Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΘΥΕΛΩΔΟΥΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΑΠ.ΠΑΥΛΟΥ ΉΤΑΝ Η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ!


Στασίδι του Αποστόλου Παύλου -Μνημείο που έστησαν μεταγενέστεροι...

Το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της Σαμοθράκης στο 7ο χλμ. της οδού Καμαριώτισσας-Θερμών Λουτρών. Πρόκειται γιά ένα ημικυκλικό περιστύλιο κτισμένο με βάση την σαμοθρακική οικοδομική τέχνη και παράδοση που κοσμείται από τέσσερα μεγάλα ψηφιδωτά που
αναπαριστάνουν το πέρασμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου από το νησί το 49 μ.Χ.. Στο κέντρο υπάρχει μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες το αποστολικό χωρίο από τις Πράξεις των Αποστόλων (16, 9-12), το οποίο μαρτυρεί το γεγονός.
Σύμφωνα με το κείμενο της των Πράξεων και από την Παράδοση, ο Απόστολος Παύλος ευρισκόμενος στην Τρωάδα είδε ένα όραμα, στο οποίο ένας άνδρας Μακεδόνας τον καλούσε να αφήσει την Ασία, να περάσει στην Ευρώπη και να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην Ελλάδα. Ο Παύλος τότε από την Τρωάδα με ένα πλοιάριο πέρασε στην Σαμοθράκη (μάλλον προσορμίστηκε στο λιμάνι της Παλαιάπολης), κατέβηκε στο νησί, συνάντησε τους γηγενείς Σαμόθρακες, συναναστράφηκε μαζί τους για μία ημέρα, κοιμήθηκε εκεί και την επομένη μετέβη στην Νεάπολη (σημ. Καβάλα).
Σε ανάμνηση αυτού του περάσματος του Αποστόλου από τη Σαμοθράκη, που καθιστά το νησί ως το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που πάτησε το πόδι του ο Παύλος, αλλά και της ολιγόωρης διαμονής του στο νησί, η Ιερά Μητρόπολή μας σε συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατά το έτος 2007-08 έκτισαν αυτό το μνημείο στην θέση όπου εκεί κοντά προσορμίσθηκε το πλοίο που μετέφερε τον Απόστολο Παύλο. Κοντά στο Στασίδι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος με τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής που κτίσθηκε τους πρώτους αιώνες, ίσως σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος. Οι Σαμόθρακες τιμούν πολύ τον Απόστολο Παύλο και για πολλά χρόνια μαρτυρείται ότι εορταζόταν πάνω στα ερείπια Θεία Λειτουργία κατά την ημέρα της εορτής του στις 29 Ιουνίου.
Η Ιερά Μητρόπολις έχει καθιερώσει τον χώρο του Στασιδίου ως χώρο όπου κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής, τιμάται η μνήμη του Αποστόλου στο νησί με αγρυπνία που τελείται το βράδυ της παραμονής.

Ψηφιδωτή παράσταση με το όραμα του Αποστόλου Παύλου στην Τρωάδα

Ψηφιδωτή παράσταση του Παύλου που αποβιβάζεται στην Σαμοθράκη

Ψηφιδωτή παράσταση με τον Παύλο να διδάσκει στην Σαμοθράκη

Ψηφιδωτή παράσταση με τον Απόστολο Παύλο να φεύγει από την Σαμοθράκη
ΠΗΓΗ ..Ι.Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ- Με κλικ τα ψηφιδωτά -φωτο-μεγενθυνονται1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου