησηΔιαγραφή