Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΙΔΕΑ... ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΣΟΥΛΗΣΕ...


Ζητούνται εθελοντές... παπάδες ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ Ο ΑΝΘΙΜΟΣ ΔΙΩΚΕΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΣΕΙ  ΑΛΛΟΥΣ.... ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ-ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΙΕΡΕΙΣ! 

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης, κ. ΄Ανθιμος, πέταξε μια ιδέα εξαιρετικά πρωτότυπη.. Ζητούσε εν ολίγοις ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΑΠΑΔΕΣ... προκειμένου προφανώς να αντικαταστήσει αυτούς τους επίσημους ...που με άγριες βεβιασμένες πράξεις  του διώχνει ...Π.χ. τον ιερέα της Ενορίας Αγ. Νεκταρίου της Αλεξανδρούπολης!
Από την ανακοίνωσή του μόνον ένας έδειξε ενδιαφέρον να γίνει ας πούμε ερασιτέχνης παπάς.. Έκτοτε η πρωτοβουλία, που εμείς επικροτούμε, τελεί εν ναρκώσει... Δεν είδαμε καμιά ανακοίνωση της Μητρόπολης... αν τσουλάει... και κατά πόσο η πρωτότυπη ιδέα.. Διαβάστε τι είπε ο κ. ΄Ανθιμος στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ: 

Ζητούνται εθελοντές... παπάδες

Εκκληση στο εκκλησίασμα απηύθυνε ο μητροπολίτης Ανθιμος καλώντας όσους πιστούς έχουν πνευματικά και ψυχικά προσόντα να γίνουν ιερείς χωρίς αμοιβή από το Δημόσιο και χωρίς να φοράνε ράσα εκτός εκκλησίας

Ζητούνται εθελοντές... παπάδες

Παπάδες που θα ιερουργούν χωρίς αμοιβή από το Δημόσιο και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν ράσα στην καθημερινή ζωή τους, αναζητά ανάμεσα στους πιστούς η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.
Η οικονομική κρίση και η αδυναμία προσλήψεων ιερέων λόγω και των δεσμεύσεων του Μνημονίου δημιουργεί εφημεριακά κενά σε πολλές μητροπόλεις της περιφέρειας και ο επίσκοπος Αλεξανδρούπολης Ανθιμος ανέλαβε πρωτοβουλία να ζητήσει την εθελοντική «επιστράτευση» λαϊκών για την κάλυψή τους.
Ο ίδιος, μάλιστα, έχει ήδη χειροτονήσει ιερέα έναν δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος φοράει πολιτικά ρούχα στην υπηρεσία του στα δικαστήρια Αλεξανδρούπολης και ιερατικά άμφια όταν λειτουργεί σε ενορία της ακριτικής μητρόπολης.

Σε πρόσφατο κήρυγμά του, από τον άμβωνα του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ακριτική πόλη, με την ευκαιρία της χειροτόνησης ενός άγαμου ιεροδιακόνου, ο μητροπολίτης Ανθιμος απηύθυνε δημόσια έκκληση στο εκκλησίασμα, καλώντας όσους λαϊκούς έχουν τα πνευματικά και ψυχικά προσόντα να γίνουν ιερείς, χωρίς μάλιστα να φορούν ράσα, επικαλούμενος τη λαϊκή παροιμία ότι «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά».
Στον εξομολόγο
«Καταφύγαμε σε μια παρόμοια έκκληση για να μην ερημώσουν οι εφημεριακές θέσεις στα χωριά μας, με δεδομένη και την απαγόρευση διορισμού. Ηδη διαφαίνονται στη μητρόπολή μου κάποια εφημεριακά κενά για το έτος 2012», είπε ο κ. Ανθιμος μιλώντας στο «Εθνος».
Σε ό,τι αφορά τα «πνευματικά και ψυχικά προσόντα» που επικαλέστηκε στην έκκλησή του, εξήγησε πως για τα πρώτα, που είναι και τα πιο σημαντικά πέραν των τυπικών, θα κληθεί να αποφανθεί ο εξομολόγος του κάθε υποψηφίου.
«Εχουν να κάνουν με την πνευματική του κατάρτιση, με την τήρηση κάποιων ηθικών προϋποθέσεων κλπ.», είπε.
Για τα δε ψυχικά προσόντα προσέθεσε πως «φανερώνουν τις αντοχές, τις δυνατότητες του υποψηφίου να επικοινωνεί, να συνδιαλέγεται, να συναναστρέφεται τους ανθρώπους κλπ. Κάθε εποχή "γεννά" και τους ιερείς της, ανάλογα με τις ανάγκες των πιστών».
Καταστατικός χάρτης εκκλησίας
Πώς χειροτονούνται οι λαϊκοί
Ποιο είναι, όμως, το κανονιστικό πλαίσιο που επιτρέπει σε λαϊκούς να χειροτονούνται «εθελοντές» ιερείς;
Παρότι δεν υπάρχει ανάλογη ρητή πρόβλεψη στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, σύμφωνα με τον λέκτορα του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Νικόλαο Μαγγιώρο, που διδάσκει Κανονικό και Εκκλησιαστικό Δίκαιο, είναι κάτι που εφαρμόζεται από ορισμένες μητροπόλεις, οι οποίες παρέχουν αυτή τη δυνατότητα για να καλύψουν τα κενά. Για τους «εθελοντές» δεν προβλέπεται μισθός από το Δημόσιο, αλλά μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί ή να αμείβονται εσωτερικά από άλλες πηγές των μητροπόλεων, ενώ κατ' εξαίρεση γι' αυτούς επιτρέπεται να μη φορούν τα ράσα όταν βρίσκονται στις κύριες εργασίες τους.
Αυτό έχει συμβεί ήδη στην Αλεξανδρούπολη, με έναν δικαστικό επιμελητή, έγγαμο, ο οποίος έχει χειροτονηθεί ιερέας από τον μητροπολίτη Ανθιμο. Φοράει πολιτικά στην εργασία του το πρωί και φέρει κανονικά το ιερατικό σχήμα στη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας.
«Είχα κάνει ερώτημα στο υπουργείο που υπάγεται η υπηρεσία του και μου απάντησαν με εξαιρετική ακρίβεια να επιτρέψω να φέρει λαϊκή περιβολή κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ώστε να μη δίδεται αφορμή μομφής ή ενστάσεων» εξήγησε ο κ. Ανθιμος και πρόσθεσε: «Θυμηθείτε και την παλιά παροιμία ''τα ράσα δεν κάνουν τον παπά''. Οταν ο ιερέας ξέρει να ''σταθεί'', εμπνέει σεβασμό και ιεροπρέπεια ανεξάρτητα από την αμφίεσή του. Μην ξεχνάτε ότι τα ράσα στη νεότητά μας ωφελούν την Εκκλησία, το πλήρωμα των πιστών. Μόνο στα γεράματά μας εξυπηρετούν εμάς που τα φοράμε».



ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

1 σχόλιο:

  1. ΠΕΣ ΤΑ ΡΕ ΑΝΘΙΜΕ... < ΤΑ ΡΑΣΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ >. ΑΣ ΠΟΥΜΕ... ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙ-ΠΑΠΑΔΕΣ, ΔΕΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ, ΔΕΝ ΔΙΑΣΥΡΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΔΕΝ ΑΔΙΚΟΥΝ, ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΚΑΤΑΡΕΣ, ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΥΤΟΦΩΡΑ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΜΗΝΥΟΥΝ! ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΠΑΠΑ ΜΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή