Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Η ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ "ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ"
ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΥΓΕΙΑ" ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΊΤΛΟ.Ή κατ΄ευθείαν ΚΛΙΚ στο> http://monidadias-news.blogspot.gr/p/blog-page_3083.html
21ον-Από το Βιβλίο του μοναχού π.Αντωνίου

ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ… ΠΡΟΣΦΙΛΕΣ ΕΙΣ ΕΜΕ- KAI ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ!

Το γιατί είναι προσφιλές μην τον ψάχνετε…. Η αλήθεια είναι μία πως η ΟΡΑΣΗ, αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό που δωρήθηκε στον άνθρωπο!…Κι όχι μόνον!

Το θαυμαστό δε είναι πως η φύση, ο Θεός κατ΄εμέ, εφοδίασε τον άνθρωπο με μια μεγάλη γκάμα βοτάνων και τροφών που θωρακίζουν την όρασή του με τρόπο θαυμαστό.

Θυμάμαι κάποια εποχή (1960 περίπου) πολλοί Έλληνες κατεύγαν στην Ρωσία για οφθαλμικά προβλήματα τους. Εκείνη την εποχή –όχι σήμερα- οι ρώσοι επιστήμονες κάνανε καλή δουλεία… σε θέματα όρασης… Σήμερα μάλλον όχι και στην πρωτοπορία βρίσκεται

Δει προλαμβάνειν μάλλον ή θεραπεύειν!

Τα μάτια είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση για την βοτανολογία. Η οπτική οξύτητα και οι υπόλοιπες διαθλαστικές ανωμαλίες είναι πέρα από τα πλαίσια της βοτανολογίας. Τα βότανα μπορεί να βοηθήσουν την όραση με την έννοια της προστασίας των μικρών αγγείων, και τα προσαρμογόνα βότανα να δυναμώσουν την αντίσταση του οργανισμού. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική τα βότανα αυτά δυναμώνουν την ροή της ζωτικής δύναμης (κι) προσφέροντας ευεργετικά αποτελέσματα σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Το κινέζικο βότανο Schisandra πέρα από τα υπέροχα αποτελέσματα του βοηθά στην καλυτέρευση της όρασης πάντοτε κατά τους Κινέζους.
Περιποίηση
Θα αναφερθούμε όμως μόνο στα βλέφαρα και στον βολβό. Το καλύτερο βότανο για την περιποίηση των ματιών είναι η Ευφράσια. Βοηθά τον βολβό και τους γύρω από αυτόν ιστούς σε κάθε περίπτωση. Χρησιμοποιείται εσωτερικά και εξωτερικά. Για το κριθαράκι, τη φλεγμονή των βλεφάρων , ή την επιπεφυκίτιδα. είναι καλό να φροντίζουμε και εσωτερικά λαμβάνοντας τα βότανα για τις λοιμώξεις. ( Γάλιο, Εχινάκια, Ευφράσια, Φυτολάκκα).
Εξωτερικά για πλύση του ματιού ή για κομπρέσες ρίξτε ευφράσια σε νερό, και βράστε την. Στην συνέχεια μόλις κρυώσει κάντε το κομπρέσα μουσκεύοντας βαμβάκι. Αφήστε την κομπρέσα για 12 λεπτά. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα
Το αμυγδαλέλαιο και το χαμομηλέλαιο (German blue) παραγωγης μας
Τα δύο αυτά έλαια έχουν μαλακτικές ιδιότητες κάτι που σημαίνει ότι έχουν κατευναστική και ηρεμιστική επίδραση στο δέρμα και δη στο δέρμα γύρω από τα μάτια. Είναι δύο λάδια ελαφριά, και η υφή τους είναι λεπτή και λεία, κάτι που βοηθά τους πόρους του δέρματος να τα απορροφήσουν πολύ εύκολα.
Είναι εξαιρετικά κατάλληλα για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, που με την γήρανση και την καταπόνηση δημιουργούν ρυτίδες, και μαύρους κύκλους γύρω τους και το δέρμα χαλαρώνει.
Εφαρμόζοντας λοιπόν σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή αμυγδαλέλαιο ,και χαμομηλέλαιο (Όλυμπος), το δέρμα ενυδατώνεται, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και, έτσι σιγά-σιγά θα δούμε αυτά τα προβλήματα να μειώνονται αισθητά, και το δέρμα να αποκτά ξανά την χαμένη του σφριγηλότητα.
Πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί
Το αμυγδαλέλαιο, και το χαμομηλέλαιο( Όλυμπος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μία σειρά από τρόπους, στο δέρμα γύρω από τα μάτια, και να μερικοί.
* Πριν πάμε για ύπνο πλένουμε πάντα με ουδέτερο σαπούνι η παραγωγης μας ( Όλυμπος )το πρόσωπό μας, βάζουμε στην παλάμη μας μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο και μια σταγόνα χαμοληλέλαιο, ( Όλυμπος) και αλείφουμε με το δάκτυλό μας όλη την περιοχή της επιδερμίδας γύρω από τα μάτια. Στην συνέχεια με απαλές κινήσεις κάνουμε μασάζ στην περιοχή πέντε με δέκα λεπτά, και αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε βράδυ για δύο εβδομάδες, και σιγά-σιγά θα δούμε τους μαύρους κύκλους να εξαφανίζονται και τις ρυτίδες να απαλύνονται αισθητά.
* Βασικό βέβαια είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την διατροφή και το να πίνουμε πάντα κατά την διάρκεια της ημέρας πολύ νερό.
* Ενας άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε αμυγδαλέλαιο και χαμομηλέλαιο ( Όλυμπος) μαζί με μέλι. Σε ένα μπολάκι βάζουμε μισό κουταλάκι αμυγδαλέλαιο, μία σταγόνα χαμομηλέλαιο( Όλυμπος) , και μισό κουταλάκι μέλι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν μία απαλή κρέμα, και αφού πρώτα πλύνουμε το πρόσωπό μας αλείφουμε την περιοχή γύρω από τα μάτια με την κρέμα που φτιάξαμε. Κάνουμε απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθεί όλη η κρέμα, και την αφήνουμε όσο περισσότερη ώρα μπορούμε, πριν την ξεπλένουμε (αν χρειάζεται) με χλιαρό νεράκι.
* Πολλά άτομα που διαβάζουν πολλές ώρες ή, εργάζονται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, παρατηρούν το βράδυ τα μάτια τους να είναι κουρασμένα, ταλαιπωρημένα και βαριά. Ένας καλός τρόπος ξεκούρασης είναι ένα απαλό μασάζ με αιθέριο έλαιο λεβάντας αμυγδαλέλαιο και χαμομηλέλαιου. ( Όλυμπος) . Βάζουμε στην παλάμη μας μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο, μια σταγόνα χαμομηλέλαιο ( Όλυμπος) και μία σταγόνα λεβάντα, αφού τα αναμείξουμε με το δάκτυλό μας περνάμε με απαλές κινήσεις την περιοχή γύρω από τα μάτια και κάνουμε απαλό μασάζ.
ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ να μην πέσει αιθέριο έλαιο μέσα στα μάτια μας, και αν υπάρχει κάποιος που έχει αλλεργία σε κάποιο από τα προϊόντα δεν τα χρησιμοποιεί.
http://users.sch.gr/babaroutsoup/helth/helthorasi.htm

9 τροφές για όραση...αετού

Επειδή μάλλον κάτι ξέρουμε για να λέμε «πρόσεχε το σαν τα μάτια σου», ήρθε η ώρα να μάθουμε ποιες τροφές θωρακίζουν τους διαύλους μέσα από τους οποίους βλέπουμε τον κόσμο…


Θυμάστε εκείνη τη φορά που κάποιος σας είπε τα καρότα κάνουν καλό στην υγεία των ματιών σας; Οι κλασικές «σοφίες» τέτοιου τύπου συνήθως είναι αληθινές, ωστόσο υπάρχει μια σειρά τροφών για τις οποίες πιθανότατα δεν έχετε ιδέα ότι επιδρούν θετικά στη λειτουργία των οφθαλμών σας. Αν έχετε βαρεθεί το καρότο, ακολουθούν 9 εναλλακτικές λύσεις για να θωρακίσετε τον κερατοειδή σας.
Πράσινα φυλλώδη
Τα σκούρα, πράσινα φυλλώδη, σαν το λάχανο, τα λαχανάκια και το σπανάκι, καθώς και τα γογγύλια, παρέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Στην περιοχή αυτή, που ονομάζεται «ωχρά κηλίδα» (macula), φιλοξενούνται οι κώνοι που μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα χρώματα. Αυτοί υπόκεινται σε σοβαρό κίνδυνο καταστροφής από το μικρού κύματος μπλε φως. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και, μαζί με την ζεαξανθίνη, καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και (σχετική με την ηλικία) αποσύνθεση της κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 55.
Φρέσκα λαχανικά



Η καροτίνη Β, η προμετωπίδα των θρεπτικών για τα μάτια στοιχείων, είναι σημαντικότατη λόγω του ρόλου της ως πάροχος της αντιοξειδωτικής βιταμίνης A. Χωρίς αρκετή καροτίνη, ο κερατοειδής χιτώνας στο μπροστινό μέρος του ματιού μπορεί να ξηραθεί, δημιουργώντας αίσθηση θολής όρασης, ακόμα και να πληγωθεί. Η βιταμίνη A που περιέχουν οι γλυκοπατάτες και οι πιπεριές κρατούν τον κερατοειδή ενυδατωμένο, ενώ η βιταμίνη C που περιέχουν ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση. «Δυνατά» σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι επίσης και το μπρόκολο με το κολοκύθι.

Βότανα


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Oklahoma, και συγκεκριμένα του Κέντρου Υπηρεσιών Υγείας, ψάχνουν να βρουν πώς ακριβώς το κουρκούμι (ινδικό μπαχάρι) συμβάλει αντιοξειδωτικά στην καλύτερη όραση. Πάντως το κάνει. Η κανέλα μπορεί να αποδειχτεί επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη ενάντια σε φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ραγοειδίτιδα (στο μεσαίο στρώμα του ματιού) και η σκληρίτιδα (στο λευκό μέρος του ματιού), που μπορούν να προκληθούν είτε από μόλυνση είτε από αυτοάνοσες καταστάσεις.
Σπόροι


Η βιταμίνη Ε (μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά σαν την καροτίνη Β και τη βιταμίνη C) μπορεί να σταματήσει τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας, σύμφωνα με το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Είναι επίσης συνδεδεμένη με χαμηλότερες πιθανότητες για εμφάνιση καταρράκτη. Ένα μικρό σακουλάκι ηλιόσποροι έχουν περίπου τη μισή βιταμίνη Ε που χρειάζεστε για ολόκληρη την ημέρα. Μερικοί σπόροι κολοκύθας είναι επίσης αρκετά χρήσιμοι ως πηγή ψευδάργυρου, που επίσης καταπολεμά τον καταρράκτη και ενισχύει τη νυχτερινή όραση.

Αυγά

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως το αυγό έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οφθαλμική υγεία. Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καθώς και βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, για να κρατά τα μάτια σας υγρά και ασφαλή από τις ελεύθερες ρίζες.

Τροπικά Φρούτα

Πιάστε το πιρούνι για να απολαύσετε μια χρωματιστή φρουτοσαλάτα και ενισχύστε έτσι τη ζωντάνια με την οποία βλέπετε τα χρώματα. Τα ακτινίδια καλύπτουν τις ανάγκες των κώνων σε θρεπτικές ουσίες, ενώ η βιταμίνη C σε ακτινίδια, μάνγκο και πεπόνια (που «φιλοξενούν» και αρκετή βιταμίνη A) βοηθά στην παραγωγή δακρύων, στη διατήρηση της υγρότητας των ματιών και συνακόλουθα στο «μπλοκάρισμα» πιθανών απειλών.

Στρείδια

Η μελανίνη, το στοιχείο που δίνει χρώμα στο δέρμα σας, είναι ένας τρόπος προστασίας του σώματός σας από τον ήλιο γιατί μπλοκάρει τις ακτίνες UV. Βρίσκεται επίσης και στο πίσω μέρος του ματιού σας, περιβάλλοντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Τα στρείδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, που δεσμεύει τη βιταμίνη A στον αμφιβληστροειδή, ώστε να παράγει περισσότερη μελανίνη.

Ψάρι


Ακούμε πολλά για τα πλεονεκτήματα των ψαριών των παγωμένων θαλασσών, όπως ο σολομός, ειδικά σε επίπεδο ωμέγα-3. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αυξάνει την καλή χοληστερόλη. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι επίσης ευεργετικά για τα μάτια. Ένας τύπος ωμέγα 3, το DHA, είναι βασικός στις κυτταρικές μεμβράνες των ράβδων. Αν υπάρξει ζημιά σε αυτές τις μεμβράνες (κάτι που δεν είναι απίθανο σε ένα όργανο του οποίου η κύρια δουλειά είναι να συλλέγει το φως του ήλιου), το DHA αναλαμβάνει τη θεραπεία και αναδόμηση.

Ξηροί καρποί

Τα καρύδια και τα αμύγδαλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Έχει παρατηρηθεί επιστημονικά ότι εκείνοι που λαμβάνουν λιγότερα ωμέγα 3 και περισσότερα ωμέγα 6 (από φυτικά έλαια και συσκευασμένες-επεξεργασμένες τροφές) τείνουν να έχουν πιο έντονα προβλήματα ξηροφθαλμίας. Δεν προτιμάτε να τρώτε ημερησίως μία χούφτα ξηρούς καρπούς από το να χαλάτε τα χρήματά σας σε σταγόνες και κολλύρια;

ΟΡΑΣΗ : θεραπευτική προσέγγιση με ασκήσειςΤα τελευταία 10-15 χρόνια, έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση στα νούμερα των ανθρώπων που φοράνε γυαλιά και φακούς επαφής, κυρίως εξαιτίας της δραματικά αυξανόμενης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της τηλεόρασης.Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η κακή όραση μπορεί να διορθωθεί μόνο με τη χρήση γυαλιών ή με χειρουργείο. Και παρόλο που υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι και ασκήσεις για την βελτίωση της όρασης, ελάχιστοι τις εμπιστεύονται και πιστεύουν στην αποτελεσματικότητά τους. Αντίθετα όμως από την κοινή αντίληψη, οι ασκήσεις για τα μάτια βοηθάνε αποδεδειγμένα σε πολλές παθήσεις των ματιών.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο το γεγονός ότι κάποια στιγμή τα μάτια μας θα παρουσιάσουν πρόβλημα και θα χρειαστεί να φορέσουμε γυαλιά ή φακούς επαφής. Δεν γνωρίζουμε όμως, ότι με τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής, η όρασή μας θα χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου καθώς τα μάτια μας θα συνηθίσουν στους καινούριους φακούς και μετά θα χρειάζονται ακόμα δυνατότερους φακούς, προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.
Οι 5 βασικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών των ματιών και τη βελτίωση της όρασής μας, είναι οι ακόλουθες:
1. Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας
Το ανοιγόκλεισμα των ματιών, είναι ένας απλός τρόπος για να διατηρούμε την υγρασία τους και να μπορούμε να εστιάζουμε το βλέμμα μας για περισσότερη ώρα. Οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και όσοι παρακολουθούνε τηλεόραση, τείνουν να ανοιγκλείνουν τα μάτια τους με μικρότερη συχνότητα.
Για τα επόμενα δύο λεπτά λοιπόν, αρχίστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας ανά 3-4 δευτερόλεπτα. Όταν περάσουν αυτά τα δύο λεπτά, παρατηρήστε πώς νιώθουν τα μάτια σας, αν είναι κουρασμένα, καταπονημένα, ξεκούραστα, κλπ. Τώρα, προσπαθήστε να μην τα ανοιγοκλείνετε καθόλου ανά 30 δευτερόλεπτα τη φορά, για δύο λεπτά. Νιώθετε καμία διαφορά;
Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, τα βοηθάμε να αποβάλλουν μέρος της πίεσης που τους ασκείται.
2. Καλύπτουμε τα μάτια μας με τις παλάμες
Πριν ξεκινήσουμε, παίρνουμε μερικές βαθιές ανάσες. Φροντίζουμε να καθόμαστε άνετα, ακουμπώντας τους αγκώνες μας στα γόνατά μας και κλείνουμε τα μάτια μας. Τοποθετούμε τα χέρια μας επάνω στα μάτια μας, με τις παλάμες μας να καλύπτουν τα μάτια, τα δάχτυλά μας να ακουμπάνε στο μέτωπο και τους καρπούς μας να ακουμπάνε μαλακά στα ζυγωματικά μας. Βεβαιωνόμαστε ότι μπορούμε να ανοιγοκλείσουμε ελεύθερα τα μάτια μας και ότι δεν τους ασκούμε πίεση.
Αυτή η άσκηση μας δίνει την ευκαιρία να ξεκουράσουμε το μυαλό και τα μάτια μας από την πίεση και το άγχος της ημέρας για μερικά λεπτά.
3. Το νούμερο 8
Την συγκεκριμένη άσκηση την κάνουμε για να γυμνάσουμε τους μύες των ματιών μας και να αυξήσουμε την ελαστικότητά τους.
Φανταζόμαστε ότι μπροστά μας υπάρχει ένα γιγάντιο 8. Γυρνάμε νοερά το 8 στο πλάι και προσπαθούμε να σχηματίσουμε αργά τη φιγούρα του με τα μάτια μας. Αυτό το κάνουμε μία φορά δεξιόστροφα για μερικά λεπτά και άλλη μία, αριστερόστροφα.
4. Κοντινή και μακρινή εστίαση
Καθόμαστε σε μια άνετη στάση ή σηκωνόμαστε όρθιοι. Τοποθετούμε τον αντίχειρά μας 25 εκατοστά περίπου μπροστά απ’ το πρόσωπό μας και εστιάζουμε σε αυτόν. Στην συνέχεια, εστιάζουμε σε κάποιο άλλο αντικείμενο, αρκεί να βρίσκεται σε απόσταση 25-50 εκατοστών περίπου από την ευθεία μας. Κάθε φορά που εστιάζουμε στον αντίχειρά μας, παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και εστιάζουμε στο άλλο αντικείμενο και το αντίστροφο.
Αυτή η άσκηση μας βοηθάει να γυμνάσουμε τους μύες των ματιών μας και βελτιώνει την όρασή μας γενικότερα. Χρειάζεται μόνο 2-3 λεπτά και μπορούμε να την κάνουμε όπου κι αν βρισκόμαστε.
5. Ζουμάρουμε
Καθόμαστε σε άνετη στάση και τεντώνουμε πλήρως το χέρι μας, έχοντας τον αντίχειρά μας σε θέση ωτοστόπ. Συγκεντρωνόμαστε στον αντίχειρα -ενώ έχουμε το χέρι μας τεντωμένο- και σιγά-σιγά, φέρνουμε τον αντίχειρα προς το μέρος μας -ενώ συνεχίζουμε να έχουμε εστιασμένο το βλέμμα μας επάνω του-, μέχρι να έρθει στα 7 περίπου εκατοστά απ’ το πρόσωπό μας.
Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία -κρατάμε το βλέμμα μας εστιασμένο πάνω στον αντίχειρα και μετακινούμε το χέρι μας αργά-, ξανατεντώνουμε το χέρι μας στην αρχική του θέση.
Η συγκεκριμένη άσκηση μας βοηθάει να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να εστιάζουμε και ενδυναμώνει τους μύες των ματιών μας.
6. Εστίαση σε Γωνίες
- Διάλεξε ένα αντικείμενο γύρω σου και εστίασε, κινώντας τα μάτια, σε όλες τις γωνίες του αντικειμένου.
- Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.
- Διάλεξε ένα άλλο αντικείμενο. Αυτή τη φορά με τη μύτη ως εστιακό σημείο και χωρίς να κινείς τους βολβούς, ακολούθησε τις γωνίες του αντικειμένου με τη μύτη, κινώντας το κεφάλι και το λαιμό.
- Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.
- Κάνε το ίδιο με ένα τρίτο αντικείμενο, κρατώντας ακίνητο το κεφάλι και κινώντας μόνο τους βολβούς των ματιών.
- Κλείσε τα μάτια σφιχτά για μερικά δευτερόλεπτα. Είσπνευσε βαθιά. Έκπνευσε και άνοιξε τα μάτια σου.
7. Απότομη Κίνηση
- Κράτα ένα χαρτί τράπουλας (ή οτιδήποτε τυπωμένο) στο ύψος των ματιών με το χέρι τεντωμένο.
- Κράτα το ένα χέρι στο αριστερό μάτι και εστίασε στην κάρτα με το δεξί μάτι.
- Χωρίς να κινείσαι πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, φέρε την κάρτα προς το δεξί μάτι μέχρι να απέχει μερικά μόνο εκατοστά από το πρόσωπο και να μπορείς να δεις καθαρά την εικόνα.
- Φέρε γρήγορα την κάρτα ξανά στην απόσταση του χεριού.
- Επανάλαβε τα βήματα αυτά 10 φορές και άλλες 10 φορές από το αριστερό μάτι.
- Επανάλαβε και με τα δύο μάτια ανοιχτά.
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που βρήκα, μιλάει για την ευεργετική επίδραση του ήλιου στα μάτια:
Είναι γνωστό ότι τα παλιότερα χρόνια τα ποσοστά μυωπίας ήταν μικρότερα στα παιδιά και τους ενήλικες. Επίσης είναι γνωστό ότι ορισμένες φορές τα παιδιά παρουσιάζουν μυωπία η οποία στη συνέχεια εξαφανίζεται. Δεν υπάρχουν επαρκείς εξηγήσεις για το τι οδηγεί στην καλή όραση και τι προκαλεί την μυωπία αλλά ενδεχομένως να υπάρχει σχέση με το πόσο μακριά βλέπουν τα μάτια και το αν εκτίθενται στο φυσικό ή στο τεχνητό φως. Ίσως τα παιδιά που παίζουν συχνά εκτός σπιτιού να αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας λόγω του φυσικού φωτός στο οποίο εκτίθενται. Αυτό εκτιμά μια νέα βρετανική μελέτη.
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης συνδέσει το παιχνίδι έξω με λιγότερη μυωπία, ωστόσο μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να προσδιορίσουν εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει λόγω της φυσικής άσκησης των παιδιών ή του φυσικού φωτός στο οποίο εκτίθενται. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μπριστόλ και του Κάρντιφ, ανακάλυψαν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ευεργετική δράση του παιχνιδιού εκτός σπιτιού στην όραση, χάρη στην έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου.
Υπαίθριο παιχνίδι και μυωπία
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μελέτησαν τις οφθαλμολογικές εξετάσεις συνολικά 7.000 παιδιών σε ηλικίες επτά, 10, 11, 12 και 15 ετών, από τη νοτιοδυτική Βρετανία. Στη συνέχεια, συνέκριναν τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά εκτός σπιτιού στην ηλικία των εννέα ετών με τα επίπεδα της φυσικής τους άσκησης στην ηλικία των 11 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα παιδιά που αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι έξω κατά τις ηλικίες των οκτώ-εννέα ετών είχαν τελικά 50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας κατά την εφηβεία τους. Αντίθετα, στην περίπτωση των παιδιών που προτιμούσαν το υπαίθριο παιχνίδι κατά τις ηλικίες των 10-11 ετών δεν παρατηρήθηκε παρόμοια προστατευτική δράση.
«Δεν είμαστε σίγουροι γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως δεδομένων των υπολοίπων οφελών που προσφέρει στην υγεία το παιχνίδι έξω, καλό θα ήταν να το ενθαρρύνουμε – φυσικά οι γονείς οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ως προς την έκθεση των παιδιών στην βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου» υπογραμμίζει από την πλευρά της η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Κάθι Γουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
«Τώρα υπάρχει η ανάγκη για περαιτέρω μελέτη σχετικά με τον χρόνο που μπορούν τα παιδιά να αφιερώσουν εκτός σπιτιού ώστε να προστατεύονται από τη μυωπία, σχετικά με τις ηλικίες κατά τις οποίες τα προστατευτικά οφέλη του παιχνιδιού έξω είναι πιο μεγάλα, αλλά και σχετικά με το πώς η ακριβώς λειτουργεί η δράση αυτή, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζουν μυωπία» αναφέρει η ειδικός.
/www.healthyliving.gr

Θεραπευτική προσέγγιση με βότανα
Μύρτιλλο και καρότο
Για να προστατέψετε τα μάτια σας από όλους τους επιβαρυντικούς παράγοντες και να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο καλή την όρασή σας, δεν έχετε παρά να καταφύγετε σε ειδικά συμπληρώματα διατροφής, όπως αυτά που περιέχουν φυτικά αποστάγματα από μαύρο μύρτιλλο και καρότο. Πέρα από το ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, το μύρτιλλο διακρίνεται για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναζωογονητικές ιδιότητές του. Οι ανθοκυανοσίδες που περιέχει, δυναμώνουν και τονώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων, με αποτέλεσμα να προλαμβάνουν τις μικρές οφθαλμικές αιμορραγίες. Επιπλέον, το μύρτιλλο ευνοεί την απορρόφηση του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στο αίμα, κυρίως στο επίπεδο του αμφιβληστροειδούς.
Πρόσφατες έρευνες σχετικά με το μύρτιλλο διαπίστωσαν ακόμα την ικανότητα των ανθοκυανοσιδών να ευνοούν την ανανέωση ορισμένων συστατικών του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, και συγκεκριμένα των αμφιβληστροειδικών χρωστικών ουσιών. Πέρα από το ότι εγγυάται τη βελτίωση των οπτικών ικανοτήτων, αυξάνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής στο σκοτάδι, την οξύτητα της όρασης και τη νυχτερινή όραση, η συστηματική λήψη των αποσταγμάτων του μύρτιλλου προστατεύει τα μάτια από τη βλαβερή δράση των φωτεινών ακτινοβολιών και την πρόωρη γήρανση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Οι πολύτιμες βιταμίνες Α και C
Σημαντική είναι επίσης η παρουσία των βιταμινών Α και C στο εν λόγω φυτό. Η Α εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευκρίνεια στην όραση, ενώ η C συμβάλλει στη διαδικασία επανόρθωσης των ινών του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο, το οποίο ως γνωστόν διατηρεί ελαστικό το δέρμα, παίζει σημαντικό ρόλο και στη λειτουργία του ματιού. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ακόμα ότι το μύρτιλλο δεν αποτελεί σύμμαχο των ματιών μόνο όταν αυτά δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά και όταν ταλαιπωρούνται από σοβαρές οφθαλμολογικές διαταραχές, όπως τον καταρράκτη. Σε συνδυασμό με άλλα συμπληρώματα διατροφής με βάση τη Β-καροτίνη και τη ρετινόλη, οι ανθοκυανοσίδες του μύρτιλλου παρεμβαίνουν στις διαδικασίες που οδηγούν στην εμφάνιση της εν λόγω ασθένειας, δρώντας πάνω στη σύνθεση του κολλαγόνου και διατηρώντας ένα καλό ποσοστό ελαστικότητας των ινών αυτής της ουσίας στο επίπεδο των ματιών.
Φραγκοστάφυλλο για τις εποχιακές αλλεργίες
Ορισμένες φορές, συμπτώματα όπως η κοκκινίλα, το πρήξιμο, ο ερεθισμός, η υπερευαισθησία στο φως και η υπερβολική έκκριση δακρύων μπορεί να συνδέονται με κάποια εποχιακή αλλεργία: σε αυτές τις περιπτώσεις, την κατ’ εξοχήν φυσική θεραπεία αποτελεί το μαύρο φραγκοστάφυλο. Πρόκειται για ένα φυτό, το οποίο φημίζεται από παλιά για τις αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ενώ μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε προληπτικό επίπεδο. Καταφύγετε λοιπόν σε αυτό 20-30 ημέρες πριν την εμφάνιση των εποχιακών αλλεργικών επεισοδίων.
Ευφράζια για την επιπεφυκίτιδα
Σε περίπτωση αλλεργικής επιπεφυκίτιδας αντιθέτως, αναζητήστε βοήθεια στην ευφράζια, ένα μικρό φυτό πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη, αποσυμφορητικά και αναλγητικά ενεργά συστατικά. Η ευφράζια μπορεί να ληφθεί ως βάμμα ή με τη μορφή ομοιοπαθητικών σπόρων.
Η ευφράζια αποτελεί μία αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τα κουρασμένα και κοκκινισμένα μάτια, μετά από πολλές ώρες αδιάκοπης ανάγνωσης, παρατεταμένης προσπάθειας μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, αλλά και μετά από ένα μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα. Επιπλέον, τα κολλύρια που βασίζονται στην ευφράζια, αποσυμφορίζουν τα μάτια και τα βλέφαρα μετά από υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του ηλίου ή σε λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας. Πέρα από κολλύρια ευφράζιας, στην αγορά διατίθενται και σπόροι ομοιοπαθητικής.
Xαμομήλι και αμαμηλίδα για τα μάτια
Πολλά είναι τα φυτά, τα οποία χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αποσυμφορητικές τους ιδιότητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά με τη μορφή κολλυρίου, αλοιφής ή κομπρέσας. Αυτά που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα στον οφθαλμολογικό τομέα, είναι το χαμομήλι και η αμαμηλίδα. Χάρη στην καταπραϋντική και στυπτική τους δράση, περιλαμβάνονται στη σύνθεση πολλών κολλυρίων που βασίζονται σε φυτικά αποστάγματα και ενδείκνυνται για τη θεραπεία ήπιων οφθαλμικών φλεγμονών. Η αμαμηλίδα αποσυμφορίζει γρήγορα το μάτι, καθαρίζοντάς το από πιθανές κοκκινίλες, ενώ το χαμομήλι δρα πάνω στη φλεγμονή και δρα αντισηπτικά, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει.
Ακόμη, πολύτιμο συστατικό των φυσικών κολλυρίων είναι και το κρινολούλουδο, το οποίο είναι πλούσιο τόσο σε φλαβονοειδή, ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές, όσο και σε ανθοκυανοσίδες, ουσίες που ασκούν προστατευτική δράση στα τριχοειδή αγγεία του ματιού. Επιπλέον, το κρινολούλουδο έχει στυπτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να αποσυμφορίζει γρήγορα το μάτι σε περίπτωση κοκκινίλας.
Διαβάστε επίσης:
13 απλές συνταγές για δυνατή όραση
Τονωτική σύνθεση για καθαρά ξεκούραστα μάτια
Διατροφή για ξεκούραση των ματιών
Διαβάστε περισσότερα http://alttherapy.blogspot.com/2012/08/blog-post_8447.html#ixzz36roXbFCE

Διατροφή και όραση

Γράφει η ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΚΟΥΣΟΥΛΑ, κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, www.kousouladiet.gr
Η συχνή κατανάλωση ψαριών και ιδιαίτερα ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα έδειξε να έχει σημαντική επίδραση στη μείωση των πιθανοτήτων προσβολής από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.
Δύο πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Archives of Ophthalmology» έδειξαν ότι η κατανάλωση ψαριού μία φορά την εβδομάδα μειώνει την εμφάνιση της νόσου κατά 31%, ενώ η κατανάλωσή του δύο φορές την εβδομάδα αυξάνει το ποσοστό σε 35%.
Επίσης, οι τροφές που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικές ουσίες, έχουν σπουδαία επίδραση στην πρόληψη της νόσου. Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη βρίσκονται στα κόκκινα σταφύλια, στις πορτοκαλί και κόκκινες πιπεριές, στο λάχανο, στον μαϊντανό, στο σπανάκι, στα καρότα, στις ντομάτες, στο σέλινο, στα αβγά, στο καλαμπόκι, στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στα μπιζέλια και στο κάρδαμο. Ακόμη, ο χυμός καρότου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών προβλημάτων όρασης όπως και η άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Λ' Ακουιλα αναδείχτηκε ο σπουδαίος ρόλος ενός καρυκεύματος που λέγεται ζαφορά, καθώς προστατεύει το μάτι από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο και καθυστερεί την εξέλιξη των γενετικών ασθενειών που οδηγούν σε πλήρη τύφλωση, όπως η χρωστική αμφιβληστροειδίτιδα.
Επίσης, κάποιες άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από κάποια ωχροπάθεια δεν έχουν παρά να καταναλώνουν άφθονα μύρτιλα, αφού οι ανθοκυανίνες των φρούτων επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου.
Τα υπερβολικά κιλά ακόμα προκαλούν πολλές παθολογικές καταστάσεις και σε αυτές περιλαμβάνονται και πολλές επιπλοκές της όρασης. Οπως επισημαίνει η κυρία Τατιάνα Σκούταρη, οπτομέτρης ειδικευμένη στη χαμηλή όραση και επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, εκτός του ότι αυτή καθαυτή η παχυσαρκία έχει αρχίσει να θεωρείται από τους ειδικούς ότι σχετίζεται με ορισμένες οφθαλμολογικές παθήσεις, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια μας και ως έμμεσος παράγοντας, καθώς συνδέεται με νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση ή η υπέρταση, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα όπως η ξηροφθαλμία, ο καταρράκτης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς. Ολες αυτές οι ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική έως και ολική απώλεια της όρασης. Η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει κατά 20% τις πιθανότητες εμφάνισης ξηροφθαλμίας, ενώ αντίθετα η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων τις αυξάνει αισθητά. Επίσης, η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται συχνά ως γλυκαντική ουσία, προκαλεί ξηροφθαλμία.
Τέλος, όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα καροτενοειδών έχουν επταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη και όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης C ενδεκαπλάσιες από εκείνους που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή και βιταμίνη C.
ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ H σωστή διατροφή δυναμώνει την όραση
Η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριοσκλήρυνση προκαλούν διαβητική και υπερτασια­κή αμφιβληστροειδοπάθεια, καταρράκτη, γλαύκωμα, ξηροφθαλμία και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας Η όραση είναι ίσως η πιο σημαντική από τις πέντε αισθήσεις. Χάρη στην όραση ο άνθρωπος αποκτά εμπειρίες και αντιλαμβάνεται καλύτερα τον κόσμο γύρω του. Ολα τα ερεθίσματα περνούν πρώτα από τα μάτια και αυτό είναι που κάνει την απώλεια της όρασης καταστροφική για όσους ανθρώπους βρεθούν σε αυτήν τη θέση. Η απώλεια της όρασης λόγω συνθηκών που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να αποτραπούν, όπως τα ατυχήματα, αποτελούν τραγικό γεγονός στο οποίο κανένας δεν μπορεί να παρέμβει.
Αντίθετα, η προστασία της όρασης μέσω της σωστής διατροφής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιες τροφές και βότανα έχουν θαυματουργές ιδιότητες και μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από τις ασθένειες που τα απειλούν. Μεταξύ των τροφών και των βοτάνων που χαρίζουν καλύτερη όραση είναι ο σολομός, τα κόκκινα σταφύλια, οι πιπεριές, το καλαμπόκι, τα αβγά, το σπανάκι, το σέλινο, το μπρόκολο, οι γλυκοπατάτες, τα αμύγδαλα, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, ο ήλιος, το καρότο και η ντομάτα. Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την προστασία της όρασης μέσω της σωστής διατροφής.
Το ιδανικό βάρος Η πιο σημαντική συμβουλή για να εξασφαλίσει κάποιος την καλή λειτουργία της όρασης είναι η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους. Οι περισσότερες έρευνες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η παχυσαρκία προκαλεί πολλές ασθένειες οι οποίες έχουν ως συνέπεια τα προβλήματα στην όραση. Κάποιες από αυτές, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριοσκλήρυνση προκαλούν σωρεία ασθενειών της όρασης όπως η διαβητική και η υπερτασιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, η ξηροφθαλμία και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Οι τροφές που περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Α είναι αυτές που βελτιώνουν και προστατεύουν την όραση περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες. Οι κυριότερες πηγές για βιταμίνη Α είναι τα ψάρια, το ιχθυέλαιο, το συκώτι, ο κρόκος του αβγού και το γάλα. Οι τροφές φυτικής προέλευσης με σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α είναι το μπρόκολο, το σπανάκι, το σέλινο, το μάνγκο, το βερίκοκο, η γλυκοπατάτα, το μανταρίνι και το καρότο. Η μακροχρόνια έλλειψη ικανοποιητικής ποσότητας βιταμίνης Α από τον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει ξήρανση του ματιού και σε ακραίες περιπτώσεις οδηγεί στην τύφλωση. Από την άλλη, πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α, όταν δηλαδή η ποσότητά της είναι δεκαπλάσια της συνιστώμενης, προκαλεί τοξικότητα με κύριο σύμπτωμα τη διπλωπία.
Εξίσου πολύτιμες για την όραση είναι και οι τροφές που περιέχουν λιπαρά οξέα Ω3. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία της όρασης γιατί προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Οι σημαντικότερες πηγές προέλευσής τους είναι τα ιχθυέλαια και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο κολιός, το σκουμπρί, και ο τόνος. Από τις έρευνες προκύπτει ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων ψαριών μία ή δύο φορές την εβδομάδα μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Αντιοξειδωτικές Απαραίτητες για την προστασία της όρασης είναι και οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτό αφορά κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες που απειλούνται περισσότερο από τον καταρράκτη, μια ασθένεια που προκαλείται από οξειδωτικές αντιδράσεις. Οι δύο σημαντικότερες αντιοξειδωτικές ουσίες είναι το β καροτένιο και η βιταμίνη C. Το πρώτο εντοπίζεται σε σημαντικές ποσότητες στο καρότο και στα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα, ενώ η βιταμίνη C βρίσκεται άφθονη στα εσπεριδοειδή. Αλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν την όραση είναι το λυκοπένιο στις ντομάτες και η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β και φυλλικού οξέος είναι πολύ σημαντική γιατί η ανεπάρκεια τους μπορεί να προκαλέσει οπτική νευροπάθεια. Το φυλλικό οξύ είναι άφθονο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε φρούτα όπως το κόκκινο σταφύλι, στο συκώτι και σχεδόν σε όλες τις ζύμες.
Τέλος, απαραίτητη είναι και η πρόσληψη βιταμίνης D η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μηχανισμού της όρασης και η έλλειψη της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Κύριες πηγές της είναι το γάλα και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αβγό και τα ψάρια. Επίσης η βιταμίνη D συντίθεται και στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.
Σε αντίθεση με όλα τα προαναφερθέντα, υπάρχουν και τροφές οι οποίες θα πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην όραση. Ετσι, στην πρώτη γραμμή περιλαμβάνονται οι τροφές που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, τα γλυκά και οι έτοιμες τροφές οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν εναποθέσεις λίπους και στένωση των αρτηριών που αιματώνουν τον αμφιβληστροειδή.
Οφθαλμολογικά προβλήματα της τρίτης ηλικίας
Οι παθήσεις των ματιών, ειδικά όταν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, εκτός από τα πρακτικά προβλήματα που προκαλούν υποχρεώνουν τον ασθενή να σηκώσει μεγάλο ψυχολογικό βάρος και να επανασχεδιάσει τον τρόπο ζωής του. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από κάποιες ασθένειες που εμφανίζονται κυρίως σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
ΓΛΑΥΚΩΜΑ. Ερευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με δείγμα 1.000 γυναίκες έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε μόνο μια μερίδα το μήνα λάχανο ή χόρτα και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα καρότα έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από γλαύκωμα. Οι έρευνες των επιστημόνων έδειξαν ότι η βιταμίνη Α και τα αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνονται κυρίως στα καρότα έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα κύτταρα του οπτικού νεύρου.
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ. Από Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας προέρχεται πρόσφατη έρευνα η οποία δείχνει ότι οι ενήλικες που έχουν στο καθημερινό διαιτολόγιο τους τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όπως το πορτοκάλι, οι ντομάτες, οι πιπεριές και το μπρόκολο έχουν 45% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καταρράκτη. Οπως προκύπτει από την έρευνα η βιταμίνη C συμβάλλει στην αποφυγή της εξουδετέρωσης των φακών που προκαλείται από το φως και τη θερμότητα.

ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ. Είναι μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αλλά οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από αυτή μειώνονται κατά περίπου 40% με τη σωστή διατροφή. Τα δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης και το πλιγούρι θεωρούνται από τους επιστήμονες οι τροφές που παρέχουν πιο μεγάλη προστασία. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα στην ιδιότητα που έχουν οι σύνθετοι υδατάνθρακες να αποτρέπουν την αυξομείωση του σάκχαρου στο αίμα κάτι που έχει αποδειχτεί ότι βλάπτει τα κύτταρα στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου